ΟΛΟΙ  ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 7 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ  ΟΜΟΝΟΙΑ 11 π.μ.  

Κυβέρνηση, τρόικα και τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΛΑΟΣ περνούν βαριές αλυσίδες στην εργατική τάξη, στο λαό, για να σώσουν τα κέρδη και τα προνόμια των μονοπωλίων. Τα αρπάζουν όλα και καταδικάζουν το λαό σε μακροχρόνια φτώχεια και εξαθλίωση. Μετατρέπουν το μισθό σε χαρτζιλίκι, τις συντάξεις σε επίδομα φτωχοκομείου. Γαβγίζουν με την απειλή της χρεοκοπίας γιατί φοβούνται τη δύναμή μας.
Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να μπει μπροστά στον αγώνα με όλες τις δυνάμεις της. Αυτή την ώρα μια επιλογή έχουμε: ή τις αλυσίδες ή τα όπλα του αγώνα.

Ξεσηκωμός, οργάνωση σε κάθε εργοστάσιο και τόπο δουλειάς.

Ενότητα κι αγώνας για:
·         να φύγει τώρα η κυβέρνηση του εγκλήματος μαζί με την τρόικα.
·         να μην υπογραφεί κανένα νέο μνημόνιο, καμία νέα συμφωνία.
·         να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε εργοστάσιο κι επιχείρηση, κλάδο τον κλάδο να οργανωθούν και να πάρουν αποφάσεις να μην επιτρέψουμε να περάσει κανένα μέτρο που να μειώνει μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις.

Όλοι στον αγώνα για ανατροπή της βαρβαρότητας.

Με το ΠΑΜΕ μπροστά ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Κάνουμε πέρα κάθε δύναμη που στέκεται εμπόδιο.
Όχι άλλη αναμονή, όχι άλλες αυταπάτες. Ας τους κάνουμε τη ζωή κόλαση πριν μας την κάνουν αυτοί.
Απομονώστε και τιμωρείστε όποιον βάλει την υπογραφή του στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας.

Ø      Δεν παραδινόμαστε.
Ø      Αγώνας, σύγκρουση ως το τέλος.
Ø      Έξοδος από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, μονομερής διαγραφή χρέους.
Ø      Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.
Ø      Εργατική, λαϊκή εξουσία.
Είναι ο μόνος δρόμος για να σωθεί ο λαός, για να σωθεί ο πλούτος της χώρας και οι παραγωγικές της δυνατότητες.
Αθήνα 6/2/2012

Για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας(ΕΟΠΥΥ) και τα φάρμακα         Γραμματεία Νομού Γρεβενών
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας(ΕΟΠΥΥ) και τα φάρμακα

Εργαζόμενοι εργαζόμενες
Η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται από την πολιτική των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας - πρόνοιας» οδηγεί σε όλο και πιο δύσκολη θέση τους εργαζόμενους και γενικότερα τη λαϊκή οικογένεια.
Η  συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν τεράστιες ευθύνες για την τραγική κατάσταση που ήδη αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα στις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Εδώ και χρόνια, υπάρχει μια συστηματική προώθηση μέτρων με τα οποία εμπορευματοποιείται ο δημόσιος τομέας της Υγείας - Πρόνοιας, ενισχύεται η επιχειρηματική του δράση, όπως και αντίστοιχα του ιδιωτικού τομέα. Οι συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αξιοποιούνται για να επιταχυνθούν όλα τα μέτρα που έχουν σχεδιάσει αρκετά χρόνια πριν και ένα μέρος τους έχει ήδη εφαρμοστεί.
Το δικαίωμα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα για σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, για δωρεάν πρόληψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θυσιάζονται στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της στήριξης των κερδών των μονοπωλίων.
Η κρατική υποχρηματοδότηση στο δημόσιο τομέα Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων και η πολιτική των περικοπών στις παροχές υπηρεσιών Υγείας και φαρμάκων που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, δημιουργούν ένα εφιαλτικό και επικίνδυνο καθεστώς για την υγεία της λαϊκής οικογένειας . Πολύ περισσότερο σήμερα που με την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων επι-δεινώνονται ραγδαία συνολικά οι όροι ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους, που οδηγούν στην απότομη φθορά της υγείας τους και αυξάνονται οι ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.
Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για «νοικοκύρεμα» και για χτύπημα της "σπατάλης", αποδεικνύεται ότι αποτελούν ένα πλουμιστό περιτύλιγμα για να κρυφτεί η πραγματική τους επιδίωξη, που είναι να περιορίσουν τις δημόσιες παροχές στην Υγεία - Πρόνοια και στο φάρμακο στο ελάχιστο επίπεδο του "βασικού πακέτου". Η επιδίωξη αυτή είναι κοινός προγραμματικός στόχος όλων των κομμάτων της συγκυβέρνησης, διατυπωμένος πολύ πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ο βασικός στόχος είναι να μειωθεί το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», να γίνει ακόμα πιο φτηνή η εργατική δύναμη, για να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων.
Σήμερα, φαίνεται ακόμα πιο καθαρά η χρεοκοπία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Οι τεράστιες δυνατότητες που δημιουργούνται από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, οι κατακτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, οι δεκάδες χιλιάδες ειδικευμένο προσωπικό στα επαγγέλματα της Υγείας και της Πρόνοιας, αξιοποιούνται με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Γι' αυτό, όλο και λιγότεροι από τα λαϊκά στρώματα επωφελούνται από τις σημερινές δυνατότητες, γι' αυτό όλο και περισσότεροι υγειονομικοί "περισσεύουν" παρ' όλο που οι ανάγκες αυξάνονται.
Για τον καινούριο ασφαλιστικό οργανισμό, τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για να καλύψει 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο για το ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά πρόκειται για μείωση στο μισό της προηγούμενης επιδότησης για να "καλυφθεί" διπλάσιος αριθμός ασφαλισμένων. Και μόνον αυτό αποδεικνύει το πραγματικό πλιάτσικο που εξελίσσεται στη λαϊκή υγεία, θυσία στο βωμό του κεφαλαίου.
Η αύξηση των νοσηλίων με την καθιέρωση των πανάκριβων Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), με τα οποία τα δημόσια νοσοκομεία πωλούν τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να έχουν έσοδα, αφού σχεδόν καταργήθηκε η κρατική χρηματοδότησή τους, θα συντελέσει στο παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών ταμείων, στην αύξηση των εισφορών και τη μείωση των παροχών. Ηδη για όλους τους συνταξιούχους έχουν αυξηθεί οι εισφορές στο 4%.
Με τον κανονισμό παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα ΑμΕΑ καλούνται με το λεηλατημένο εισόδημά τους να πληρώσουν ακόμα περισσότερα για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, για φάρμακα, θεραπείες και υγειονομικό υλικό. Από τους πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ανασφάλιστων που είτε δεν έχουν καμία δημόσια παροχή Υγείας - Πρόνοιας, είτε κάποιοι ελάχιστοι απ' αυτούς, οι τελείως εξαθλιωμένοι, πρέπει να "βολευτούν" με τις υποβαθμισμένες, στοιχειώδεις παροχές από τη "φιλανθρωπία" των ΜΚΟ και των Δήμων.

Με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ προωθούνται μέτρα με τα οποία:
α) Περιορίζονται οι δωρεάν δημόσιες παροχές, στο επίπεδο του ελάχιστου "βασικού πακέτου" με την ενιαιοποίηση των παροχών Υγείας - Πρόνοιας προς τα κάτω σε όλους τους ασφαλισμένους.
β) Αυξάνονται οι περικοπές στις παροχές σε είδος και σε χρήμα προς τους ασφαλισμένους.
γ) Καθιερώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις δαπάνες σε υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, υγειονομικού υλικού κ.λπ. που δεν υπήρχε πριν και αυξάνεται η συμμετοχή εκεί που υπήρχε. Ο ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι γίνονται περισσότερο από πριν "πελάτες" - χρηματοδότες του εμπορευματοποιημένου δημόσιου και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην Υγεία - Πρόνοια.
Ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα:
Καθιερώνεται συμμετοχή 15% όλων των ασφαλισμένων για εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα, που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΠΥ.
Προβλέπεται συμμετοχή 10% των ασφαλισμένων για δαπάνες ειδών ειδικής διατροφής.
Γίνονται περικοπές στη χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας.
Μειώνεται το πλαφόν αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων.
Προβλέπεται συμμετοχή 10% όλων των ασφαλισμένων σε διάφορα διαγνωστικά σκευάσματα απεικονιστικών εξετάσεων (σκιαγραφικά).
Συμμετοχή 25 % σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό.
Συμμετοχή 10% των χρονίως πασχόντων για την αγορά συσκευών έκχυσης φαρμάκων.
Καθιερώνεται πλαφόν σε επιθέματα που έχουν ανάγκη ασθενείς που είναι κλινήρεις.
Μειώνεται η αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά καθετήρων μιας χρήσεως.
Περικόπτονται τα επιδόματα λουτροθεραπείας.
Μειώνονται τα χρηματικά ποσά για έξοδα μετακίνησης των νεφροπαθών.
Μειώνεται η αποζημίωση και ο αριθμός των φυσιοθεραπειών.
Καταργείται το "επίδομα τοκετού", όταν ο τοκετός γίνεται στο δημόσιο και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά νοσοκομεία για τις ασφαλισμένες του ΟΠΑΔ - ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΓΑ.

Πρόληψη, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Η κυβέρνηση παρουσιάζει το συνονθύλευμα των παντός είδους ασύνδετων «σημείων παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας», σαν «ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών Υγείας, που έχει σκοπό την πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή της Υγείας». Η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, έχει άμεση σχέση με το βιοτικό επίπεδο του λαού, με τις συνθήκες εργασίας, κατοικίας, την επάρκεια και ποιότητα της διατροφής, με τις περιβαλλοντικές συνθήκες κ.λπ. Δηλαδή, με όλους εκείνους τους παράγοντες, που καθημερινά όλο και περισσότερο επιδεινώνονται ως συνέπεια της έντασης της εκμετάλλευσης και πολύ περισσότερο τώρα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Π.χ. η Κυβέρνηση συμμετέχει ή συνδιοργανώνει ημερίδες για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα υποσιτισμένα παιδιά των άνεργων οικογενειών, που λιποθυμούν στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία ως αποτέλεσμα της πολιτικής της, οι ανασφάλιστοι γονείς, επίσης, πληθαίνουν που δεν μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, γιατί πρέπει να πληρώσουν περίπου 130 ευρώ που κοστίζει η δόση των εμβολίων.
Στον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ ως «πρόληψη» προβλέπονται μόνο ορισμένες εξετάσεις και αυτές χωρίς την κρατική συμμετοχή, αφού τις χρεώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι προφανές ότι οι μάζες των ανασφάλιστων (άνεργοι, μετανάστες κ.λπ.) δεν έχουν ακόμα και τις στοιχειώδεις παροχές πρόληψης που είχαν προηγούμενα.
Η κυβέρνηση προωθεί μέτρα που καταργούν κάθε εμπόδιο για τις επενδύσεις του κεφαλαίου στο χώρο του λιανικού εμπορίου του φαρμάκου και στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Έτσι επιδεινώνεται η επαγγελματική και επιστημονική θέση ενός μεγάλου μέρους των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον εκτοπισμό τους.
Με τις συγχωνεύσεις, αποψιλώνονται μια σειρά εξειδικευμένες μονάδες όπως: Η μοναδική στη χώρα δημόσια παιδοκαρδιοχειρουργική μονάδα με 5 κρεβάτια στο νοσοκομείο παίδων «Αγ. Σοφία», το ογκολογικό νοσοκομείο του ΙΚΑ στην Αθήνα κ.ά, στερώντας από τις λαϊκές οικογένειες τις υπηρεσίες τους.
Εκατοντάδες φάρμακα (περίπου 1.300 φαρμακευτικά σκευάσματα) εξαιρέθηκαν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων και οι ασθενείς, αντί να πληρώνουν όπως πριν το 25% ή το 10% της συμμετοχής (ανάλογα με την ασθένεια), πληρώνουν τώρα το 100% της τιμής του φαρμάκου. Μόνον ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εξαιρέθηκαν π.χ. όλα τα χάπια και σιρόπια που είναι αντιπυρετικά, αναλγητικά, αντιβηχικά, τα κολλύρια για επιπεφυκίτιδες και για την ξηροφθαλμία. Ολες οι δερματολογικές αλοιφές και αυτές που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την οστεοαρθρίτιδα.
Οι ασφαλισμένοι, οι ανασφάλιστοι και οι οικογένειές τους πληρώνουν καθημερινά όλο και περισσότερα χρήματα για την αγορά φαρμάκων που έχουν ανάγκη σε συνθήκες μάλιστα που επιδεινώνεται δραματικά το βιοτικό τους επίπεδο. Πολλοί απ' αυτούς αναγκάζονται να μην πάνε στο γιατρό γιατί δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν την επίσκεψη και να αγοράσουν και τα φάρμακα. Αλλοι ασθενείς υποχρεώνονται να διακόψουν τη θεραπεία τους ή να παίρνουν λιγότερα φάρμακα ή να ζητάνε από τους φαρμακοποιούς φθηνότερα φάρμακα γιατί δεν έχουν χρήματα.
Το συμπέρασμα, που προκύπτει είναι ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μπορεί να μειώνουν τη φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων και του κράτους, αλλά επιβαρύνουν οικονομικά τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Οι θέσεις του ΠΑΜΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος
Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι τώρα είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή κοινωνική συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρεμπόρων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας των λαϊκών οικογενειών, με μέτωπο απέναντι στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια, στα πολιτικά και συνδικαλιστικά τους στηρίγματα.
Η ισχυρή κοινωνική συμμαχία και η πάλη θα έχει αποτελέσματα και προοπτική όσο θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για την κατάκτηση του άλλου δρόμου ανάπτυξης, με εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα έχει στο κέντρο του την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.
Κριτήριο των θέσεων του ΠΑΜΕ για την Υγεία και προτεραιότητα αποτελεί η καθολική και δωρεάν αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων και υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος Υγείας με κεντρικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με κοινωνικοποίηση όσων επιχειρηματικών μονάδων της Υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις. Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων από όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας - Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία - και από το επαρκές δίκτυο κρατικών φαρμακείων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στους αγώνες του ταξικού κινήματος, της συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών και παλεύει για:
1. Να έχει όλος ο πληθυσμός βιβλιάριο Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, νοσήλια και θεραπείες. Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας.
2. Πλήρη κάλυψη των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ, των προνοιακών υποδομών και υπηρεσιών, με πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ένταξη στα ΒΑΕ, με 5νθήμερο, 6ωρο, 30ωρο και 1 εφημερία τη βδομάδα στους γιατρούς και άδεια ανάπαυσης την επόμενη ημέρα.
3. 1.400 ευρώ μεικτό βασικό μισθό, 2.000 ευρώ αντίστοιχα στους νεοεισερχόμενους ειδικευόμενους και 2.200 μεικτό βασικό μισθό στους ειδικευμένους γιατρούς.
4. Ενταξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, φαρμακοποιών και οδοντιάτρων στο δημόσιο σύστημα Υγείας - Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία - με μισθό 2.200 ευρώ μεικτά στους πρωτοδιοριζόμενους και προσαύξηση του εισαγωγικού μισθού με υπολογισμό των χρόνων προϋπηρεσίας ως αυτοαπασχολούμενοι.
5. Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 για κάθε παιδί και κατάργηση όλων των χαρατσιών.
6.Αμεση και χωρίς όρους και προϋποθέσεις μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των εργαζόμενων με μπλοκάκια και των συμβασιούχων. Πρόσληψη όλων των ανέργων γιατρών και νοσηλευτών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων.
7. Ανάπτυξη κρατικών Κέντρων Υγείας σε κάθε πόλη και Δήμο που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, να μην καταργηθεί καμία κρατική μονάδα υγείας, καθώς και του ΙΚΑ. Τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας.
8. Κάλυψη όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με επαρκή σε αριθμό και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.
9. Κάλυψη των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τους επιχειρηματίες. Φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%. Να πληρωθούν τα χρωστούμενα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς και μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους να μη καταβάλλουν ΦΠΑ και φόρο.
10. Απαγόρευση των συμβάσεων των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα στην Υγεία.

Σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και το ειδικευμένο προσωπικό στα επαγγέλματα της Υγείας για να διεκδικήσουμε όλα τα παραπάνω μαζικά, μαχητικά, ανυποχώρητα. Όλοι μαζί μπορούμε!!


Γρεβενά  27-01-2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Λ. Ηρακλείου 145- 142 31 ΠΕΡΙΣΣΟΣ
τηλ.:210-2592163  fax: 210-2592156ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

          «Καλούμε σήμερα τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν μαζί μας στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ομόνοια. Αύριο να παραλύσει όλη η Ελλάδα στο πλαίσιο της απεργίας που έχει εξαγγελθεί. Δεν υπάρχει άλλη λύση, μία είναι η επιλογή: Να τους φοβίσουμε, να τους παρεμποδίσουμε. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας με κλιμάκωση κινητοποιήσεων, ούτως ώστε να μην ψηφιστεί η δανειακή συνθήκη, να μην ψηφιστεί το νέο μνημόνιο, να ανατραπεί η κυβέρνηση, με τη θέληση, τη δράση και την οργανωμένη παρέμβαση του λαού. Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα.
          Εμείς δεν μένουμε εκεί και ούτε τα υποτάσσουμε όλα στις κάλπες. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι μέσα στην πάλη του ο λαός να κατανοήσει ότι δεν αρκεί η ανατροπή μιας κυβέρνησης. Το αστικό πολιτικό σύστημα έχει εφεδρείες, αυτές που σήμερα εμφανίζονται ως αντιμνημονιακές. Τόσο αντιμνημονιακές, όσο ήταν και η ΝΔ. Αυτό που έχει σημασία είναι να ανατραπεί η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία, γιατί τότε μπορείς να μιλάς όχι απλώς για μια λαϊκή κυβέρνηση, αλλά για μια λαϊκή εξουσία. Όλες οι προτάσεις που λέγονται σήμερα για ηρωικές διαπραγματεύσεις, για αγωνιστικές διαπραγματεύσεις δεν οδηγούν πουθενά, παρά σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτό που έχει σημασία είναι ο λαός να πάρει στα χέρια του την οικονομία της χώρας δηλαδή τα μέσα παραγωγής, τα μονοπώλια, τις επιχειρήσεις. Οποιαδήποτε άλλη λύση είναι μία λύση που θα δώσει ανάσα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Θα είναι ένα διάλειμμα πικρό, πολύ πικρό χωρίς λαϊκές κατακτήσεις και αυτό που έχει σημασία είναι ο λαός να πει την τελευταία του λέξη. Αρχής γενομένης από σήμερα η εναλλακτική πρόταση απέναντι στη σημερινή πολιτική  δεν μπορεί να είναι περιστασιακές και αποσπασματικές φιλολαϊκές προτάσεις, αλλά εξουσία εργατική, λαϊκή. Δίχως εξουσία του λαού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς το φαύλο κύκλο της κρίσης μαζί βεβαίως με την αποδέσμευση από την ΕΕ και με τη διαγραφή του χρέους μονομερώς.
          Κανένα άλλο παζάρι. Ακόμα κι αν χαρίσουν 100% το χρέος, αυτό θα το πληρώσει από τις τσέπες του ο λαός, θα τα επιστρέψει ο λαός με τον ιδρώτα, το μόχθο του και με τα προβλήματά του. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Πολύ θα θέλαμε να υπήρχε κάτι το ενδιάμεσο, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση υπάρχει η ριζική.
          Εχουν επιλέξει κανά δυό ζητήματα όπως είναι ο 13ος και ο 14ος μισθός, για να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Οι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν μεταξύ τους είναι αυτές. Να κόψουν πέντε έξι μισθούς από τον λαό  στη  διάρκεια του χρόνου καταργώντας τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, βάζοντας δυσβάστακτους φόρους και να πουν αφήνουμε τον 13ο και τον 14ο μισθό. Πάλι λιγότεροι μισθοί θα είναι. Αυτές τις διατυπώσεις σήμερα περιμένουν να κάνουν. Ο λαός πρέπει να τους δείξει ότι δεν είναι αφελής, ότι δεν μπορούν να τον κοροϊδεύουν. Κι έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό έστω σαν ένα βήμα προς τα εμπρός».


          Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται σε λίγη ώρα  να δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τι ακριβώς θα συμβεί στη χώρα εάν επιστρέψουμε στη δραχμή. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος; Είναι κίνδυνος;
          «Η ΕΕ είναι μια λυκοσυμμαχία. Παρότι μεταξύ τους είναι σύμμαχοι όσο αφορά στη στήριξη του καπιταλιστικού συστήματος, είναι ταυτόχρονα και μεταξύ τους σκληροί ανταγωνιστές, ποιος θα επωφεληθεί περισσότερο απ’ την κρίση και ποιος θα επωφεληθεί περισσότερο απ’ την ανάκαμψη. Πρόκειται λοιπόν για μέτρα που μπορούν να τα πάρουν μεταξύ τους, ο λαός όμως δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στους ανταγωνισμούς των κρατών μελών της ΕΕ. Και εδώ δεν πρόκειται να αποφασίσει μόνο η Γερμανία, θα είναι κι άλλοι που θα αποφασίσουν, δεν πρέπει ο λαός να εγκλωβιστεί σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς, πρέπει να τους υπερβεί προβάλλοντας τη δική του εναλλακτική λύση εξουσίας. Αλλιώς δεν αντιμετωπίζεται αυτό. Και πάντα θα υπάρχει κάποιος φόβος, πάντα θα υπάρχει ένας στόχος, να ξαναμπούμε στην ευρωζώνη, βγήκαμε να ξαναμπούμε. Τίποτα δεν είναι χειρότερο απ’ το να φοβάται ο λαός και να διαλέγει ένα από τα δύο διλήμματα που του βάζουν οι εκμεταλλευτές του». 


ΑΘΗΝΑ 6/2/2012                              ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ Για την εμφάνιση πανώλης στη Θεσσαλία

  Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ Για την εμφάνιση πανώλης στη Θεσσαλία  Η επιβεβαίωση για πρώτη φορά στην Ελλά...