Τοποθέτηση περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Μακεδονίας» στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, στις 20 Μαρτίου 2020Τοποθέτηση περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Μακεδονίας» στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, στις 20 Μαρτίου 2020
Συμφωνούμε με την επιχορήγηση των Δημοσίων Μονάδων Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προς κάλυψη έκτακτων αναγκών τους για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού – COVID 19.
Υπερψηφίζουμε την εισήγηση γιατί είναι κάτι άμεσο, έκτακτο και αναγκαίο στις συνθήκες που ζούμε.
Σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε από εργαζόμενους στα Νοσοκομεία της περιοχής, ελλείψεις παρατηρούνται και σε άλλα αναγκαία υλικά, για τα οποία πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες για να αποκτηθούν. Στην κατεύθυνση αυτή να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση και απαίτηση από την κυβέρνηση, τα υπουργεία και άλλους αρμόδιους φορείς. Να επιταχτούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με αναγκαίο περιφερειακό υλικό:
  • Πλαστικά προστατευτικά γυαλιά
  • Αντισηπτικά υγρά
  • Χειρουργικές ποδιές
  • Γκέτες
Επίσης, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Κοζάνης υπάρχει μόλις 1 αναπνευστήρας. Είναι αναγκαίο να γίνει προμήθεια κι άλλων.
Σε σχέση με τις μάσκες, οι περισσότερες ελλείψεις παρατηρούνται ή θα παρατηρηθούν πιο οξυμένα στην πορεία στους τύπους ffp3 και p100 (ο οποίος χρησιμοποιείται για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού). Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που χειρουργικές μάσκες χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της εφημερίας του προσωπικού και δεν αλλάζουν μετά από 2-3 ώρες, όπως θα έπρεπε.
Σε σχέση με την προμήθεια των υλικών (ολόσωμες στολές υψηλής προστασίας, μάσκες) θα θέλαμε να ρωτήσουμε:
  1. Πότε θα γίνει η προμήθεια;
  2. Από πού θα γίνει η προμήθεια;
  3. Τι τύπου θα είναι οι μάσκες;
Επίσης, ζητάμε να γίνουν και οι απαραίτητες ενέργειες για να αυξηθεί ο αριθμός των στολών και των μασκών για το ΕΚΑΒ, το οποίο επίσης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, και να υπάρξει πρόβλεψη – που στην εισήγηση δεν υπάρχει – για προμήθεια και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την επιδημία, ζητούν άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, με Μέσα Ατομικής Προστασίας για να μη νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.
Η κυβέρνηση πρέπει χωρίς άλλη χρονοτριβή να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα, καθώς και να προχωρήσει σήμερα κιόλας στην επίταξη των μονάδων του ιδιωτικού τομέα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων που μένουν σπίτι, γιατί είναι ευπαθής ομάδα, αντιμετωπίζει έτσι και αλλιώς σοβαρές ασθένειες, αντίστοιχα χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Όλες αυτές οι κατηγορίες του πληθυσμού σήμερα μένουν χωρίς συνταγογράφηση, εξέταση, θεραπεία.
Να επιταχτούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.
Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι" προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΧΑΣΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ


50 χρόνια φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ στα Γρεβενά στις 12/7/2024

 Πραγματοποιήθηκε με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 στο πάρκο μανιταριών στα Γρεβενά η πολιτική εκδήλωση για τα 50 ...