Η Παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ για τον Ν. Γρεβενών στις 02.04.23

 



Φίλες και Φίλοι, συντρόφισσες και σ/φοι

Σε 49 μέρες έχουμε εκλογές. Η ανακοίνωση των εκλογών από τον πρωθυπουργό συνοδεύτηκε με το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί “ακυβερνησίας ή σταθερότητας”, λέγοντας ότι “σταθερότητα” θα εξασφαλίσει η αυτοδυναμία του κόμματός του.

Την έζησε, βέβαια, στο πετσί του ο λαός μας αυτή τη σταθερότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και με την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στο έδαφος της Ουκρανίας και με την ενεργειακή κρίση και με την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά του.

Όλα αυτά, όσο και αν η κυβέρνηση της ΝΔ τα ονομάζει με βολικό τρόπο “εισαγόμενα”, είναι άμεσα αποτελέσματα μιας πολιτικής, στην οποία, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχουν βάλει το χεράκι τους και έχουν υλοποιήσει “με τα μπούνια”.

Το ίδιο δίλημμα σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές κι από τα υπόλοιπα κόμματα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, σταθερότητα σημαίνει η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, την οποία ονομάζει “προοδευτική” με συμμετοχή του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη κάλπη “για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες”, όπως λένε.

 Όλοι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με όλους, όπως ομολογούν στελέχη τους το τελευταίο διάστημα. ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25. Μέχρι το Βελόπουλο έβαλαν στο κάδρο αν θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό.

Η μόνη ανησυχία που έχουν όλοι τους, είναι μη τυχόν και εκφραστεί στις εκλογές μαζικά η οργή και η αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας, όπως εκφράστηκε στις συγκλονιστικές και μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζει πολύμορφα να εκφράζεται, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικές αιτίες και οι πραγματικοί ένοχοι.

Ξέρουν πολύ καλά πως το έγκλημα στα Τέμπη υπήρξε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Γιατί πάρα πολλά έχουν μαζευτεί! Τα εργατικά λαϊκά προβλήματα συσσωρεύονται, αλλά και για μια σειρά άλλα γεγονότα – αναφέρομαι σε όλα αυτά που με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός ονομάζει κρίσεις για να πει πως όλα εσείς καλά τα κάνατε - όπως η πανδημία, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι σεισμοί κι άλλες φυσικές καταστροφές.

Όμως σε όλες τις περιπτώσεις, ένα πράγμα αποδείχτηκε περίτρανα: ότι οι ανάγκες και η προστασία της ζωής του λαού αντιμετωπίζονται ως «κόστος»! Γι αυτό και παραμερίζονται, για να μην πληγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και οι λεγόμενες αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, τις οποίες βέβαια όλοι τους με κάθε ευκαιρία επικαλούνται.

Είναι τόσο μεγάλη η πρεμούρα τους, για να μην εκφραστεί στις εκλογές η λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια, για να αποσπάσουν πάση θυσία τη στήριξη ή την ανοχή του λαού στην πολιτική τους, που επιστρατεύουν ξανά το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί “ακυβερνησίας και σταθερότητας”.

Όμως, ακριβώς αυτή η πολιτική είναι που μεγαλώνει την ανασφάλεια και την αστάθεια στη ζωή του λαού. Στον στόχο της λεγόμενης “σταθερότητας” συναντιούνται όλοι τους. Απλά όλος ο καβγάς γίνεται για το ποιος θα τον εκπληρώσει.

Γιατί το ερώτημα δεν είναι ούτε “ποιος θα κυβερνήσει” ούτε “πώς θα κυβερνήσει”. Το πραγματικό και κρίσιμο ερώτημα για τον λαό είναι το “για ποιον” και “τι ακριβώς θα υλοποιήσει” η επόμενη κυβέρνηση. Οι απαντήσεις στο ερώτημα “τι ακριβώς θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση” αυτόματα απαντά και στο “για ποιόν”.

Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου τις συμβάσεις όλοι ψηφίσαν με τα προαπαιτούμενα του, η στρατηγική της περιβόητης Πράσινης Μετάβασης που πλήρωσε και πληρώνει ο λαός με ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια, η πολιτική της απελευθέρωσης σε κρίσιμους τομείς όπως στην ενέργεια, στις μεταφορές που τώρα επεκτείνεται και στο νερό, η εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, συνολικά στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που μπορεί να οδηγήσει και σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με την Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, είναι οι βασικές ενότητες που περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά προγράμματα όλων τους.

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το πανευρωπαϊκό πείραμα της απολιγνιτοποίησης , της πράσινης ανάπτυξης. Εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση, τοπικός βουλευτής, κόμματα δε λένε κουβέντα, γιατί συμφωνούν σε αυτό, για το χρηματιστήριο ενέργειας, για τις συνέπειες της πράσινης ανάπτυξης στη ζωή του λαού, στις αιτίες που φτωχοποιούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους διώχνουν από την παραγωγή. Δε βγάζουν άχνα για την ενεργειακή φτώχεια, ότι ξεπαγιάζουμε το χειμώνα στα σπίτια.

Χορτάσαμε σωτήρες, που τελικά αποδείχτηκαν κοράκια που αρπάζουν τα σπίτια του λαού, λαμπερές ευρωβουλευτίνες με βαλίτσες γεμάτες ευρώ γιατί τα λόμπι όπως ψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Πασοκ, ΜΕΡΑ 25, Βελόπουλος αποτελούν συστατικό της δημοκρατίας στην ΕΕ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιους βουλευτές του, εκλεγμένους στο δημοτικό συμβούλιο, που στηρίζουν με χέρια και πόδια την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων, την ιδιωτικοποίηση τομέων του δήμου όπως η καθαριότητα, που απουσιάζουν από τον αγώνα για τη στελέχωση του νοσοκομείου.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η μείωση του πληθυσμού κατά 16% μετά την τελευταία απογραφή.

Η σοβαρή μείωση του πληθυσμού είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης από μέρος του κράτους, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές όπως η δική μας. Μια περιοχή, η οποία, αντί να παράγει ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα ώστε να λύσει και το διατροφικό πρόβλημα της χώρας, ξεκληρίζει βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.

Για να μείνει ένας νέος άνθρωπος εδώ, να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά, να φτιάξει οικογένεια και να ζήσει στον τόπο του, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει την απαιτούμενη κρατική βοήθεια για να ανταπεξέλθει σε όλες τις αντιξοότητες.

Χρειάζεται  δημόσιο νοσοκομείο πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο και όχι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το νοσοκομείο στα Γρεβενά. Χρειάζεται Κέντρα Υγείας και αγροτικά ιατρεία, σχολεία για τα παιδιά του, ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών, έργα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του από φυσικούς και άλλους κινδύνους.

Παντού ένα πράγμα αποδεικνύεται: Ποτέ και πουθενά, ούτε στην Ευρώπη ούτε στον κόσμο ολόκληρο, μπορεί μια αστική κυβέρνηση να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα: Την υπηρέτηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, με τα δικαιώματα και τις ζωές των εργαζομένων, των λαών. Γιατί όπως γράφουν και τα πανό στις μεγάλες διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη: “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”.

Αυτοί  σταθερά και με όλους τους τρόπους, απαντάνε τα κέρδη τους...

Εμείς απαντάμε: οι ζωές μας...

Και στα Γρεβενά  και σε ολόκληρη τη χώρα, να είναι όσο πιο αδύναμα  τα κόμματα που -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- προαλείφονται για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. Και την ίδια ώρα, όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του.

Χρειαζόμαστε περισσότερους κομμουνιστές βουλευτές που θα μπαίνουν μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, Κατσώτηδες που θα υπερασπίζουν τα σπίτια του λαού και όχι Πάτσηδες που θα τους τα αρπάζουν εφαρμόζοντας ένα θεσμικό πλαίσιο που το ψήφισαν όλοι μαζί.

Το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να είναι μπροστά στους αγώνες για να αποκρούονται νέα αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπώνται κατακτήσεις, να ακούγεται η αλήθεια κόντρα στη λάσπη και το βούρκο της κυρίαρχης προπαγάνδας.

Κυρίως, όμως, για να συνειδητοποιήσει ο λαός την μεγάλη δύναμη που έχει, να καθορίσει τις εξελίξεις προς όφελός του, όπως γίνεται ως έναν βαθμό αυτές τις μέρες.

Να γίνει όλο και πιο μαζική η πεποίθηση ότι το “πάμε και όπου μας βγάλουν” τα αστικά κόμματα, μας βγάζει μόνο σε όλο και χειρότερες καταστάσεις, ότι ο λαός και η νεολαία είναι για πολλά περισσότερα, τους αξίζουν όλα!

Μπορούν να χτίσουν έναν κόσμο όπου όλα αυτά τα τραγικά που βιώνουμε σήμερα, να γίνουν μόνο ένα παρελθόν αυτού του συστήματος που τα βλέπει όλα ως εν δυνάμει κέρδος.

Το ΚΚΕ είναι εδώ για να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει ο λαός πραγματικός νοικοκύρης στον τόπο του, για να έχει αυτός την εξουσία, για να μπορεί να διαφεντεύει τον πλούτο του.

Για να μπορούν αυτός και τα παιδιά του να ζουν με ασφάλεια. Να χαίρονται τη ζωή τους. Να επιστρέφει σε αυτούς ο κόπος της δουλειάς τους.

Το ΚΚΕ είναι έτοιμο από σήμερα για να συμβάλει, να πάρει μέρος σε μια τέτοια διακυβέρνηση, μιας τέτοιας γνήσιας εξουσίας του λαού. Γιατί έχει πρόγραμμα που βάζει στο επίκεντρο μόνο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, εργατική-λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο. Μια εξουσία που ξεμπερδεύει με τους κηφήνες που ζουν από την εργασία των πολλών.

Και γι’ αυτό δεν θα τσιγκουνεύεται τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί να τον επιστρέφει στους πολλούς.

Για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή. Για να ανοίξουμε και να περπατήσουμε τις λεωφόρους του μέλλοντος.

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών αποτελείται από  ανθρώπους που ξεχωρίζουν για τη σταθερή - μαχητική παρουσία στο κίνημα και στους αγώνες, για την ανιδιοτελή προσφορά τους, τη συγκρότηση και τις ικανότητές τους.

Το ψηφοδέλτιο απαρτίζεται από τους:

Γαλάνη Δημήτρη από τη Δεσκάτη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό , δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Δεσκάτης. Ο Τάκης είναι πάντα μπροστά στους αγώνες για τα τοπικά προβλήματα της Δεσκάτης.  χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην περιοχή της Δεσκάτης και των Χασίων. Αρθρογραφεί συχνά για θέματα της τοπικής ιστορίας, κυρίως για τη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην περιοχή αλλά και για τον αγώνα του ΔΣΕ.

Κλεισιάρη Γιάννη από την Ανθρακιά , εργαζόμενο στο εργοστάσιο της ALFA Wood, μέλος της ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ, δημοτικό Σύμβουλο στο Δήμο Γρεβενών, πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γρεβενών και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Γρεβενών. Εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα του νομού , που παρά τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τους πετσοκομμένους μισθούς που παίρνουν, τον πληθωρισμό τις αυξήσεις στην ενέργεια. Μπροστά στους αγώνες για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, του νοσοκομείου Γρεβενών , της θέρμανσης.

 Ελευθερία Κολίτσα. Η Ελευθερία  είναι 27 ετών, απόφοιτη του τμήματος κοινωνικής ανθρωπολογίας με ειδίκευση στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος διοίκησης  επιχειρήσεων με κατεύθυνση πληροφοριακά συστήματα. Από τα φοιτητικά της χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα.  Ήταν μέλος του Συμβουλίου περιοχής δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Εκλέχτηκε  από το 2019 έως το 2022 στο ΔΣ του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων της πόλης των Γρεβενών.

Η Ελευθερία αποτελεί την νεότερη υποψήφια του νoμού, τη νέα γενιά των κομμουνιστών, που μπαίνουν μπροστά στους αγώνες της νεολαίας για μια ζωή σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.



Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε οικοδομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζω...