Ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες (Ανακοίνωση της Τ.Ε. Γρεβενών του ΚΚΕ)



Με αφορμή τις ανακοινώσεις του γραμματέα μεταναστευτικής πολιτικής, η ΚΟ Γρεβενών του ΚΚΕ επισημαίνει  τα εξής:
Αντιμέτωποι με την εφαρμοζόμενη πολιτική της ΕΕ που υπηρετούν η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς σπρωγμένοι από τον ιμπεριαλιστικό όλεθρο που έχει παραδώσει τη χώρα τους στα ερείπια.
Χιλιάδες οικογένειες με παιδιά, θαλασσοπνίγονται, στοιβάζονται σε hotspots και ακατάλληλες υποδομές, έρχονται αντιμέτωπες με την καταστολή, πέφτουν θύματα διακινητών, περπατάνε πάνω στις εθνικές οδούς με προορισμό την Ειδομένη και τα κλειστά σύνορα από την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, η συγκυβέρνηση και η ΕΕ αξιοποιούν τη δραματική κατάσταση για να προωθήσουν τη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟϊκού στόλου στον οποίο συμμετέχουν και 11 ελληνικά πολεμικά πλοία, που κατέπλευσε για την «ταχεία αναχαίτιση των ροών», δηλαδή την καταστολή και τις επαναπροωθήσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπλακεί στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και κρίκος αυτής της εμπλοκής είναι η συμφωνία της στην παρουσία της νατοϊκής αρμάδας στο Αιγαίο που είναι προάγγελος επικίνδυνων, για το λαό και για τους πρόσφυγες, εξελίξεων.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε για τον κίνδυνο εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα και πρότεινε την απευθείας μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά, όσων έχουν εγκλωβιστεί, στα κράτη τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
Κάλεσε επίσης το λαό να δείξει την αλληλεγγύη του στα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και να σταθεί απέναντι στο φασισμό και το ρατσισμό.
Στον τόπο μας  ξέρουμε καλά τι πάει να πει προσφυγιά. Τα χωριά των Γρεβενών γέμισαν  όταν εκατοντάδες  πρόσφυγες κυρίως από  τον Πόντο ήρθαν εδώ κυνηγημένοι, εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Ξέρουμε καλά τι πάει να πει ξεριζωμός και μετανάστευση από τα χρόνια της δεκαετίας του '50 και του '60 όταν φεύγαμε καραβάνια για να γίνουμε φτηνοί εργάτες στη Γερμανία και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες.
Στον τόπο μας οι εργαζόμενοι, οι λαϊκοί άνθρωποι, η νεολαία δεν έχουμε αντίπαλο ανθρώπους κυνηγημένους από τις συνέπειες των πολέμων και των ένοπλων συγκρούσεων που έχουν δημιουργήσει οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ.

Για τη δημιουργία πρότυπου κέντρου εγκατάστασης προσφύγων στα Πατώματα
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το ΚΚΕ επισημαίνει τα παρακάτω κρίσιμα ζητήματα:
Υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης να εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, δεν θέλουν να μείνουν σε κανένα στρατόπεδο. Επομένως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί ότι η εγκατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων θα είναι προσωρινή.
Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
Θα πρέπει να ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το νοσοκομείο Γρεβενών για να καλυφθούν οι ανάγκες ντόπιων και προσφύγων.
Να ενισχυθεί ο Δήμος Γρεβενών και με τα απαραίτητα κονδύλια αλλά και με προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες .
Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στην υποδοχή, περίθαλψη, φιλοξενία και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Η δράση τους είναι τουλάχιστον ύποπτη.
Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ο χώρος στα «Πατώματα» μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.
Καλούμε το λαό, τη νεολαία να μην αποπροσανατολιστεί από φωνές ρατσιστικές και εθνικιστικές, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους, αθωώνοντας τον ένοχο και για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά και για τη ζωή μας σήμερα. Και ο ένοχος είναι κοινός, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που το κυνήγι του κέρδους ξεθεμελιώνει δικαιώματα, κάνει τη νεολαία και τους λαούς κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, ξεριζώνει λαούς.
Να παλέψει για να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις και η Σούδα.
                                                                                                          Γρεβενά, 20-05-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δελτίο τύπου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

  Είναι εξοργιστική η πρόταση της εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για αθώωση του Ηλία Μίχου για το έγκλημα του βιασμού και της μα...