ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, για να παρουσιάζετε το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών που προτείνετε, ως άνοιγμα του δρόμου για χιλιάδες προσλήψεις ενώ επί της ουσίας ανακυκλώνετε το καθεστώς των συμβασιούχων και της αδιοριστίας, χρειάζεται πραγματικά θράσος. Κάτι βέβαια που αποδεδειγμένα έχετε. Και το παρουσιάζετε αυτό ως σύστημα διορισμού τη στιγμή που γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολλοί εκπαιδευτικοί θα μείνουν χωρίς δουλειά από του χρόνου. Ουσιαστικά τους απολύετε.

Πετάτε στα σκουπίδια χρόνια δουλειάς ανθρώπων που έχουν κυριολεκτικά οργώσει την Ελλάδα, έχουν μείνει μακριά από τις οικογένειές τους, αν πρόλαβαν να κάνουν οικογένεια, έχουν δοκιμάσει τα πάνδεινα, όπως εκείνες τις ντροπιαστικές εικόνες των εκπαιδευτικών που ζούσαν σε σκηνές.

Μάλιστα στήσατε και ολόκληρο site στο Υπουργείο Παιδείας για να διαφημίσετε το έργο σας. Δεν μπορείτε να πείσετε αλλιώς φαίνεται. Πρέπει τα παπαγαλάκια σας να έχουν “έτοιμη τροφή”.

Φυσικά, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ανάμεσα στις ενέργειες που προβάλλονται έχουν την τιμητική τους κι αυτές που θα γίνουν, ελέω προεκλογικής περιόδου. Εμπόριο ελπίδας κάνετε, σε παλιούς και νέους εκπαιδευτικούς. Σε ανθρώπους που σπούδασαν, εξετάστηκαν αποδεδειγμένα, πήραν πτυχίο και τώρα τους λέτε, “δεν είναι αρκετό, χρειάζονται κι άλλα χαρτιά, να κυνηγάτε μια ζωή προσόντα”.

Αυτό είναι το μέλλον της νεολαίας που ευαγγελίζεστε. Και φυσικά δεν είστε μόνοι σε αυτό. Υλοποιείτε κατά γράμμα την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλει την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Και μιας που μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, να θυμίσουμε ότι ήδη από το 2008 στο ευρωκοινοβούλιο, το κόμμα σας τότε, ο τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είχε υπερψηφίσει το κείμενο που σαφώς μίλαγε για ανταγωνιστικές διαδικασίες επιλογής, δηλαδή κάθε μελλοντικός εκπαιδευτικός να βλέπει τον άλλον σαν ανταγωνιστή του.

Και τα λέμε αυτά για να γίνει κατανοητό ότι σαν κόμμα ήσασταν, και φυσικά είστε, πλήρως ενταγμένοι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, δεν την ανακαλύψατε τώρα που είστε στη κυβέρνηση. Τώρα απλώς την υλοποιείτε αυτή την πολιτική. Γι’ αυτό και δέχεστε συγχαρητήρια από την Κομισιόν. Εξ ου και η δυσκολία της ΝΔ τώρα από την οποία πήρατε τη μπουκιά από το στόμα και στα ζητήματα της παιδείας.

Για ποιό πράγμα είσαστε περήφανοι κύριοι της κυβέρνησης; Λέτε ότι κάνατε έργο στην εκπαίδευση, σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής στενότητας.

Μάλιστα! Το ότι όμως αυτή η “δημοσιονομική στενότητα”, που κυριολεκτικά τσάκισε μόνο τον ελληνικό λαό, περπατούσε μαζί παράλληλα με εκατομμύρια δωράκια που κάνατε σε επιχειρηματικούς ομίλους, δεν λέτε κουβέντα.

Και φτάνετε μάλιστα στην αθλιότητα να κατηγορείτε το ΚΚΕ ότι το αίτημα για 30.000 μόνιμους διορισμούς, εδώ και τώρα, για να καλυφτούν τα κενά που υπάρχουν τα οποία δεν είναι έκτακτα αλλά σταθερά, μας λέτε ότι είναι λαϊκισμός, ότι είναι ακραίο αίτημα. Ακραίο αίτημα και λαϊκισμός οι διορισμοί. Και μάλιστα ο υπουργός ειρωνεύεται εδώ μέσα. Είστε σοβαροί, θα σας πούμε εμείς, κύριοι του υπουργείου Παιδείας;

Εσείς, που το 2015, προεκλογικά και μετεκλογικά δίνατε υποσχέσεις για 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών, όπως έκανε και η ΝΔ πριν για 10.000. Και μετά τα 4 χρόνια τα δικά σας και τα άλλα 4 χρόνια της ΝΔ, ακόμα ψάχνουμε να βρούμε αυτούς τους διορισμούς. Για να δούμε δηλαδή, ποιος είναι σοβαρός και ποιος είναι πραγματικά γελοίος εδώ μέσα κύριε υπουργέ της αμάθειας και των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.

Τι ζητάνε λοιπόν τώρα οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα το εκπαιδευτικό κίνημα που βρίσκονται έξω από αυτή την αίθουσα, διαδηλώνοντας για το δίκιο τους; Να τηρήσετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις. Αυτό μόνο προς το παρών.

Για ποιο πράγμα ακόμα είστε περήφανοι κύριοι της κυβέρνησης;

Για το γεγονός ότι τα παιδιά δεν έχουν σταθερό δάσκαλο στο Ολοήμερο Δημοτικό; Για το ότι μετατρέψατε το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο αποκλειστικά σε χώρο φύλαξης; Για το ότι ο μαθητής που έχει ειδικές ανάγκες δεν διαθέτει πρόσβαση στις δομές, στον εκπαιδευτικό που χρειάζεται;

Για το γεγονός ότι κάθε Σεπτέμβρη και Οκτώβρη μπαίνουν περιορισμοί στη λειτουργία και συγκρότηση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και οι μαθητές αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την ειδικότητα που επιθυμούν ή να μεταφέρονται σε άλλο σχολείο;

Είστε μήπως περήφανοι γιατί καθυστερείτε την υλοποίηση της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης σε Γυμνάσια και Λύκεια;

Φτιάξατε ένα σχολείο που κυριολεκτικά λειτουργεί με ό,τι περισσεύει. Από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο. Αλλά κι αυτό ακόμα δεν σας φτάνει. Παρ’ όλες τις χειρουργικού τύπου απαράδεκτες παρεμβάσεις σας για να χρειάζονται λιγότεροι εκπαιδευτικοί. Τα κενά ζουν και βασιλεύουν.

Πίσω από κάθε κενό και έλλειψη σε εκπαιδευτικούς, υπάρχει ένας μαθητής που χάνει την επαφή του με μια σειρά γνωστικά αντικείμενα, ένας μαθητής που δεν έχει μουσικό, δεν έχει γυμναστή, θεατρολόγο, μια σειρά άλλες ειδικότητες που μπορούν να συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου.

Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια αναγκάζετε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν μαθήματα άσχετα από το επιστημονικό τους αντικείμενο, με αυτό δηλαδή που έχουν σπουδάσει. Και δεν ξέρουμε, αν μέσα στην υπερφίαλη κενότητα των πανηγυρισμών σας, έχετε καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Τι αντιδραστικός αναχρονισμός είναι αυτός. Τι μεγάλο πισωγύρισμα.

Το σχολείο το στηρίζουν οι εκπαιδευτικοί. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί που τους κρατάτε καθηλωμένους με τσεκουρωμένους πέντε μισθούς. Που έχουν αρχίσει πλέον να κάνουν μάθημα στα εγγόνια τους, και η κατάσταση συνεχώς θα επιδεινώνεται με τα όρια συνταξιοδότησης που έχετε αποφασίσει.

