Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στο δίκαιο αγώνα των αγροτών

 

«Το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στο δίκαιο αγώνα των αγροτών»

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, στέκεται δίπλα στον δίκαιο αγώνα που δίνουν αυτές τις ημέρες, μέσα από τους Αγροτικούς τους Συλλόγους στα Γρεβενά, την Εορδαία, την Καστοριά και αλλού. Στηρίζει και αναδεικνύει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να στηρίξει με κάθε τρόπο την υπόθεση τους.

Γιατί, αυτό που βγάζει  τους αγρότες  σήμερα στον δρόμο είναι η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, και από την σημερινή, σε βάρος των αγροτών και για χάρη των εμπόρων, των βιομήχανων και των τραπεζιτών.

Μια πολιτική που για οδηγό της είχε και έχει τις κατευθύνσεις της ΕΕ , την Κοινή Αγροτική Πολιτική που στόχο έχει την συγκέντρωση της γης σε ακόμα λιγότερα χέρια, το περαιτέρω τσάκισμα του εισοδήματος τους.

Οι αγρότες είναι στο δρόμο γιατί τα προβλήματα τους είναι εδώ και οξύνονται. Σήμερα βάλλονται από δύο πλευρές. Από το συνολικό κόστος διαβίωσης (αυξήσεις σούπερ μάρκετ, το υψηλό κόστος θέρμανσης στην περιοχή κ.α.) αλλά και από το κόστος παραγωγής που έχει εκτοξευθεί χωρίς να τους αφήνει εισόδημα.

Την στιγμή που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν όλα αυτά και δίνουν μάχη για την ζωή τους, δίνουν μάχη για το αν θα καλλιεργήσουν την νέα χρόνια και για το αν θα κρατήσουν τα ζώα τους, η κυβέρνηση τους «στηρίζει» με καταστολή και τρομοκρατία όπως έκανε χθες στην μεγάλη κινητοποίηση στην Καρδίτσα. Ταυτόχρονα τους εμπαίζει και τους ζητάει και τα ρέστα λέγοντας ότι για τα αιτήματα τους η κυβέρνηση δήθεν έχει πάρει μέτρα .

Στην πραγματικότητα οι αγρότες βλέπουν ότι τα μοναδικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι οι εφοπλιστές να παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο, μέτρα ώστε η παραγωγή τους να ξεπουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές, μέτρα για έναν κανονισμό του ΕΛΓΑ που ενώ χαρατσώνει του αγρότες δεν τους αποζημιώνει.

Οι κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη στην Δυτική Μακεδονία, οι μαζικές συσκέψεις που γίνονται αυτές τις ημέρες για την κλιμάκωση του αγώνα δίνουν απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης .

Εξ άλλου οι αγρότες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας βλέπουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει στηρίζουμε τα κέρδη των λίγων σε βάρος των αναγκών των πολλών, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για τις πράσινες μπίζνες, πετώντας  ακόμη και πολλές φορές τους κτηνοτρόφους έξω από τα βοσκοτόπια τους. Την ίδια ώρα, κυβέρνηση αλλά και περιφερειακές και δημοτικές αρχές, με μοιρασμένους ρόλους, καλλιεργούν αναμονή και ψεύτικες προσδοκίες πως από τα σχέδια της λεγόμενης πράσινης μετάβασης μπορούν να βγουν κερδισμένοι όλοι.

Στην πραγματικότητα, οι αγρότες  βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τις καιρικές συνθήκες κάθε χρόνο χωρίς να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, όπως στα μήλα στην Καστοριά και Εορδαία, στα κεράσια σε Εορδαία και Αμύνταιο, στα ροδάκινα στο Αμύνταιο και το Βελβεντό, στα σιτηρά και το τριφύλλι στα Γρεβενά  και άλλα πολλά.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και όλης τη Ελλάδας έχουν το δίκιο με το μέρος τους, μπορούν να τα καταφέρουν. Γνωρίζουν πολύ καλά πως ό,τι κερδήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, κερδήθηκε μέσα από σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, με τα τρακτέρ τους στον δρόμο και πάντα σε πανελλαδικό συντονισμό. 

Σωτήρες δεν υπάρχουν, τώρα είναι η στιγμή για την κλιμάκωση του αγώνα και είναι ανάγκη να στηριχτεί  από τα εργατικά σωματεία, τους φορείς και συνολικά από τον λαό.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε οικοδομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζω...