Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε. σχετικά με τα Νοσοκομεία... - "Η ένταξη των νοσοκομείων Πτολεμαΐδας – Γρεβενών – Καστοριάς στην Β’ ζώνη απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας"


Η ένταξη των τριών νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας στην Β’ ζώνη,έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς, ιδιαίτερα των λαϊκών οικογενειών είναι κομμάτι της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια από τις... κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ, που απαξιώνει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας που σε συνδυασμό με την λειτουργία τους ως επιχειρήσεις,
Το μέτρο αυτό είναι μέρος του συνολικού σχεδιασμού που αποσκοπεί στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση της υγείας, με στρατηγικό στόχο την εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, που αντιμετωπίζει την υγεία σαν κόστος που πρέπει να αποφύγει και σαν εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται και που μπορεί να βγάλει κέρδος
Η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, με την στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ, επιδιώκουν να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης και τα χρέη του δημόσιου τομέα υγείας που δημιουργεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία.
Οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό οδηγούν στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των άλλων υπηρεσιών υγείας του δημοσίου. Τα κονδύλια που η κυβέρνηση περικόπτει και τα προβλήματα λειτουργίας που δημιουργούν έρχεται η ίδια να τα αξιοποιήσει σαν επιχείρημα για την επιβολή της πλήρους λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρηματική βάση, όπως για παράδειγμα η ολοήμερη λειτουργία τους.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις όπως:
• Περικοπές σε φάρμακα και εξετάσεις.
• Ελλείψεις σε ιατρικό – νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών.
• Ελλείψεις σε εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά.
• Υπολειτουργία ή/και κλείσιμο κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων.
• Καθιέρωση πληρωμής 3 € σήμερα και 5 € αργότερα στα εξωτερικά ιατρεία από τους ασθενείς.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας δημόσιας υγείας, ενώ μεγαλώνουν αντικειμενικά η δυσκολία των υγειονομικών να φροντίζουν ολοκληρωμένα τους ασθενείς και οι κίνδυνοι για λάθη και παραλήψεις.
Με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα τρία νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, όπως παλαιότερα με το κλείσιμο κλινικών, καυτηριάζουμε την στάση των αιρετών δημάρχων και των μαζικών φορέων της περιοχής, που μόνο αποσπασματικά ασχολούνται με τα προβλήματα της υγείας και μόνο όταν αυτά εμφανίζονται σε οξεία μορφή στα νοσοκομεία. Στην ουσία όμως με την στάση τους αυτή, αποφεύγουν να τοποθετηθούν στο κεντρικό πρόβλημα που καθορίζει και δημιουργεί τα προβλήματα που προκύπτουν και αφορά την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας.
Τα τοπικά πολιτικά και κυβερνητικά στελέχη εκμεταλλευόμενα το ζήτημα, τάχα από ενδιαφέρον για άμεσες λύσεις παρακάμπτουν επιμελώς τις πολιτικές των κυβερνήσεων που οδήγησαν το δημόσιο σύστημα υγείας στην τραγική του κατάσταση, βρίσκουν ευκαιρία να προβάλουν ως …λύση την μεθόδευση της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Όμως αυτό το μέτρο θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία και θα οξύνει παραπέρα τα προβλήματα της παροχής υγείας στα λαϊκά στρώματα.
Το ΚΚΕ δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι σήμερα υπάρχει όλος ο υλικός και πνευματικός πλούτος για να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες υγείας – πρόνοιας.
Οι θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία ξεκινούν από το γεγονός ότι ο εργαζόμενος λαός είναι ο αποκλειστικός παραγωγός του τεράστιου πλούτου που μπορεί να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας, για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρως και δωρεάν, με χρήση των πιο σύγχρονων μέσων.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος υγείας, κεντρικά σχεδιασμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης. Με κοινωνικοποίηση όσων επιχειρηματικών μονάδων της υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις.
Το ΚΚΕ αυτήν την αναγκαιότητα αναδεικνύει και παλεύει για το δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζει τους αγώνες του ταξικού κινήματος, της συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών και διεκδικεί μέτρα άμεσης προτεραιότητας για την πλήρη κάλυψη σε προσωπικό και υποδομές όλων των δημόσιων νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, των κέντρων υγείας και των πολυϊατρείων των ασφαλιστικών ταμείων, μέχρι την ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, με μαζικές προσλήψεις σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες, με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, 5νθήμερο, 6ωρο, 30ωρο και 1 εφημερία τη βδομάδα στους γιατρούς, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλες οι λειτουργικές ανάγκες.
Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας  Κ.Κ.Ε.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε οικοδομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζω...