H ομιλία της υποψήφιας δημάρχου Γρεβενών Παναγιώτας Ντάγκα στη συγκέντρωση στις 8 Μάη


Γρεβενά 8 Μάη
Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες.
 Είμαστε 18 μέρες πριν τις εκλογές της 26ης Μάη. Τρεις μέρες μετά την κατάθεση των ψηφοδελτίων και γινόμαστε μάρτυρες υποσχέσεων από τους επικεφαλής των συνδυασμών και υποψηφίων συμβούλων. Μας  υπόσχονται να δουλέψουν με όρεξη, ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία για την ανάπτυξη του τόπου, για καινοτόμες δράσεις, για έξυπνη και φιλική πόλη, για το φυσικό πλούτο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και για τα χρόνια που πήγαν χαμένα, όταν οι περισσότεροι από αυτούς διοίκησαν τον τόπο είτε ως περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων. Άραγε τι τους εμπόδισε να υλοποιήσουν τα οράματά τους όλα αυτά τα χρόνια;
Μιλάνε γενικά για τα προβλήματα χωρίς να ονομάζουν τις αιτίες για όλα αυτά, γιατί διαφορετικά πρέπει να κατηγορήσουν τα κόμματά τους για την πολιτική που υλοποίησαν όλα αυτά τα χρόνια, θα πρέπει να πουν για την κοινή αγροτική πολιτική που έφτασε τους αγρότες στην κατάσταση που είναι σήμερα, γι’ αυτή την πολιτική που ερήμωσε τα χωριά, που διώχνει τα παιδιά μας στις μεγάλες πόλεις και στο εξωτερικό.
Θα πρέπει να πουν ότι απουσίαζαν από τους αγώνες που έδιναν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να μην περάσει η πολιτική των κομμάτων που στηρίζουν κι ας το παίζουν ακομμάτιστοι και αυτοδιοικητικοί.
Και το καινούριο αφήγημα που κυκλοφορεί οι πρόσφυγες καταστρέφουν τον ορεινό όγκο, όταν οι ίδιοι και οι πολιτικές των κομμάτων τους άφησαν τους κατοίκους και αυτοαπασχολούμενους της περιοχής στη μοίρα τους. Αποκρύπτουν με αυτό τον τρόπο την κοινή αιτία που προκάλεσε το μαρασμό της ορεινής περιοχής και τα κύματα των προσφύγων που ονομάζεται καπιταλιστική ανάπτυξη, καπιταλιστική κρίση, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος.
Κατηγορούσαν παλιότερα τον Καλλικράτη και τώρα τον Κλεισθένη αλλά εφαρμόζουν κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα ότι αυτό είναι το πλαίσιο δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.
Είμαστε οι μόνοι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο  που καταψηφίσαμε τη λειτουργία των αναπτυξιακών εταιρειών ΑΝΔΥΓ, ΑΝΓΡΕ και μας κατηγορούσαν ότι δε θέλουμε αυτά τα αναπτυξιακά εργαλεία.  Σήμερα η ΑΝΔΥΓ είναι υπό εκκαθάριση με χρέη κοντά στο 1εκ και η ΑΝΓΡΕ με τεράστιο χρέος το οποίο θα φορτωθεί στην πλάτη των δημοτών.
Παραχωρήθηκε η διαχείριση των απορριμμάτων στο ΣΔΙΤ της ΔΙΑΔΥΜΑ με τον Ελάκτορα, ψηφίστηκε από όλους που ζητούν σήμερα την ψήφο των Γρεβενιωτών όταν και οι ίδιοι ομολογούν ότι θα εκτινάξει την τιμή του τόνου. Σε ένα χρόνο από τα 35€ πήγε στα 45 και θα φτάσει στα 60€, αύξηση που θα μετακυληθεί στα τέλη καθαριότητας αφού είναι ανταποδοτική λειτουργία.
Κατάργησαν το 80% στο βιολογικό παρέμειναν όμως όλα τα υπόλοιπα τέλη και η τιμή του κυβικού με αποτέλεσμα η μείωση στο λογαριασμό να είναι μηδαμινή. Η ΔΕΥΑΓ είναι επιχείρηση που λειτουργεί μόνο ανταποδοτικά.
 Διαγκωνίζονται ποιος είναι αυτός που διαχειρίζεται καλύτερα τις περικοπές και τη μειωμένη χρηματοδότηση, περηφανεύονται ότι έχουν νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου σε βάρος όμως των δημοτών , όταν τα χρήματα δε φτάνουν για τις κοινωνικές δομές , για τη χρηματοδότηση του πολιτισμού, του αθλητισμού, για παιδικές χαρές.
