Κατάληψη ΑΤΕ από δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Σε δίωρη κατάληψη της ΑΤΕ προχώρησαν σήμερα το πρωί, Τετάρτη , 5 Ιανουαρίου 2011, τα μέλη του ΠΑΜΕ νομού Γρεβενών διαμαρτυρόμενοι για την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που έχει ως αποτέλεσμα την συσσωρευμένη κλοπή  από τις τράπεζες, του ιδρώτα και του μόχθου χιλιάδων και χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών.
Τα μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), με τη σημερινή μας συμβολική κατάληψη:
 • Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην κυβέρνηση, τρόικα και ΕΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζών, αφού με όλα τους τα μέσα, στήριξαν και στηρίζουν την κερδοφορία τους, με δεκάδες δισεκατομμύρια ζεστό χρήμα και την παράδοση των εργαζομένων στην πιο άγρια εκμετάλλευση με την κατάργηση βασικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
Το κράτος έδωσε πακέτο εγγυήσεων στις τράπεζες 55 δις ευρώ. Έχουν στη διάθεσή τους 60 δις ευρώ από την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, μέσα στο 2009 αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο σε 8 δις ευρώ και τα οργανικά κέρδη των τεσσάρων ισχυρότερων ομίλων ξεπέρασαν τα 5,7 δις ευρώ. Να που πηγαίνουν τα «λεφτά». Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει.
 • Διαφωνούμε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου που όταν μιλούν για ανάπτυξη, εννοούν: Μεγαλύτερη ακόμη συσσώρευση πλούτου και παραγωγικών μέσων στα χέρια των λίγων.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες ληστεύουν τα λαϊκά στρώματα με τις διαφορές καταθέσεων και δανείων, τη «νόμιμη» τοκογλυφία. Πιάνουν από το λαιμό, όσους αναγκάζονται να πάρουν στεγαστικά ή άλλα δάνεια, στραγγαλίζουν τους μικρούς και μεσαίους βιοτέχνες εμπόρους και μικρομεσαίους αγρότες, και ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται πιο άγρια και τους εργαζόμενους στις ίδιες τις τράπεζες με την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων και την επιβολή συνθηκών γαλέρας.
 • Καταγγέλλουμε τη συνολική επίθεση σε βάρος μας και το τραπεζικό κεφάλαιο ως αιχμή του δόρατος και:
Απαιτούμε άμεσα τα παρακάτω μέτρα:
 • Να διαγραφούν τώρα τα χρέη των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, καθώς και των φτωχομεσαίων αγροτών. Παράλληλα να απαγορευτεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τις διάφορες εισπρακτικές εταιρίες τους για τον εκφοβισμό των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
 • Να δοθούν οι κατοικίες που έχουν κατασχεθεί σε ανέργους ή νέα ζευγάρια που δεν έχουν δουλειά. Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με επιτόκιο 1% για χαμηλόμισθους, φτωχούς αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχους, με ευθύνη του κράτους.
 • Απαγόρευση δια νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινή αντικειμενική αξία 300.000 € και μέχρι 150τμ για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια (αντίστοιχα 200.000€ και 100τμ για το ζευγάρι).
 • Κατάργηση του ανατοκισμού για όλα τα δάνεια.
 • Απαγόρευση απόκλισης μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων μεγαλύτερη του 1%.
Ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα συνεχίσουμε ως το τέλος. Οι τράπεζες, τα εργοστάσια και όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να τεθούν στην υπηρεσία της ευημερίας του λαού. Να γίνουν ιδιοκτησία του λαού. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού.
Σε αυτό τον αγώνα σας καλούμε. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου που τον αρπάζουν οι λίγοι. Χωρίς τη δική μας δουλειά γρανάζι δε γυρνά. Είμαστε οι πολλοί.
Να οργανώσουμε το δικό μας μέτωπο, να κατακτήσουμε τη λαϊκή εξουσία. Μόνο τότε θα έχουμε αλλαγή πολιτικής προς όφελος του λαού.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ

Δήλωση των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Γρεβενών» για τη συμμετοχή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εμείς συνεπείς και με τη δράση μας τα προηγούμενα χρόνια και με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, θα θέσουμε στο επίκεντρο και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά κύρια έξω στο λαό, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών.
Αυτός ο δρόμος καπιταλιστικής ανάπτυξης που χρόνια γνωρίζουμε, που υπηρέτησαν και υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ έφερε ανεργία, φτώχεια, ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, λουκέτα στα μικρομάγαζα.
Εμείς έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο άμεσων στόχων και αιτημάτων, που συνιστούν μια διαφορετική γραμμή πάλης και ανάπτυξης κι αυτή πρέπει να είναι η γραμμή άμυνας και αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος.
Είναι για εμάς προτεραιότητα:
 • Η λαϊκή  Υγεία και Πρόνοια.
 • Η μόρφωση των παιδιών του λαού και της νεολαίας.
 • Η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μακριά από κάθε είδους ομηρία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Η διασφάλιση των συμφερόντων των φτωχομεσαίων αγροτών.
 • Η διάθεση σε ικανοποιητικές τομές των αγροτικών προϊόντων.
 • Η στήριξη των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη και στο χωριό.
 • Το δικαίωμα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, στη δημιουργική  αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
 • Η μάχη κατά των ναρκωτικών ζήτημα που μας αφορά όλους, γιατί είναι η σύγχρονη μάστιγα ενάντια στη νεολαία.
    Εμείς λέμε ότι, η μεγάλη, αν όχι η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών προβλημάτων, είναι απόρροια της γενικής πολιτικής γραμμής, ότι, είναι αδύνατο να υπάρχει τοπική ή Δημοτική ευημερία στον τόπο μας, να υπάρχουν φιλολαϊκές τοπικές νησίδες, αντιμετώπιση των τοπικών και περιφερειακών ανισοτήτων, όσο υπάρχει η βάρβαρη και αντιλαϊκή κεντρική πολιτική.
    Υπάρχει, όμως, και ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, που πάντα ήταν μονόδρομος για τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά σε περιόδους κρίσης γίνεται επιτακτική η ανάγκη, η οικονομία, η κοινωνία να λειτουργεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για το κέρδος των καπιταλιστών. Μια τέτοια ανάπτυξη έχει μια προϋπόθεση, να αλλάξει χέρια η εξουσία, να μετατραπούν σε κοινωνική κρατική ιδιοκτησία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η γη, οι πρώτες ύλες, οι πηγές ενέργειας, τα έργα υποδομής.
    Μέσα στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, θα μπορέσει να υπάρξει επιστημονικός, κεντρικός, πανεθνικός σχεδιασμός, με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία.
    Θα υπάρξει πανελλαδικό και περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης, που θα στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας και των βασικών κλάδων της οικονομίας, στην κατοχύρωση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, με την πλήρη κατάργηση της εμπορευματοποίησής τους.
    Κεντρικό σχέδιο ανάπτυξης, που μπορεί να διασφαλίσει συνδυασμένα τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας στη σταθερή και πλήρη δουλειά για όλους με δικαιώματα, στη στέγαση, στην ύδρευση, στην ηλεκτροδότηση, στη θέρμανση, στη μετακίνηση – μεταφορά, στην επικοινωνία.
    Σχέδιο που θα διασφαλίσει επίσης τους αναγκαίους πόρους για να υπάρξει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια – Παιδία.
    Δε θα λυπηθούμε, λοιπόν, κόπους και θυσίες σε μια τέτοια πορεία, για την αναγέννηση και ανασύνταξη του κινήματος, για την απόσπαση κάποιων κατακτήσεων σήμερα, για την τελική νίκη.
    Θα είμαστε το μάτι και το αυτί του λαού στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα αποκαλύπτει, θα δυσκολεύει, θα ενημερώνει και θα στηρίζει τα λαϊκά συμφέροντα.
    Ζητήσαμε στο πρακτικό ορκωμοσίας να καταχωρηθεί ότι οι Δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» «Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του λαού».
    Τέλος, να ευχηθούμε υγεία σε όλους και το νέο έτος, το 2011, να είναι χρονιά αναγέννησης του λαϊκού κινήματος, για να αντιμετωπίσουμε τις καταιγίδες που έρχονται. 
  Ντάγκα Παναγιώτα
Παύλου Κωνσταντίνος
 Ζώτος Δημήτριος

Αποχαιρετισμός στο Γιάννη Κωσταντή

Στις 24 Δεκέμβρη έφυγε από κοντά μας ο παλαίμαχος κομμουνιστής Γιάννης Κωσταντής, τον αποχαιρέτησε εκ μέρους του ΚΚΕ το μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής. Μακεδονίας σ/φος Μιχάλης Καραμπατζιάς. Η ομιλία του μιλά για τη ζωή και τη δράση ενός μεγάλου αγωνιστή που αποτελεί και μέρος της νεότερης ιστορίας των Γρεβενών.  
ΓΡΕΒΕΝΑ 25-12-2010
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ. ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ.
         Ο σύντροφος Γιάννης Κωσταντής  μας αφήνει ανεκτίμητη κληρονομιά, την ακλόνητη πίστη για τη νίκη των ιδεών μας, του Κομμουνισμού.
         Έμεινε αλύγιστος, ακλόνητος, παράδειγμα για τους νέους επαναστάτες. Αντλούμε δύναμη από τη ζωή και τη δράση του για να φέρουμε σε πέρας τη νέα κοινωνία, το Σοσιαλισμό.
