Εκλογική Διακήρυξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Γρεβενών



Υποψήφια  Δήμαρχος:   Παναγιώτα Ντάγκα-Μπαρμπαγιάννη

    
      Εργαζόμενοι – εργαζόμενες. Συνταξιούχοι και άνεργοι.
     Αυτοαπασχολούμενοι. Μικροί και μεσαίοι αγρότες.
     Νέοι και νέες.
     Σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης, – απ’ τη μεριά της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, – ενάντια στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, πραγματοποιούνται, τον προσεχή Νοέμβρη, οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.
     Τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, – στο όνομα της κρίσης, –είναι μέτρα που, κάνουν πιο φτηνή την τιμή της εργατικής δύναμης,  απαντούν στις ανάγκες του κεφαλαίου, προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του.
     Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την κρίση. Είναι κρίση του ίδιου του συστήματος, που δείχνει και τα αδιέξοδά του. Δεν πρέπει να δεχτούν να κάνουν καμία θυσία για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
          Το επόμενο διάστημα, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», τα προβλή-ματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια, θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο.
          Την ίδια στιγμή, τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών θα αυξηθούν κι άλλο.

*   *   *

Ο «Καλλικράτης» είναι μέρος της γενικευμένης επίθεσης
ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα.
     Αποτελεί προσαρμογή του αστικού κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου, με στόχο,  μέσα από μεγάλες διοικητικές μονάδες, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του. Αποτελεί γρανάζι, «ιμάντα» μεταφοράς για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Έναν ακόμα οδοστρωτήρα σε βάρος των αναγκών και της ζωής της λαϊκής οικογένειας.
     Σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ο «Καλλικράτης» είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των μεγαλεπιχειρηματιών και του κράτους για να ξεζουμίζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να κερδίζουν οι λίγοι. 


Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους θα είναι δραματικές:
      *  Αύξηση της ανεργίας, αφού, με την κατάργηση εκατοντάδων δημοτικών επιχειρήσεων και Οργανισμών, θα υπάρξουν χιλιάδες απολύσεις.
     * Νέες αντεργατικές αλλαγές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.  Πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας.
     *    Νέα φορολογικά βάρη για το λαό. – Αύξηση της τοπικής φορολογίας.
     * Εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος και των υποδομών. – Εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας. Αλλαγή χρήσεων γης. Παράδοση στους μεγαλοεπιχειρηματίες ορεινών όγκων, δασών, λιμνών, παραλιών, δημοσίων εκτάσεων και ακινήτων, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, κ.λπ., με στόχο την επέκταση της δράσης του και την αύξηση της κερδοφορίας του.
     *  Τα σχολεία μετατρέπονται σε επιχειρήσεις. Διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της μόρφωσης και η ταξική κατηγοριοποίηση των μαθητών/σπουδαστών βαθαίνει.
     *  Τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας υποβαθμίζονται (ενώ, πολλά από αυτά πρόκειται να κλείσουν), την ίδια στιγμή που ενισχύεται πολύμορφα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας.  Η ποσότητα και η ποιότητα αυτών των υπηρεσιών θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της λαϊκής οικογένειας, που θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.    
    
     Τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι), στην ουσία συμφωνούν με τον «Καλλικράτη». Οι όποιες διαφωνίες τους αφορούν σε δευτερεύοντα ζητήματα (π.χ. χωροταξικό, έδρες των Δήμων, κ.λπ.), που, στην ουσία, αποπροσανατολίζουν το λαό από τα πραγματικά προβλήματα και τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα του «Καλλικράτη».
     Οι εκπρόσωποί τους στην Αυτοδιοίκηση, – Νομάρχες, Δήμαρχοι, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι,  έχουν  τεράστιες ευθύνες  για τη  χειροτέρευση της θέσης  των λαϊκών στρωμάτων. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο δεν αντέδρασαν, στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών (πχ. στην ελαστική και μερική απασχόληση, στην ανασφάλιστη εργασία, στα stage και στην «ομηρία» των εργαζομένων, στην άγρια φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, μέσω των ανταποδοτικών τελών και της τοπικής φορολογίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας-Πρόνοιας και της Παιδείας, κ.λπ.), αλλά «έβαλαν πλάτη» ή και πρωτοστάτησαν για να περάσουν στην πράξη αυτές οι πολιτικές.   
     Προβάλλουν το επιχείρημα ότι, με τον «Καλλικράτη», θα υπάρξει ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, εφαρμόστηκαν πολλά «αναπτυξιακά» προγράμματα, όμως, ούτε η ανεργία μειώθηκε (αντίθετα, εκτινάχθηκε στα ύψη),  ούτε η θέση των λαϊκών στρωμάτων βελτιώθηκε.  Το περιβάλλον  υποβαθμίστηκε,  ενώ  συνεχίστηκε   το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και ο αφανισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μόνο τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών αυξήθηκαν.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη έχει ταξικό χαρακτήρα.
Το πραγματικό δίλλημα, επομένως, που αντικειμενικά μπαίνει είναι:
Ανάπτυξη για ποιόν;
Ανάπτυξη για τα μονοπώλια ή ανάπτυξη για το λαό;  
Ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών ή ανάπτυξη που ικανοποιεί  τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες;
Παλεύουμε για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.
     Μια ανάπτυξη ισόρροπη, κατά περιφέρεια και κλάδο, που σέβεται το περιβάλλον, ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. Μια ανάπτυξη, όπου τα μεγάλα και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία, θα υπάρχει κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός και εργατικός–λαϊκός έλεγχος και θα δημιουργηθούν νέοι θεσμοί γνήσιας λαϊκής συμμετοχής στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης και κατοικίας.

Αυτός είναι ο δρόμος σήμερα που μπορεί ν’ απαντήσει στην αγωνία του εργαζόμενου,
του φτωχού αγρότη, του αυτοαπασχολούμενου, του νέου και της νέας
για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα,
για καθολική, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία–Πρόνοια,
για λαϊκή κατοικία και ασφάλεια.

Σ’ αυτά τα πλαίσια,
Π α λ ε ύ ο  υ μ ε   και   δ ι ε κ δ ι κ ο ύ μ ε :
    
       ** Ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής μας. – Με προτεραιότητα στην κτηνοτροφία και στον εφοδιασμό του μεταποιητικού τομέα με εγχώριες αγροτικές πρώτες ύλες, για την παραγωγή φτηνών και υγιεινών προϊόντων. Ιδιαίτερα μέτρα για την ενίσχυση της αμπελοκαλλιέργειας, της παραγωγής νέων αγροτικών προϊόντων, καθώς και για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών. – Βελτίωση της παραγωγικότητας,  με την εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής. Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Πλήρης ασφάλιση της ζωικής και φυτικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Θεσμοθέτηση εγγυημένων τιμών, που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες. Μοχλός αυτής της ανάπτυξης θα είναι ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς.
       ** Μέτρα για την προστασία και ανάπτυξη του ορεινού όγκου, των δασών και του περιβάλλοντος γενικότερα. – Σχεδιασμός και υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από φυσικές καταστροφές. Μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. – Φτηνή λαϊκή κατοικία και πολεοδομική ανασυγκρότηση και ανάπλαση (δρόμοι, πλατείες, χώροι αναψυχής και πράσινου, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και αποκομιδής των σκουπιδιών, αποχιονισμός, άλλες υποδομές, τηλεθέρμανση, κ.λπ.), με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού και όχι τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ουσιαστική βελτίωση του οδικού δικτύου και κατασκευή των κάθετων αξόνων της Εγνατίας, που θα βγάζουν την περιοχή μας από την απομόνωση. Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας να διατηρήσει το υπάρχον νομικό καθεστώς λειτουργίας και να εξασφαλιστεί από το κράτος η απρόσκοπτη λειτουργία του με μόνιμο προσωπικό, καθώς και ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των εγκαταστάσεών του, ώστε να μην απαξιωθεί και να μην παραδοθεί σε ιδιωτικά χέρια. Θα παλέψουμε σθεναρά απέναντι σε κάθε προσπάθεια παράδοσης του ορεινού όγκου των Γρεβενών στους ιδιώτες και το μεγάλο κεφάλαιο, σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης, με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εγκαταστάσεις χειμερι­νού αθλητικού τουρισμού πολυτελείας.
        ** Αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού και των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, από κρατικούς Φορείς, με γνώμονα τις αναπτυξιακές προοπτικές, – στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας, – και τα  πραγματικά συμφέροντα της χώρας, τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.                                                                                                                                                                                  
     ** Αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας και των νεότερων ιστορικών μνημείων για την προώθηση του λαϊκού και των ειδικών μορφών τουρισμού (χειμερινός τουρισμός, οικολογικός-φυσιολατρικός τουρισμός, ιστορικός τουρισμός,  κ.λπ.).  
     ** Τουριστική και Βιοτεχνική Ανάπτυξη με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής : λειτουργία δικτύου μικρών τουριστικών καταλυμάτων - ενοικιαζόμενων δωματίων (στη βάση της οικογενειακής ιδιοκτησίας), σύνδεση με προγράμματα λαϊκού τουρισμού - Εργατικής Εστίας, λειτουργία παρασκευαστηρίων τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων - τοπικών εορτών – αναβίωση εθίμων, λειτουργία Εκθέσεων παραδοσιακής τέχνης και αγροτικών προϊόντων, ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής, ενθάρρυνση του ορεινού αθλητικού εναλλακτικού τουρισμού (διαδρομές πεζοπορίας, ορειβασίας, ποδηλασίας, κατάβασης ποταμού κλπ).
    ** Καταπολέμηση της ανεργίας διεκδικώντας την εκτέλεση έργων και την εφαρμογή προγραμμάτων με ευθύνη του κράτους για την αναζωογόνηση της περιοχής π.χ. ανάπτυξη δασικής βιομηχανίας, κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων, ανέγερση νέων εργατικών κατοικιών, νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων, Νοσοκομείου ΙΚΑ και αγροτι-κών Κέντρων Υγείας, έργων υποδομής (σιδηρόδρομος, οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικοί καθαρισμοί ), έργων αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας. Διεκδίκηση μαζικών προσλήψεων για την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό σε σχολικές και υγειονομικές μονάδες, Πυροσβεστική, Δασαρχείο, αθλητικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, Αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακές και Περιφερειακές υπηρεσίες.
     ** Διεκδίκηση έργων μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, λαϊκού πολιτισμού και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής  των κατοίκων της πόλης και των χωριών του νέου διευρυμένου Δήμου. Λειτουργία νέων Παιδικών Σταθμών, Αθλητικών Κέντρων και ΚΑΠΗ, στελέχωση με μόνιμο και επαρκή επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, χωρίς τροφεία και συμμετοχή των δημοτών, αλλά με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
     ** Ανειρήνευτος πόλεμος κατά των ναρκωτικών, κινητοποίηση φυσικών και νομικών προσώπων στον αγώνα κατά των ναρκωτικών με στόχο τη θεσμοθέτηση προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης από την πολιτεία, ενημέρωση της νεολαίας, συμβολή με κάθε τρόπο στην Πρόληψη. ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά και υποκατάστατα. ΟΧΙ στο διαχωρισμό «σκληρών –μαλακών» και στην αποποινικοποίησή τους.  Παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους χρήστες για τη θεραπεία – απεξάρτηση και την κοινωνική τους επανένταξη, μέσα από τις θεραπευτικές κοινότητες «στεγνών» προγραμμάτων. Διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών και λοιπών εκδηλώσεων με σκοπό τη δραστηριοποίηση των νέων.
     ** Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε είδους αντιλαϊκής φορολογίας.

*   *   *
          Εργαζόμενοι – εργαζόμενες. Νέοι και νέες.
          Καταδικάστε – και με την ψήφο σας – την αντιλαϊκή πολιτική.
          Πείτε ΟΧΙ στον «Καλλικράτη» και στα βάρβαρα μέτρα του Μνημονίου, κυβέρνησης/ΔΝΤ/ΕΕ, που οδηγούν τη λαϊκή οικογένεια στη φτώχια, την ανεργία και την ανασφάλεια.
          Πείτε  ΝΑΙ  στην ελπίδα, το όραμα και την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης της ελληνική κοινωνίας και του τόπου μας, για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τις επόμενες γενιές.

Ψ  η  φ  ί  σ  τ  ε    το   Συνδυασμό  
της   Λαϊκής  Συσπείρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δελτίο τύπου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

  Είναι εξοργιστική η πρόταση της εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για αθώωση του Ηλία Μίχου για το έγκλημα του βιασμού και της μα...