Ατέλειωτα είναι τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι δημοτική αρχή και αντιπολίτευση, όλοι αυτοί που σήμερα κατεβαίνουν σε διαφορετικά ψηφοδέλτια, υπηρετούν κατά γράμμα αυτή την πολιτική.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, υπήρξαμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση μέσα στο Δήμο. Αποκαλύψαμε με στοιχεία ότι στους προϋπολογισμοί του Δήμου, στο μεγαλύτερο μέρος είναι φόροι και τέλη και ελάχιστα χρήματα δίνονται για τους παιδικούς σταθμούς, τις αθλητικές υποδομές, τη στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων, τη λειτουργιά των σχολείων, την πολιτική προστασία, την προστασία του δασικού πλούτου του τόπου μας. Ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες υπήρξε η χρηματοδότηση για τη συντήρηση του οδικού και αγροτικού δικτύου, την αντισεισμική θωράκιση, τις υποδομές για την κτηνοτροφία.
Σταθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, μαζί με το σωματείο, που διεκδικούσαν τη μονιμοποίηση τους και η δημοτική αρχή τους έστειλε τον εισαγγελέα. Είμαστε οι μόνοι που καταψηφίσαμε τον ορισμό δικηγόρου εναντίον των εργαζομένων αορίστου χρόνου για τα αναδρομικά τους.
Καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση των σωματείων για μέτρα ανακούφισης των ανέργων χωρίς να παρθεί κανένα τέτοιο μέτρο, αφού θεωρούν ότι αφορούν την κυβέρνηση και όχι τη δημοτική αρχή.
Καταθέσαμε πρόταση για κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για εργαζόμενους με εισόδημα μέχρι 25.000€, πρόταση που δεν έγινε ποτέ δεκτή.
Είμαστε οι μόνοι που έχουμε σταθερό μέτωπο απέναντι στη ΧΑ και δε χαϊδεύουμε τα αυτιά των ακροδεξιών.
Βρισκόμαστε απέναντι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στα 20 μεροκάματα, στα δίμηνα διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Έχει γίνει καθεστώς να καλύπτονται οι ανάγκες του δήμου με την κοινωφελή εργασία.
Για μας τους κομμουνιστές όμορφες πόλεις είναι αυτές που οι κάτοικοί τους έχουν δουλειά και μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Όμορφες πόλεις είναι αυτές που τα παιδιά μας μπορούν να αθλούνται δωρεάν, που μπορούν να ικανοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.
Έξυπνες πόλεις είναι αυτές που τα παιδιά μας μπορούν να αναπτύσσουν τη σκέψη και την προσωπικότητά τους σε σχολεία που θα μορφώνουν και δε θα είναι εξεταστικά κέντρα, σε στέκια πολιτισμού μακριά από όλα τα ναρκωτικά και την κουλτούρα του διαδικτύου.
Όμορφη πόλη είναι αυτή που οι δημότες δεν πληρώνουν πανάκριβα για το νερό που πίνουν, για την αποκομιδή των σκουπιδιών, την ανακύκλωση, τον παιδικό σταθμό.
 Παλεύουμε για ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων όπου τον ορυκτό πλούτο των Γρεβενών δε θα τον καρπώνονται κάποιοι που ίσως δεν ξέρουν που βρίσκονται τα Γρεβενά και θα πρέπει να τους ευχαριστούμε για τις όποιες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
Ανάπτυξη που τα ποτάμια και τα νερά του τόπου μας θα είναι λαϊκή περιουσία και δε θα γίνονται  προϊόν εκμετάλλευσης από επιχειρηματικούς ομίλους, χτίζοντας υδροηλεκτρικά και καταστρέφοντας το περιβάλλον.
 Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκαναν τη διαφορά στους δήμους που διοίκησαν τα τελευταία χρόνια, συγκρουόμενοι με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και δίνοντας ανάσες στο λαό με μείωση ή και κατάργηση των δημοτικών τελών και άλλα φιλολαϊκά μέτρα. Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" ξεκάθαρα, τίμια και ειλικρινά στέκεται στον αντίποδα της εκμεταλλευτικής πολιτικής. Δεν μπορεί να μπει κάτω από κανένα πλαίσιο δήθεν "υπερκομματικών" ή "ανεξάρτητων" που δεν το ‘χουν σε τίποτα να πιάνουν και να αφήνουν τις κομματικές τους ταυτότητες για να εγκλωβίζουν τη λαϊκή συνείδηση στη λογική της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της δήθεν ωφέλειας που θα ‘χει ο λαός απ’ αυτήν.