         Στις 17 Ιούλη 1955 μίλησε η αδάμαστη ψυχή των κομμουνιστών. 27 βαρυποινίτες φορώντας στραβά το καπελάκι τους, μέρα μεσημέρι, δραπέτευσαν από τις φυλακές των Βούρλων στον Πειραιά, πραγματοποιώντας την πιο μεγάλη, την πιο συναρπαστική, την πιο μυθιστορηματική απόδραση όλων των εποχών στην Ελλάδα. Οι φυλακές των Βούρλων ήταν υψίστης ασφαλείας και πολύ καλά φρουρούμενες. Όλη η ιστορία της επιχείρησης κράτησε περίπου 4-5 μήνες και έγινε κάτω από τραγικά δύσκολες συνθήκες κινδύνου, με μαθηματική ακρίβεια και μυστικότητα.
         Ήταν ένα κατόρθωμα τέλεια μελετημένο με υψηλή πιστότητα και γνώση, ολοκληρωμένες τεχνικές προδιαγραφές, βασισμένες σε ένα καλοστημένο σενάριο που υλοποιήθηκε παραδειγματικά.
         Οι φυλακισμένοι έσκαψαν σήραγγα μήκους 17,5 μέτρων, την υποστύλωσαν με κάθε τεχνική επάρκεια και την ηλεκτροφώτισαν. Εξαφάνισαν με επιτυχία τα μπάζα και βγήκαν στο σημείο που είχαν προγραμματίσει.
         Η απόδραση συγκλόνισε την Ελλάδα. Οι αρχές ασφαλείας έστησαν μπλόκα στους δρόμους και επικήρυξαν τους δραπέτες χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα.
         Οι 27 δραπέτες φορούν πιτζάμες πάνω από τα καλά τους ρούχα για να μην τα λερώσουν. Ο κλήρος πέφτει σε έναν από αυτούς να μείνει πίσω για να κλείσει τη σήραγγα και να δώσει στους υπόλοιπους τον πολύτιμο χρόνο που χρειάζονται για να φύγουν.
      
         ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ θυμάται ο Γιάννης Κωσταντής που του έτυχε ο κλήρος.
         <<Αλλά εγώ είμαι και από αυτούς τους ανθρώπους που είχα αποφασίσει να θυσιαστώ. Στο μυαλό μου είχε φωλιάσει ένα πράγμα : ότι πρέπει να φύγουν αυτοί που είναι άμεσος ο κίνδυνος να τους εκτελέσουν.>>
         ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ. ΟΠΩΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟ-ΜΕΝΟΙ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥΣ.
         Ο σύντροφος Γιάννης Κωσταντής γεννήθηκε από ΕΑΜίτες γονείς. Ο πατέρας του αναπτύσσει μεγάλη δράση στην περιοχή Γρεβενών-Βοίου. Ο Γιάννης νεαρός ΕΠΟΝίτης συμμετέχει στη δράση βοηθώντας με κάθε τρόπο. Μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς τα ανεκπλήρωτα ιδανικά, το κυνήγι των παρακρατικών ομάδων και το κάλεσμα του Κόμματος τον βρίσκουν στο Δ.Σ.Ε. Τον Απρίλη του 1947 συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές της Λάρισας, αφού το έκτακτο στρατοδικείο τον καταδικάζει σε 20 χρόνια φυλάκισης.
         Πέρασε σχεδόν από όλες τις φυλακές του μετεμφυλιοπολεμικού κράτους και γνώρισε τα πιο σκληρά και απάνθρωπα βασανιστήρια, Κρήτη, Γιούρα, Επταπύργιο, Βούρλα όπου συμμετέχει με επιτυχία στην οργάνωση της απόδρασης μέσα από υπόγεια σήραγγα που κατασκεύασαν οι αγωνιστές πρωτοπόρα στελέχη του ΚΚΕ.
         Έμεινε 15 χρόνια στις φυλακές. Το 1967 η χούντα τον στέλνει ξανά στους τόπους εξορίας.
         ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΚΛΟΝΗΤΟΣ, ΑΛΥΓΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ.
         Μετά τη μεταπολίτευση ο Γιάννης Κωσταντής συμμετέχει ενεργά στη δράση του ΚΚΕ στο Νομό Γρεβενών  και στην ίδρυση του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ. Αναπτύσσει δράση μέχρι το τέλος της ζωής του.
         Είναι χαρακτηριστικό ότι πέθανε στα χέρια του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Γρεβενών του ΚΚΕ αφού πρώτα πλήρωσε τις συνδρομές του συμβάλλοντας στην οικονομική εξόρμηση του Κόμματος.
         ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΓΝΗΣΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥ ΚΚΕ.
         ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ.
         ΑΘΑΝΑΤΟΣ
Νομ. Επιτροπή Γρεβενών Κ.Κ.Ε.