Όσο δε για την “εμβληματική” παρέμβασή σας - έτσι τη λέτε - στην προσχολική αγωγή, ρωτήστε τους νηπιαγωγούς πώς συνωστίζονται τα παιδάκια σε κάτι αίθουσες κλουβιά, ενώ τώρα, για να σφραγίσετε την εμβληματικότητα της παρέμβασής σας στείλατε οδηγία για κοντέινερ που θα στεγάσουν τα νήπια. Μάλιστα κοντέινερ! Και ταυτόχρονα κόψατε από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι 140 εκατομμυρίων για την ανέγερση προσχολικής στέγης!

Και κατά τ’ άλλα μιλάτε για υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Και πώς το αποδεικνύετε αυτό; Πολύ απλά, μας βάζετε, βάζετε τον ελληνικό λαό, τους εκπαιδευτικούς να σας συγκρίνουμε όλοι με τη ΝΔ. Που η αλήθεια είναι ότι σας βολεύουν πάρα πολύ αυτά που λέει και προτείνει. Γιατί και την αντιδραστική πολιτική προωθείτε και τον “μπαμπούλα” της Δεξιάς προβάλλετε όταν μια χαρά τα ίδια κάνετε κι εσείς.

Δεν πείθετε κύριοι της κυβέρνησης όμως.
Έχετε ξεθάψει από το μπαούλο, όλα τα επιχειρήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και με αυτά κάνετε επίθεση στο ΚΚΕ, στοχεύοντας όμως στον λαό, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς, τους μαθητές και στις διεκδικήσεις του.

Ο κύριος Υπουργός τόλμησε να πει ότι όταν το ΚΚΕ απαιτεί, όπως και χιλιάδες άλλωστε εκπαιδευτικοί και τα σωματεία τους που βρίσκονται στους δρόμους για να πάρει πίσω το υπουργείο την κατάπτυστη αυτή τροπολογία, ότι δήθεν ζητάμε να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, να μην γίνει κανένας διορισμός. Ότι το ΚΚΕ θέλει να παραμείνει ο νόμος Διαμαντοπούλου. Και το λέει αυτό ο Υπουργός που ακριβώς υιοθετεί μέχρι κεραίας τη λογική των προσόντων και των πιστοποιήσεων που έθετε ο νόμος Διαμαντοπούλου.

Δείτε και κάτι άλλο. Αυτή την κατηγορία ότι είναι λαϊκισμός και ακρότητα να διεκδικείς τα δικαιώματα σου, η οποία δεν απευθύνεται μόνο στο ΚΚΕ, αλλά πρώτα από όλα απευθύνεται στον ελληνικό λαό, την έχετε ολόκληρη ξεπατικώσει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς λοιπόν επιμένουμε και θα επιμένουμε. Όχι προεκλογικά όπως κάνατε εσείς για να κλέψετε κάποιες ψήφους αλλά μόνιμα και σταθερά, ότι το μοναδικό αίτημα που μπορεί πραγματικά να δώσει ανάσα στα ρημαγμένα σχολειά, να αναβαθμίσει από τη σκοπιά τουλάχιστον της αντιμετώπισης των κενών τη σχολική ζωή, είναι να γίνουν εδώ και τώρα 30.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, να μονιμοποιηθούν άμεσα οι χιλιάδες αναπληρωτές. Άλλωστε, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, εν μέσω της δηλαδή της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες υπάρχουν εκατοντάδες κενά.

Δεν υπάρχουν χρήματα θα πείτε πάλι, πού να τα βρείτε, μας λέτε. Και σας απαντάμε: Φυσικά μόνο για τις λαϊκές ανάγκες δεν υπάρχουν. Φαίνεται για σας είναι πολλά τα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται κάθε χρόνο για να εργαστούν επιπλέον 30.000 εκπαιδευτικοί, αλλά είναι μια χαρά να δίνετε 4 δισ. ευρώ τον χρόνο για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος αφού αυτά τα δισεκατομμύρια ούτε στο ελάχιστο δεν δίνονται για πραγματικές αμυντικές ανάγκες τις χώρας, αλλά μόνο για τους επιθετικούς σχεδιασμούς και τη δράση του ΝΑΤΟ.

Και ακριβώς επειδή η πολιτική σας είναι από χέρι αντιλαϊκή και αντιδραστική δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει θετική απάντηση στην κοινωνική ανάγκη, τα κενά να καλύπτονται από μόνιμους εκπαιδευτικούς. Για να υπάρχει σταθερή παιδαγωγική σχέση ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και τον μαθητή. Και αυτό δεν είναι μα καθόλου πολυτέλεια.

Δεν θα σας περάσει! Είναι πρόκληση για τις λαϊκές οικογένειες, που τις καλείτε να συμβιβαστούν με τις ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία, με την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών τους, να αναγκάζονται, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής, να αλλάζουν εκπαιδευτικό κάθε χρόνο ή ακόμα και μέσα στην ίδια χρονιά.

Δεν θα σας περάσει! Είναι πρόκληση για τους νέους επιστήμονες, τα παιδιά που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της χώρας, να τους λέτε επί της ουσίας, να βάλουν το πτυχίο σε ένα κάδρο για να το βλέπουν και να τρέχουν να μαζεύουν πιστωτικές μονάδες, μόρια, σεμινάρια, επί πληρωμή. Να πληρώνεις δηλαδή μια ζωή, μήπως και βρεις μια θέση στον ήλιο.

Και μην μας πείτε υποκριτικά ότι χρειάζονται τα ακαδημαϊκά προσόντα. Άλλη είναι η έγνοια σας. Να δημιουργήσετε μια μεγάλη αγορά πιστοποιήσεων, πτυχίων, μεταπτυχιακών που και με τη δική σας βούλα έχουν δίδακτρα. Πληρώνουν αδρά οι νέοι μας και οι οικογένειές τους. Δίνει και παίρνει το εμπόριο των πιστοποιήσεων!

Δεν σας ενδιαφέρει η πράγματι αναγκαία επιστημονική αναβάθμιση των πτυχιούχων. Αν σας ενδιέφερε θα την κάνατε δωρεάν και για όλους και όχι για λίγους. Αν σας ενδιάφερε πραγματικά θα υλοποιούσατε αυτό που δεν έχετε κάνει ούτε εσείς, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την επιστημονική ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Τέλος, αν σας ενδιέφερε η επιστημονική αναβάθμιση των πτυχιούχων δεν θα ανοίγατε τον δρόμο στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο!
Τίποτα από αυτά δεν σας ενδιαφέρει ουσιαστικά.

Και μην μας λέτε, όπως γράψατε πρόσφατα σε κείμενο του Υπουργείου, ότι το Σύνταγμα απαγορεύει στο άρθρο 103 τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Έχετε και το καρπούζι και το μαχαίρι, αν θέλετε, και φυσικά δεν το θέλετε. Κάντε δεκτή τη θέση του ΚΚΕ για άρση αυτής της απαγόρευσης. Άλλωστε μπροστά μας είναι η συνταγματική αναθεώρηση αλλά εσείς δεν προτείνετε καν κάτι τέτοιο από όσο ξέρουμε.

Κύριοι της κυβέρνησης, σας ενημερώνουμε ότι θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας. Εμείς έτσι κρίνουμε τη δράση μας. Όχι αν είμαστε τα καλά παιδιά του ΣΕΒ, της ΕΕ,του ΝΑΤΟ, δεν ξέρω ποιου άλλου, αλλά αν συμβάλουμε κι εμείς από το δικό μας μετερίζι και από εδώ μέσα και έξω από αυτή την αίθουσα, να ορθώσει πραγματικό ανάστημα ο λαός μας για να διεκδικήσει όλα αυτά που του ανήκουν για να πάει συνολικά η χώρα μας, ο λαός μας μπροστά.

