ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΑΣ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ) το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 


Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 πραγματοποιείται στην αίθουσα του εργατικού κέντρου Γρεβενών το τακτικό συνέδριο του Ε.Κ.Γ.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια εποχή που βρίσκει τους εργαζομένους σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Πριν καν τελειώσουν τα μνημόνια, που οι εργαζόμενοι πλήρωσαν πανάκριβα με περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα, ήρθε η πανδημία του κορονοϊού που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε  σαν άλλοθι για να αποτελειώσει ότι απόμεινε όρθιο στις εργασιακές σχέσεις. Μια πανδημία που βρήκε το ΕΣΥ ανέτοιμο, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, χωρίς τις απαραίτητες ΜΕΘ, χωρίς πειστικό καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού , αφού όλα αυτά λογίζονται ως κόστος και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό μη αφήνοντας χώρο για παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Σ΄όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και το τεράστιο κύμα ακρίβειας, συνέπεια της επεκτατικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων με θηριώδεις αυξήσεις στην ενέργεια ( ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο) που αποτελειώνουν τους εργαζομένους.

Και μέσα σ΄όλα αυτά η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τον καινούργιο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις (νόμος Χατζηδάκη) και το συνδικαλισμό των εργαζομένων.

Ένας νόμος που καταργεί στην ουσία το 8ωρο, επιβάλλει απλήρωτες υπερωρίες, την ώρα που οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ( 6ωρο, 4ωρο  έως και μονοήμερες συμβάσεις εργασίας) έχουν χτυπήσει κόκκινο και είναι η πλειοψηφία των συμβάσεων που υπογράφονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ.

Εντωμεταξύ στα Γρεβενά συνεχίζεται η συρρίκνωση του νομού, η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και οι δουλειές που διαφημίζονται από διάφορα πολιτικά γραφεία για τον Ε65, αφορούν κακοπληρωμένες θέσεις για 12 και 14 ώρες δουλειάς την ημέρα.

Σ’ αυτές τις συνθήκες οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στη ΔΑΣ προσπάθησαν να προειδοποιήσουν τους εργαζομένους για το μέλλον που τους επιφυλάσουν. Οργανώσαμε κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο για τις ελλείψεις σε προσωπικό και την προστασία της υγείας του λαού. Κινητοποιήσεις για το νόμο Χατζηδάκη και την προστασία του εισοδήματος. Οργανώσαμε σύσκεψη  για τα ζητήματα της θέρμανσης και της ακρίβειας.

Ένα τέτοιο εργατικό κίνημα χρειάζεται σήμερα να μπει μπροστάρης στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και όχι ένα κίνημα να δουλεύει με τη λογική της ανάθεσης και του παραγοντισμού.

Με τη λογική τις ανάθεσης και του παραγοντισμού δούλεψε μέχρι τώρα η πλειοψηφία του εργατικού κέντρου. Ανύπαρκοι τον καιρό της κρίσης, άφαντοι τον καιρό της “ανάπτυξης”. Έσπευσαν να υλοποιήσουν από τους πρώτους την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των σωματείων που έχουν την πλειοψηφία  κόντρα στις αποφάσεις εκατοντάδων σωματείων σε όλη την Ελλάδα που την αρνήθηκαν. Στις εκλογές είτε ηλεκτρονικά είτε δια ζώσης ψήφισαν  και οι πέτρες. Δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στις λίστες ψηφισάντων των σωματείων τους.

Την ώρα που διατείνονται ότι ο συνδικαλισμός τελείωσε και όλοι οι αγώνες είναι χαμένοι, εκτινάσσουν την νοθεία για να διαφυλάξουν τις καρέκλες τους.

 

Συνάδελφοι – σες

Δεν σας είπαμε ποτέ ψέματα για να σας χαϊδέψουμε τα αυτιά.

Χωρίς τη δική σας συμετοχή κανένα αγώνας δεν θα έχει αποτελέσματα.

Θα είμαστε πάντα μπροστά για ότι σας απασχολεί.

Μαζί θα καταφέρουμε να καθορίσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Σας καλούμε να στηρίξετε την ΔΑΣ στις εκλογές του εργατικού κέντρου Γρεβενών για να κάνουμε το εργατικό κέντρο Γρεβενών πραγματικό σπίτι και αποκούμπι των εργαζομένων και όχι στήριγμα εργοδοτικών και κυβερνητικών επιλογών.

Γρεβενά, 2 Μάρτη 2002

Δελτίο τύπου της Επιτροπής Αγώνα Σωματείων

 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Επιτροπή  Αγώνα Σωματείων  που  συστάθηκε μετά από τη σύσκεψη για τη θέρμανση που πραγματοποιήθηκε στις  23/02/2022 στο Εργατικό Κέντρο, σε συνέχεια των δράσεων που αποφασίστηκαν, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στα Γραφεία της ΔΕΗ την Τρίτη 08/03/2022  και ώρα 12.00,  για τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος που χτυπά  το εισόδημα νοικοκυριών και επαγγελματιών.

Καλούμε όλα τα σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και τους φορείς των Γρεβενών να συμμετέχουν μαζικά και να απαιτήσουμε :

Διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου για ανέργους , χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους.

· Πάγωμα των χρεών στο ρεύμα για όλο το διάστημα της πανδημίας.

 Καμία διακοπή σε ρεύμα – νερό – τηλέφωνο σε λαϊκές οικογένειες.

· Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση της τιμής της κιλοβατώρας.

 

 Νομαρχιακό Τμήμα Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Γρεβενών

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε οικοδομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζω...