ΕΚΛΟΓΙΚΗ Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Δεσκάτης

Υποψήφια  Δήμαρχος: Μαρία Τζιώλα-Λαγιόκαπα


Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η
    
     Εργαζόμενοι – εργαζόμενες. Συνταξιούχοι και άνεργοι.
     Αυτοαπασχολούμενοι. Μικροί και μεσαίοι αγρότες.
     Νέοι και νέες.
     Σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης, – απ’ τη μεριά της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, – ενάντια στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, πραγματοποιούνται, τον προσεχή Νοέμβρη, οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.
     Τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, – στο όνομα της κρίσης, –είναι μέτρα που, κάνουν πιο φτηνή την τιμή της εργατικής δύναμης,  απαντούν στις ανάγκες του κεφαλαίου, προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του.
     Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την κρίση. Είναι κρίση του ίδιου του συστήματος, που δείχνει και τα αδιέξοδά του. Δεν πρέπει να δεχτούν να κάνουν καμία θυσία για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
Το επόμενο διάστημα, με την εφαρμογή και του «Καλλικράτη», τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια, θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο.
Την ίδια στιγμή, τα κέρδη της πλουτοκρατίας θα αυξηθούν κι άλλο.

*   *   *
Ο «Καλλικράτης» είναι μέρος της γενικευμένης επίθεσης
ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα.
     Αποτελεί προσαρμογή του αστικού κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου, με στόχο,  μέσα από μεγάλες διοικητικές μονάδες, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του. Αποτελεί γρανάζι – «ιμάντα» μεταφοράς για την πιο αποτελεσματική
εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. – Έναν ακόμα οδοστρωτήρα σε βάρος των αναγκών και της ζωής της λαϊκής οικογένειας.
     Σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ο «Καλλικράτης» είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου και του κράτους για να ξεζουμίζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να κερδίζουν οι λίγοι. 

Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους θα είναι δραματικές:
      * Αύξηση της ανεργίας, αφού, με την κατάργηση εκατοντάδων δημοτικών επιχειρήσεων και Οργανισμών, θα υπάρξουν χιλιάδες απολύσεις.
     * Νέες αντεργατικές αλλαγές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.  Πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας.
     * Νέα φορολογικά βάρη για το λαό. – Αύξηση της τοπικής φορολογίας.
     * Εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος και των υποδομών. – Εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων (όσων έχουν απομείνει) και της δημόσιας περιουσίας. Αλλαγή χρήσεων γης. Παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο ορεινών όγκων, δασών, λιμνών, παραλιών, δημοσίων εκτάσεων και ακινήτων, της Ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, κ.λπ., με στόχο την επέκταση της δράσης του και την αύξηση της κερδοφορίας του.
     * Τα σχολεία μετατρέπονται σε επιχειρήσεις. Διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της μόρφωσης και η ταξική κατηγοριοποίηση των μαθητών/σπουδαστών βαθαίνει.
     * Τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας υποβαθμίζονται (ενώ, πολλά από αυτά πρόκειται να κλείσουν), την ίδια στιγμή που ενισχύεται πολύμορφα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας.  Η ποσότητα και η ποιότητα αυτών των υπηρεσιών θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της λαϊκής οικογένειας, που θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.    
     Τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι), στην ουσία συμφωνούν με τον «Καλλικράτη». Οι όποιες διαφωνίες τους αφορούν σε δευτερεύοντα ζητήματα (π.χ. χωροταξικό, έδρες των Δήμων, κ.λπ.), που, στην ουσία, αποπροσανατολίζουν το λαό από τα πραγματικά προβλήματα και τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα του «Καλλικράτη».
     Οι εκπρόσωποί τους στην Αυτοδιοίκηση, – Νομάρχες, Δήμαρχοι, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι,  έχουν  τεράστιες ευθύνες  για τη  χειροτέρευση της θέσης  των λαϊκών στρωμάτων. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο δεν αντέδρασαν, στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών (πχ. στην ελαστική και μερική απασχόληση, στην ανασφάλιστη εργασία, στα stage και στην «ομηρία» των εργαζομένων, στην υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, μέσω των ανταποδοτικών τελών και της τοπικής φορολογίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας-Πρόνοιας και της Παιδείας, κ.λπ.), αλλά «έβαλαν πλάτη» ή και πρωτοστάτησαν για να περάσουν στην πράξη αυτές οι πολιτικές.   
     Προβάλλουν το επιχείρημα ότι, με τον «Καλλικράτη», θα υπάρξει ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, εφαρμόστηκαν πολλά «αναπτυξιακά» προγράμματα. Όμως, ούτε η ανεργία μειώθηκε (αντίθετα, εκτινάχθηκε στα ύψη),  ούτε η θέση των λαϊκών στρωμάτων βελτιώθηκε.  Το περιβάλλον  υποβαθμίστηκε,  ενώ  συνεχίστηκε   το
ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και ο αφανισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μόνο τα κέρδη της πλουτοκρατίας αυξήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη έχει ταξικό χαρακτήρα.
Το πραγματικό δίλλημα, επομένως, που αντικειμενικά μπαίνει είναι:
Ανάπτυξη για ποιόν;
Ανάπτυξη για τα μονοπώλια ή ανάπτυξη για το λαό;  
Ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη της πλουτοκρατίας ή ανάπτυξη που ικανοποιεί
τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες;
*   *   *
Παλεύουμε για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.
     Μια ανάπτυξη ισόρροπη, – κατά περιφέρεια και κλάδο, – που σέβεται το περιβάλλον, ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. Μια ανάπτυξη, όπου τα μεγάλα και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία, θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και εργατικός–λαϊκός έλεγχος και θα δημιουργηθούν νέοι θεσμοί γνήσιας λαϊκής συμμετοχής στους χώρους δουλιάς, μόρφωσης και κατοικίας.

Αυτός είναι ο δρόμος σήμερα που μπορεί ν’ απαντήσει στην αγωνία του εργαζόμενου,
του φτωχού αγρότη, του αυτοαπασχολούμενου, του νέου και της νέας
για μόνιμη και σταθερή δουλιά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα,
για καθολική, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία–Πρόνοια,
για λαϊκή κατοικία και ασφάλεια.

Σ’ αυτά τα πλαίσια,
Π α λ ε ύ ο  υ μ ε   και   δ ι ε κ δ ι κ ο ύ μ ε :
    
Ø     Ολόπλευρη στήριξη και ανάπτυξη αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής μας, ενάντια στις δεσμεύσεις και την πολιτική της Ε.Ε. Με προτεραιότητα στην κτηνοτροφία και στη δημιουργία στήριξης του μεταποιητικού τομέα, τον εφοδιασμό με εγχώριες αγροτικές πρώτες ύλες, για την παραγωγή φτηνών και υγιεινών προϊόντων για τη διατροφή του λαού. Ιδιαίτερα μέτρα για την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας, των οπορωφόρων, τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων παραγωγής τροφίμων & ζωοτροφών.
Ø     Βελτίωση της παραγωγικότητας και με την εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής, όπως επέκταση φραγμάτων, άρδευσης, ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των εγκαταστάσεων, ανάπτυξη και βελτίωση αγροτικής οδοποιίας, λειτουργία των Σφαγείων κ.α. Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, πλήρη ασφάλιση της ζωικής και φυτικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, θεσμοθέτηση εγγυημένων τιμών που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες. Μοχλός αυτής της ανάπτυξης θα είναι ο νέος παραγωγικός συνεταιρισμός.
Ø     Αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής: Δάση Χασίων & Οξιάς, Βουνάσα, Αλιάκμονας, Καραβίδα, Καταφύγιο & των νεότερων-εκκλησιαστικών κυρίως-ιστορικών μνημείων για την προώθηση και ανάπτυξη του λαϊκού και των ειδικών μορφών τουρισμού ( χειμερινός, οικολογικός-φυσιολατρικός, ιστορικός κ.α.). Ανάδειξη της ιστορίας του τόπου, συνέχιση των ανασκαφών.
Ø      Μέτρα για την προστασία του ορεινού όγκου, των δασών, των ποταμών- του περιβάλλοντος γενικότερα-για την ανάπτυξη και τις ανάγκες των κατοίκων και της λαϊκής οικονομίας και όχι των πολυεθνικών και του επιχειρηματικού κέρδους. Ορθολογική διαχείριση και ξύλευση των δασών, ανάπτυξη και προστασία τους από κρατικούς και δημόσιους φορείς.
Ø     Σχεδιασμό και μέτρα για την αξιοποίηση του φράγματος Ιλαρίωνα. Υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της Δ.Ε.Η. για την ανάπτυξη συνολικά του Δήμου Δεσκάτης. Μέτρα για την ενίσχυση, ανάπτυξη και προβολή υπαρχουσών & νέων βιοτεχνιών και μεταποιητικών μονάδων.
Ø     Αξιοποίηση του γεωλογικού ορυκτού-πλούτου (περιοχές Παναγιάς, Σκάλας, Φυλλορίας κ.α.), του υδάτινου δυναμικού &όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής από κρατικούς φορείς, με γνώμονα τις αναπτυξιακές προοπτικές-στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας- και τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας, τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ø     Σχεδιασμός και υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από φυσικές καταστροφές. Μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπυρικής & αντιπλημμυρικής προστασίας. Φτηνή λαϊκή κατοικία, εργατικές κατοικίες και πολεοδομική ανασυγκρότηση και ανάπλαση (δρόμοι, πλατείες, χώροι αναψυχής και πρασίνου), κατάλληλα δίκτυα ύδρευσης & αποχέτευσης, προστασία πηγών-πομονών, επέκταση & ολοκλήρωση φραγμάτων ύδρευσης, αποκομιδή σκουπιδιών, αποχιονισμός και άλλες υποδομές με αποκλειστικό γνώμονα τη βελτείωση της ποιότητας ζωής της λαϊκής οικογένειας.
Ø     Ανάπτυξη και στήριξη του λαϊκού αθλητισμού & πολιτισμού. Συνεργασία με τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, δημιουργία και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλα τα χωριά.
Ø     Ασφαλή, ολιγόχρονη & άνετη οδική σύνδεση των Δημοτικών Διαμερισμάτων με την πρωτεύουσα του Δήμου, ιδιαίτερα δια μέου Καραβίδας-Διασελακίου-Σιούτσας και Δήμητρας-Παλιουριάς-Σκάλας. Άρση της απομόνωσης του Δήμου με σύνδεση με την Εγνατία και με την ασφαλέστερη μείωση του χρόνου οδικής σύνδεσης με τις πρωτεύουσες των γύρω νομών.
Ø     Κατάργηση κάθε είδους αντιλαϊκής φορολογίας καθώς και σημαντική αύξησξ της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.       
  
     Εργαζόμενοι – εργαζόμενες. Νέοι και νέες.
     Καταδικάστε – και με την ψήφο σας – την αντιλαϊκή πολιτική. Πείτε ΟΧΙ στον «Καλλικράτη» και στα βάρβαρα μέτρα του Μνημονίου, κυβέρνησης/ΔΝΤ/ΕΕ, που οδηγούν τη λαϊκή οικογένεια στη φτώχια, την ανεργία και την ανασφάλεια.

Ψ  η  φ  ί  σ  τ  ε    το   Συνδυασμό
της   Λαϊκής  Συσπείρωσης 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Γρεβενών

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Γρεβενών