Ουσιαστικά αναβαθμισμένη εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και προφανώς και στον χώρο της εκπαίδευσης. Μιας εκπαίδευσης που θα δουλεύει για τις κοινωνικές ανάγκες και γι’ αυτό και τα όποια συστήματα διορισμού δεν θα έχουν στο επίκεντρό τους σε αυτή την περίπτωση, πώς θα αποκλείουν τους νέους και τις νέες, αλλά πώς θα ενταχθούν οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών τμημάτων, με βάση τον επιστημονικό, πανεθνικό σχεδιασμό, στα σχολεία.

Και ξέρετε; Όλα αυτά τα έχει ζήσει η ανθρωπότητα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες , παρόλα τα προβλήματα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, με τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τα λάθη, τότε εκεί ούτε κενά υπήρχαν, ούτε ελαστικά εργαζόμενοι και αναπληρωτές που “σήμερα είναι-αύριο δεν είναι”.

Δεν περιμένουμε φυσικά να μιλήσει γι’ αυτά η κυβέρνηση ούτε τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, παρότι αρκετοί από εσάς εδώ μέσα και σχεδόν από όλες τις πτέρυγες της βουλής έχετε γνωρίσει από κοντά αυτά τα γεγονότα αφού σπουδάσατε και μάλιστα δωρεάν σε αυτές τις χώρες. Σήμερα είστε εσείς που πίνετε νερό στο όνομα της ΕΕ που εξισώνει τον φασισμό με τον σοσιαλισμό, που συνεργάζεται με ακροδεξιά και φασιστικά καθεστώτα της σημερινής, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Κι από αυτό το βήμα καλούμε τους νέους ανθρώπους, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονιούς τους, να κάνουν αυτή την πραγματική διαφορά. Να δοκιμάσουν την πραγματικά ανεξάντλητη δύναμή τους και να βάλουν αυτοί την υπογραφή τους σήμερα και τελικά τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις αύριο.

Το προοδευτικό, το σύγχρονο, το πραγματικά φιλολαϊκό είναι ο λαός μας να κάνει κουμάντο στην οικονομία, στη κοινωνία, να θέτει με σχέδιο και επιστημοσύνη τα κριτήρια της ανάπτυξης και όχι μια χούφτα λίγων παράσιτων που ζουν από την εργασία των πολλών. Σήμερα, είναι παραπάνω από αναγκαίο να ανοίξει ο δρόμος για αυτή την κοινωνία.

     
ΑΘΗΝΑ 17/1/2019                                                  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ούτε βήμα πίσω! Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών! Εδώ και τώρα 30.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών!

