Τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Γρεβενών» στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, στις 13 Απρίλη 2020
Τοποθέτηση  της «Λαϊκής Συσπείρωσης Γρεβενών» στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, στις 13 Απρίλη 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Γρεβενών με αφορμή την εκδοθείσα ΠΝΠ (ΦΕΚ Α' 55/2020) που καθορίζει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων των συλλογικών οργάνων αυτή την περίοδο, κάλεσε από την πρώτη στιγμή τη Δημοτική Αρχή Γρεβενών να μην επιχειρήσει να πάρει αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα για το λαό του Δήμου μας και το μέλλον της περιοχής με “συζήτηση” δια περιφοράς.
Θέματα εξέχουσας σημασίας μπορούν και πρέπει να περιμένουν, ώστε να συζητηθούν σε συνεδριάσεις ανοιχτές για όλους τους ενδιαφερόμενους και με τη δια ζώσης παρουσία όλων των δημοτικών συμβούλων. Αυτή την χρονική περίοδο προέχει η υγεία του λαού και τίποτα άλλο και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί όλη η προσπάθεια της δημοτικής αρχής.
Η ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή την περίοδο, πρέπει να διαμορφώνεται με κριτήριο την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και της ζωής των κατοίκων σε συνθήκες απειλής της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό. Θεωρούμε ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη δεν υπάρχει, για μια ακόμα , ούτε ένα θέμα με βάση την έκτακτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας. Σε δημόσια ανακοίνωση μας, οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Δυτική Μακεδονία, προβάλλαμε το διεκδικητικό πλαίσιο που αφορά την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού και των εργαζομένων.
Ωστόσο, η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε δε γίνεται να αντιμετωπίζεται ως “ευκαιρία” για να περάσουν μια σειρά αντιλαϊκοί σχεδιασμοί που σφίγγουν και άλλο τη θηλιά στα λαϊκά νοικοκυριά.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να προσαρμόσει τη θεματολογία του Δημοτικού Συμβουλίου. Απαιτούμε να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη το 6o θέμα “Συμμετοχή “επί της αρχής” του Δήμου Γρεβενών στην Ενεργειακή Κοινότητα μεταξύ Δήμων, Περιφέρειας και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ”.
Οι συμπράξεις Δήμων, Περιφερειών κλπ. σε “Ενεργειακές Κοινότητες” δεν είναι κάτι καινούργιο. Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις για “αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας”, “την πράσινη ανάπτυξη”, και άλλα εύηχα λόγια, οι λεγόμενες “Ενεργειακές Κοινότητες” αποτελούν νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν στον χώρο των ΑΠΕ, είτε απευθείας, είτε μέσω κάποιων ΜΚΟ και «Συνεταιριστικών σχημάτων» και ΟΤΑ.
Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και τους Δήμους, είναι ενάντια στις “Ενεργειακές Κοινότητες”, γιατί αυτές αποτελούν το “όχημα” κερδοφορίας του κεφαλαίου και εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων, με προκάλυμμα την “αλληλέγγυα οικονομία”. Με μαθηματική ακρίβεια, η απελευθέρωση της Ενέργειας -και μέσω των «Ενεργειακών Κοινοτήτων»- οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια την πλειοψηφία του λαού. Εν μέσω της κρίσης της πανδημίας που στην κυριολεξία ματώνει το λαό μας, είναι  απαράδεκτο να περνάνε τέτοιοι σχεδιασμοί, “δια περιφοράς” και χωρίς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο,  όπως είναι ο παραπάνω.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα από την ημερήσια διάταξη της δια περιφοράς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίσης ζητούμε να μεριμνήσετε ώστε τα δημοτικά συμβούλια να πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη, υπάρχει προηγούμενο με το περιφερειακό συμβούλιο αλλά και τα δημοτικά συμβούλια άλλων πόλεων.
Γρεβενά, 12 Απρίλη  2020                                               Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση
                                                                                                        Κλεισιάρης Ιωάννης
                                                                                                      Ντάγκα Παναγιώτα

Λαϊκή Συσπείρωση Γρεβενών Εδώ και τώρα μονιμοποίηση των εργαζομένων στο Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”


Κάτω από την πίεση και τους αγώνες των εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι” συζητήθηκε και πάρθηκε Απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών (και σε άλλα Δημοτικά Συμβούλια σε όλη την Ελλάδα) η σύστασης νέας οργανικής μονάδας με 18 θέσεις τακτικό προσωπικό. Από τότε το θέμα έχει παγώσει.
Αναγνωρίζεται από όλους ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στις σημερινές συνθήκες στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19 (κορονοϊός) και η προσφορά τους είναι αναγνωρίσιμη από όλους η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση και των ίδιων των εργαζομένων, κυκλοφόρησε “σχέδιο” προκήρυξης με αριθμό 3Κ/2020 για την πλήρωση 2.909 θέσεων τακτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων. Ο τρόπος όμως κατανομής των θέσεων, έτσι όπως γίνεται, μας παραπέμπει στον τρόπο κατανομής της 3Κ/2018 και το πως εξαπατήθηκαν τότε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων. Θυμίζουμε ότι η πλειοψηφία τότε των εργαζομένων στην καθαριότητα, έμεινε εκτός γιατί οι θέσεις με ειδική εμπειρία ήταν κατά πολύ λιγότερες από το υπάρχον προσωπικό του προγράμματος. Για του λόγου το αληθές στο δήμο Γρεβενών από τους 12 συμβασιούχους προσλήφθηκαν μόνο οι 3 από τον διαγωνισμό. Ακριβώς το ίδιο προκύπτει και από το “σχέδιο” της προκήρυξης και μεγάλο μέρος των σημερινών εργαζομένων θα μείνει εκτός του Προγράμματος.
Ο εμπαιγμός όμως της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της θανατηφόρας πανδημίας του κορονοϊού, δεν σταματάει στο σχέδιο προκήρυξης.
Στο Δήμο μας οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι” είναι απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες, δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και δεν συμπεριλαμβάνονται στο έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό. Λεφτά υπάρχουν για ιδιώτες κ διαφημίσεις άλλα δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους στο “Βοήθεια στο Σπίτι”.
Ευθύνες έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που εδώ και 17 χρόνια έχουν τους εργαζόμενους στο “Βοήθεια στο Σπίτι” σε ομηρία, αφού κάθε χρόνο ζούσαν με την αγωνία και την ανασφάλεια αν θα συνεχιστεί το Πρόγραμμα και αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις. Επίσης ευθύνες έχουν και όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνταν στην προηγούμενη Βουλή, πλην ΚΚΕ, που στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος δεν ψήφισαν για να απαλειφθεί το άρθρο 103 και κάθε διάταξη του Συντάγματος που εμπόδιζε, ακύρωνε ή απαγόρευε τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Καλούμε τη Δημοτική αρχή να πληρώσει άμεσα τους εργαζόμενους για τους μήνες που είναι απλήρωτοι αλλά και να μεριμνήσει ώστε να πληρώνονται κάθε μήνα, και να τους χορηγεί όλα τα μέσα για την προστασία τους(γάντια, μάσκες, αντισηπτικά και ότι άλλο χρειαστεί).
Καλούμε λοιπόν η κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό στους εργαζόμενους του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Η μονιμοποίηση των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι” είναι ο μοναδικός δρόμος που διασφαλίζει τόσο το δικαίωμα στη δουλειά για τους εργαζόμενους, όσο και στην απρόσκοπτη λειτουργία των υποδομών. Παράλληλα στέκεται εμπόδιο στους σχεδιασμούς της την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών. Η λαϊκή οικογένεια είχε χθες, έχει σήμερα λόγω της πανδημίας, αλλά πολύ περισσότερο θα έχει και αύριο την ανάγκη για δωρεάν δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τις πραγματικές της ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται, εν μέρη και ως συνέπεια των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.
Διεκδικούμε:
  • Μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενίσχυση του προγράμματος με την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων για τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών όπως και για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων στις δομές
  • Ένταξη στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ
  • Οριστική επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο

 Καλούμε τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες να πιέσουν την κυβέρνηση για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

Δευτέρα, 13/04/2020

Οι εκλεγμένοι με τη
Λαϊκή Συσπείρωση

Κλεισιάρης Ιωάννης
Ντάγκα Παναγιώτα

Προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρεβενών για το δημοτικό συμβούλιο                                                                     


                                                                                         
                                                                                                    Γρεβενά, 13 Απρίλη 2020

Προς:  την Πρόεδρο του  Δημοτικού  Συμβουλίου κα Τζιουβάρα Φωτεινή
Κοιν.: -Δήμαρχο Δήμου Γρεβενών κο Δασταμάνη Γεώργιο
 Επικεφαλής Παρατάξεων
Δημοτικούς Συμβούλους


 ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:
1) Είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε δέσμη μέτρων στήριξης των αυτοαπασχολούμενων γεωργών και κτηνοτρόφων
2) ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΩΝ
Τα προβλήματα του αγροτικού-κτηνοτροφικού κλάδου και πριν τον "κορονοϊό" ήταν πολλά. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λόγω πανδημίας, εντείνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα επιβίωσης για εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφους και στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών.
Η κυβέρνηση από τη μια ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους με τη δικαιολογία ότι έχουν προβλήματα με τη διάθεση της παραγωγής τους και από την άλλη παραπέμπει σε ένα θολό μέλλον τη στήριξη κλάδων αυτοαπασχολούμενων γεωργών και κτηνοτρόφων, όπως των αιγοπροβατοτρόφων.
Πρόκειται για αγροτικούς κλάδους που υφίστανται τις συνέπειες των τάσεων αισχροκέρδειας που οξύνονται εν μέσω πανδημίας και των προβλημάτων διάθεσης της παραγωγής.
Εισηγούμαστε
Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του  να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε δέσμη μέτρων που να εξασφαλίζει:
                - 1ο : Διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος στη μεταποίηση, αμνοεριφίων, αυγών και ευπαθών προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων. Σε προσιτές τιμές που να εγγυώνται στους παραγωγούς ένα εισόδημα επιβίωσης.
                - 2ο : Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος των αγροτών των κλάδων που έχουν πληγεί και έκτακτο επίδομα για τους παραγωγούς που νοσούν ή που αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι για τις ανάγκες παιδιών ή ηλικιωμένων.
                - 3ο : Προστασία των παραγωγών με αναστολή χρεών και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους από το κράτος, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση, δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών στις αποκλεισμένες περιοχές.
                - 4ο : Καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του έτους 2019, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου.


Οι δημοτικοί  σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
ΝΤΑΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΚΛΕΙΣΙΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