Το μόνο πλαίσιο το οποίο δεχόμαστε και μ’ αυτό επιδιώκουμε την πιο ευρεία συνεργασία που μπορεί να υπάρξει: Μια κοινωνική συμμαχία εργατών, μικρών αγροτών και επαγγελματιών που θα βάλει φρένο στην "ανάπτυξή τους" προβάλλοντας σήμερα το πιο σύγχρονο και το πιο δίκαιο αίτημα που υπάρχει: Την κάλυψη όλων των αναγκών μας.
Δεν ανησυχούμε καθόλου για το κατά πόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, θα μπορεί ή όχι να παίρνει αποφάσεις. Είμαστε σίγουροι πως η πλειοψηφία θα βρει πλαίσιο συμφωνίας στα "βασικά", με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Εκεί που ανησυχούμε είναι το κατά πόσο θα παίρνονται αποφάσεις για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, για μέτρα ανακούφισης των φτωχών στρωμάτων και των ανέργων, για μέτρα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά, αντισεισμικά, για μονιμοποίηση των εργαζομένων ώστε να πάψει η πολιτική ομηρία και οι πελατειακές σχέσεις. 
 Παίρνουμε θέση για όλα.
Εμείς δεν τεμαχίζουμε τον άνθρωπο σε δυστυχή άνεργο, ελαστικά απασχολούμενο, απλήρωτο ή κακοπληρωμένο εργαζόμενο το πρωί, και σε ευτυχή κάτοικο της γειτονιάς του το απόγευμα. Δίπλα του στενάζει ο μικρομαγαζάτορας που κλείνει, ο οικοδόμος που δεν έχει μεροκάματο, ο αγρότης που έχει εκτοπιστεί από τη γη του, η γυναίκα που δεν τα βγάζει πέρα, ο νέος που μπροστά στο μαύρο μέλλον που του ετοιμάζουν μεταναστεύει.
Ο ίδιος άνθρωπος θα ψηφίσει σε όλες τις κάλπες, με την ίδια άδεια τσέπη, με την ίδια σκέψη βομβαρδισμένη από προβλήματα και αδιέξοδα. Άρα η επιλογή δεν πρέπει να είναι "μια από τα ίδια".
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί όλους τους εργαζόμενους σε παλλαϊκή πανστρατιά που θα ενοποιεί το λαϊκό αγώνα για το μεροκάματο, το δικαίωμα στη δουλειά, τη μόρφωση, την υγεία, ενάντια στις απολύσεις, την ακρίβεια, τη φοροληστεία. Είναι κάλεσμα συνέπειας, αγωνιστικότητας, αισιοδοξίας και πρέπει να φτάσει παντού.
Οι υποψήφιοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" έχουν διαλέξει μετερίζι. Είναι ανάμεσά μας. Είναι άνθρωποι του μόχθου, δοκιμασμένοι αγωνιστές που αναδείχθηκαν μέσα από τα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά τους. Που ανταμώσαμε στο δρόμο του αγώνα, που βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων απέναντι σε κάθε είδους βαρβαρότητα, την ώρα που οι "άλλοι" απουσίαζαν ή και συμφωνούσαν με την ίδια τη βαρβαρότητα.
Οι αγώνες μπορούν και πρέπει να βρουν πολιτική έκφραση, για την αλλαγή των συσχετισμών στην Τοπική Διοίκηση προς όφελος του λαού, με περισσότερους εκλεγμένους κομμουνιστές και συνεργαζόμενους στον Δήμο.
Η μόνη επιλογή που δεν μεταμορφώνεται και δεν μεταλλάσσεται, που δεν λέει άλλα τώρα για να κάνει άλλα μετά, που δίνει δύναμη στο λαό και την προοπτική της πραγματικής ανατροπής, είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της "Λαϊκής Συσπείρωσης, καλό αγώνα στις μέρες που απομένουν.

Πρόγραμμα επισκέψεων της Λαϊκής Συσπείρωσης

Πρόγραμμα επισκέψεων της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τρίτη 14/5 ---------- το απόγευμα Μηλιά, Κιβωτός, Άγιος Γεώργιος

Τετάρτη 15/5 ---------- το απόγευμα  Κυρακαλή, Δοξαράς

Πέμπτη 16/5 ---------- το απόγευμα  Σαρακίνα, Ποντινή, Κνίδη,Πόρος

Παρασκευή 17/5 το πρωί  Περιοδεία στη λαΪκή ----------  το απόγευμα Ροδιά, Σύδενδρο, Οροπέδιο

Σάββατο 18/5 το πρωί Ανθρακιά, Μελίσσι, Φελλί ---------- το απόγευμα Αμυγδαλιές, Μ. Σειρήνι


Κυριακή 19/5 το πρωί Πηγαδίτσα, Κηπουρειό , Κρανιά ---------  το απόγευμα       Μαυραναίοι, Μαυρονόρος, Αλατόπετρα, Πολυνέρι

Δελτίο τύπου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

  Είναι εξοργιστική η πρόταση της εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για αθώωση του Ηλία Μίχου για το έγκλημα του βιασμού και της μα...