Ούτε βήμα πίσω!
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών! Εδώ και τώρα 30.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών!
Οι μαζικές, μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών (μονίμων και αναπληρωτών) ενάντια στην τροπολογία των απολύσεων, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη 17/1, αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συνάδελφους που απήργησαν, που πήραν μέρος στις μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα και πολλές ακόμα περιοχές όλης της Ελλάδας, που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της χώρας για να βρεθούν στα Πανελλαδικά Συλλαλητήρια.  
Δε μας φοβίζει, αντίθετα μας κάνει πιο δυνατούς, η  κυβερνητική βία και καταστολή! Μετά τα ψέματα, τις φρούδες ελπίδες και την τακτική της εξαπάτησης η κυβέρνηση, όπως έκαναν άλλωστε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χρησιμοποίησε και την «πειθώ» των ΜΑΤ απέναντι στους εκπαιδευτικούς, που δε «συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις» και διεκδικούν τη ζωή που τους ανήκει.
Ο αγώνας αυτών των ημερών φανέρωσε ένα μικρό μέρος της δύναμης που έχουν οι εργαζόμενοι, όταν αποφασίσουν να πάρουν την τύχη στα δικά τους χέρια, όταν θέσουν στο προσκήνιο τις δικές τους ανάγκες και διεκδικήσεις. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αγώνα και αντίστασης, να «ξηλωθούν» οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που καλλιεργούν την αδράνεια και την απογοήτευση.
Οι κινητοποιήσεις μας στρίμωξαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ! Βοήθησαν να αποκαλυφθεί η προεκλογική εξαπάτηση, με τις εξαγγελίες για διορισμούς σε βάθος τριετίας!
Αποκάλυψαν σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας τον χαρακτήρα του αντιδραστικού συστήματος πρόσληψης – απόλυσης αναπληρωτών, που έχει τη σφραγίδα της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, που απαξιώνει τα πτυχία των Σχολών, πετάει στα σκουπίδια χρόνια δουλειάς των αναπληρωτών και καθιερώνει ένα ατέλειωτο εμπόριο προσόντων και πιστοποιήσεων.
Ακύρωσαν το βρώμικο σχέδιο, που μεθοδικά είχαν προετοιμάσει τα κυβερνητικά επιτελεία, πολυδιάσπασης των αναπληρωτών και εμφάνισης ενός σκηνικού ανθρωποφαγίας ανάμεσα σε «παλιούς» και «νέους» αναπληρωτές, ανάμεσα σε αναπληρωτές και φοιτητές κ.ά. Κυριολεκτικά η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έφαγαν τα μούτρα τους στην προσπάθεια αυτή!
Ανέδειξαν ότι τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν προάγγελλο και για την επερχόμενη αξιολόγηση των μονίμων και την απαξίωση των δικών τους πτυχίων, ότι αρχίζει έτσι ένα ατελείωτο κυνηγητό προσόντων και πιστοποιήσεων, που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση με όρους αγοράς των σχολείων και την πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Ο όρος «δια βίου μάθηση», δηλαδή δια βίου πιστοποίηση και ανασφάλεια θα είναι γεγονός μέχρι τα 67.
Έφεραν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το πρόβλημα της ελαστικής εργασίας και της αναπλήρωσης στην εκπαίδευση και όχι μόνο. Έγινε πιο φανερό σε ευρύτερα τμήματα εργαζομένων το τι σημαίνει να είναι κάποιος συμβασιούχος – αναπληρωτής, να αλλάζει κάθε χρόνο σχολεία, να μην μπορεί να κάνει οικογένειας, να ζει σε μόνιμη ανασφάλεια και αγωνία. Ο αγώνας μας κέρδισε την αλληλεγγύη και την εκτίμηση και άλλων εργαζομένων, καθώς και του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος, όπως και των φοιτητών. Είμαστε περήφανοι που η ΑΣΓΜΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και πολλές Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων είναι στο πλευρό μας. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών σωματείων έχει στο επίκεντρό του τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Για να έχουν όλα τα παιδιά δασκάλους και καθηγητές στην ώρα τους και όχι μόνιμα περιφερόμενους αναπληρωτές. Για να λειτουργούν όλες οι δομές της Ειδικής Αγωγής πλήρως στελεχωμένες με όλες τις ειδικότητες. Για να υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, μουσικοί, γυμναστές, θεατρολόγοι, εικαστικοί, που να διδάσκουν αποκλειστικά το αντικείμενό τους. Θέλουμε πραγματικά ένα σχολείο, που θα καλύπτει τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας! Ανάμεσα σε πολλά ακόμα βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί!
Φανέρωσαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τους εχθρούς και τους φίλους μας! Ποιοι στηρίζουν τον αγώνα για ζωή με δικαιώματα και ποιοι είναι απέναντι. Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. να δηλώνει ότι: «δε δεσμεύεται για μόνιμους διορισμούς». Είναι πραγματικά εύστοχο αυτό που έλεγαν συνάδελφοι αναπληρωτές στα σχολεία ότι: «Από τον Μητσοτάκη το περιμέναμε αλλά τελικά ο Τσίπρας μας απολύει». Δεν πρόκειται να διαλέξουμε με ποιον τρόπο θα απολυθούν οι αναπληρωτές: Με ΣΥΡΙΖαίκα κριτήρια ή με γραπτό διαγωνισμό, όπως μας λέει η Ν.Δ. αλλά και το ΚΙΝΑΛ (που υπερασπίζεται τον νόμο Διαμαντοπούλου). Αποδείχτηκε ότι για όλους αυτούς είναι «εφικτό» και δυνατό να δίνουν κάθε χρόνο 4 δις σε ΝΑΤΟικές δαπάνες, να φοροαπαλλάσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, να τσακίζουν τον λαό στη φοροληστεία, αλλά δεν είναι «εφικτό» να δώσουν 500 εκατομμύρια για να υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, να καλύπτονται οι ανάγκες στην Παιδεία, την Υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!
Το αίτημα που προέβαλαν δεκάδες ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΕΛΜΕ και Επιτροπές Αγώνα Αναπληρωτών για: Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία! Εδώ και τώρα 30.000 μόνιμοι διορισμοί, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων, έδωσε δύναμη και μαχητικότητα στον αγώνα μας, γιατί είναι ρεαλιστικό, γιατί απαντά στις ανάγκες των μαθητών, γιατί συγκρούεται με την αντιεκπαιδευτική πολιτική και στην πράξη είναι το μοναδικό αίτημα που υπερασπίζεται το πτυχίο και την προϋπηρεσία ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ!
Οι πλειοψηφίες της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ υπονόμευσαν στην πράξη τις κινητοποιήσεις, όχι μόνο στις μορφές αλλά και στο περιεχόμενο της πάλης. Καλλιέργησαν την απογοήτευση και την αδράνεια. Τα Δ.Σ. ΔΟΕ – ΟΛΜΕ δε συνεδρίασαν καν καθ’ όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Ειδικά η ΟΛΜΕ δεν κήρυξε ούτε μια 24ωρη απεργία. Όλοι μαζί διευκόλυναν την κυβέρνηση, αφού αποδέχονταν τα κυβερνητικά επιχειρήματα για  “αδυναμία μαζικών διορισμών” (λόγω δημοσιονομικών περιορισμών) αλλά και τις λεγόμενες “επιταγές του νόμου”. Όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν τα πάντα για να υπονομεύσουν το μοναδικό δίκαιο και ρεαλιστικό αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Το χαρακτήριζαν ουτοπικό και λαϊκίστικο. Σαν βολικοί συνομιλητές της κυβέρνησης μιλούν για κάποια “καλύτερα” κριτήρια διορισμών και κατέθεταν προτάσεις νόμου στο Υπουργείο. Έφτασαν στο σημείο ορισμένες δυνάμεις να αποδέχονται το κυβερνητικό επιχείρημα ότι «όποιος ζητά απόσυρση της τροπολογίας δε θέλει διορισμούς»! Απαραίτητη προϋπόθεση για την οργάνωση, τη συνέχιση και την αποτελεσματικότητα της πάλης μας είναι η αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα.
Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά! Δε δίνουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και  τους συνεταίρους της, σε όλα τα κόμματα που έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στα αντιλαϊκά μνημόνια, τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., στην πολιτική της ελαστικής εργασίας.
·         Καλούμε όλους τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ να πάρουν μέρος στην πλατιά – ανοιχτή σύσκεψη σωματείων και Ομοσπονδιών του Δημόσιου, της Τετάρτης 30 Γενάρη στις 6 μ.μ., στο NOVOTEL με θέμα: την κλιμάκωση της πάλης για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
·         Κλιμακώνουμε με νέα πανελλαδική κινητοποίηση, που θα συναποφασίσουν όλα τα σωματεία στις 30/1.
·         Προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ έως τα τέλη Ιανουαρίου.
·         Συγκροτούμε Επιτροπές Αγώνα Αναπληρωτών σε κάθε Σύλλογο και ΕΛΜΕ.
·         Μοιράζουμε στους γονείς και πλατιά στις γειτονιές γράμμα για τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας.
·         Προχωράμε σε πολύμορφες πρωτοβουλίες των σωματείων (συσκέψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συναυλίες).
Αθήνα, 22-1-2019

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ Για την εμφάνιση πανώλης στη Θεσσαλία

  Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ Για την εμφάνιση πανώλης στη Θεσσαλία  Η επιβεβαίωση για πρώτη φορά στην Ελλά...