Να μην επιτρέψουμε οι μαθητές μας και τα παιδιά μας να γίνουν δούλοι του 21ου αιώνα!


Να μην επιτρέψουμε οι μαθητές μας και τα παιδιά μας
να γίνουν δούλοι του 21ου αιώνα!


Το «Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα των Νέων»  που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελεί βόμβα στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και στις συλλογικές συμβάσεις.
Με πρόσχημα την ανεργία των νέων, που το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα δημιουργεί, κυβέρνηση-Ευρωπαϊκή Ένωση-ΔΝΤ, επιβάλλουν μισθούς των 300 ευρώ! Προσφέρουν στους επιχειρηματικούς ομίλους τσάμπα εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, χωρίς καν ασφάλιση για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Πρόκειται για βαρβαρότητα, για επιστροφή στο Μεσαίωνα!
Αποτελεί συνέχεια της απόφασης ο μισθός των νέων κάτω των 25 ετών να ανέρχεται στα 511 ευρώ μεικτά!
Τσακίζουν τη νέα γενιά, που αποτελεί και τον πιο εύκολο στόχο, για να μπορέσουν στη συνέχεια να επιβάλλουν εργασιακές σχέσεις ζούγκλας σε όλους, παντού!
Να τι εννοούν όταν λένε «να ξεμπερδεύουν με αγκυλώσεις του παρελθόντος». Θέλουν να ξεμπερδεύουν με κάθε συλλογικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αξιοποιούν την ανασφάλειά των νέων για ένα μεροκάματο για να ρίξουν ακόμα πιο κάτω τις απαιτήσεις από το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή.
Η ανεργία δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί, γιατί η αιτία της δεν είναι ούτε οι υψηλοί μισθοί, ούτε έλλειψη καταρτισμένου εργατικού δυναμικού. Αιτία της ανεργίας είναι το γεγονός ότι κριτήριο της  ανάπτυξης και των επενδύσεων είναι το καπιταλιστικό κέρδος κι όχι οι λαϊκές ανάγκες.
Δεκάδες προγράμματα δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας έχουν εξαγγείλει τα προηγούμενα χρόνια αλλά η ανεργία φουντώνει.
Την ίδια ώρα, μέσω αυτών των προγραμμάτων, επιβάλλουν εργασιακές σχέσεις-λάστιχο. Στο όνομα της ανεργίας επέβαλαν την μερική απασχόληση και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης στους Δήμους. Τα σύμφωνα αυτά προώθησαν από κοινού τόσο οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ τότε, ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.
Αποδεικνύεται ότι τα μέτρα που παίρνονται στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης στοχεύουν στο να γίνουν πιο φτηνοί οι εργαζόμενοι, για να γίνει στηριχτούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!
Αυτό το νέο άνθρωπο θέλουν να διαμορφώσουν μέσα από το «νέο σχολείο» που ετοιμάζουν. Έναν εργαζόμενο που θα βρίσκεται στην μόνιμη περιπλάνηση από την ανεργία στην κακοπληρωμένη δουλειά με ημερομηνία λήξης, σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.
Είναι μέτρα που έχουν αποφασιστεί πριν την κρίση, εντάσσονται στην στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για του λόγου το αληθές, σε  απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Ανασχεδιασμός της Εκπαίδευσης: επενδύοντας στις δεξιότητες για καλύτερα κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα» (COM (2012) 669 final) αναφέρονται σαν στόχοι:

 «Προώθηση της μάθησης με βάση την εργασία, συμπεριλαμβανομένων υψηλής ποιότητας πρακτικής άσκησης, μαθητείας και διττών μοντέλων μάθησης που διευκολύνουν τη μετάβαση από τη μάθηση στην εργασία
Προώθηση εταιρικών σχέσεων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (για να εξασφαλίζονται κατάλληλα προγράμματα σπουδών και παροχή κατάλληλων δεξιοτήτων).
Τα θέματα αυτά έχουν άμεση σχέση με τη δέσμη για την απασχόληση των νέων, την οποία θα παρουσιάσει η Επιτροπή πριν από τα τέλη του 2012. Η δέσμη για τους νέους θα προτείνει νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και για τη διευκόλυνση των μεταβάσεων μεταξύ σχολείου και εργασίας».

Είναι φανερό λοιπόν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εντάσσονται στην στρατηγική της Ε.Ε., για ένα σχολείο, όπου ο μαθητής θα δουλεύει και θα μαθαίνει ο, τι θέλουν οι επιχειρηματίες!
Να ποιο θα είναι το περιεχόμενο και οι στόχοι του «Νέου Λυκείου» και του «Νέου Τεχνολογικού Λυκείου» που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση.
Σε αυτό το έγκλημα μας θέλουν συνένοχους, εμάς τους εκπαιδευτικούς!
Μας καλούν να βάλουμε πλάτη!
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό το αίσχος της παιδικής εργασίας και της αμορφωσιάς! Έχουμε κι εμείς παιδιά και ξέρουμε τι πάει να πει να δουλεύει κάποιος για 300 ευρώ για μια ολόκληρη ζωή!
Καλούμε της ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να πάρουν θέση για τα προγράμματα απασχόλησης των νέων. Να καλέσουν τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση από κοινού με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στις 24 Γενάρη στην Αθήνα (2μμ στα Προπύλαια).

Αθήνα 21/1/2013

50 χρόνια φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ στα Γρεβενά στις 12/7/2024

 Πραγματοποιήθηκε με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 στο πάρκο μανιταριών στα Γρεβενά η πολιτική εκδήλωση για τα 50 ...