Η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες

Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, την οποία ευλαβικά στηρίζουν η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση, μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο ψυχών, γεμάτο «Μόριες», καταδικάζει τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τους αντιμετωπίζει ως φθηνά εργατικά χέρια και τώρα ως εισβολείς και δημιουργεί παράλληλα προβλήματα στους κατοίκους, ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας.

Η φερόμενη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Γρεβενά αποτελεί απόφαση διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια συνολικότερα στη χώρα μας. Η κατασκευή και λειτουργία hotspot σημαίνει μονιμοποίηση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών και πολλαπλασιασμό των επιπτώσεων για τους ίδιους και τους κατοίκους της περιοχής.

Ο γρεβενιώτικος λαός έχει δείξει τη συμπαράσταση του και την αλληλεγγύη του, αφού φιλοξενούνται ήδη στα ορεινά του νομού εκατοντάδες μετανάστες – πρόσφυγες. Βλέπει το έγκλημα που συντελείται σε όλη τη χώρα, όπου «ψυχές» μικρών παιδιών που όχι μόνο στοιβάζονται, αλλά τσαλαπατιούνται κάτω από τις ρόδες φορτηγών, καίγονται.

Η μείωση της τουριστικής κίνησης στα Γρεβενά οφείλεται στην οικονομική καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε στη χώρα μας το 2009 και συρρίκνωσε μισθούς, συντάξεις, προκάλεσε αύξηση της ανεργίας που στερεί από το λαό το αγαθό των διακοπών ενώ η απαξίωση του χιονοδρομικού οφείλεται στη διαχρονική έλλειψη χρηματοδότησης εκ μέρους των κυβερνήσεων για να ανοίξουν το δρόμο στην επιχειρηματική αξιοποίηση του. Αποδεικνύεται ότι το ίδιο σύστημα που γεννά τον πόλεμο και την προσφυγιά, γεννά τη φτώχεια στο λαό, την εγκατάλειψη της περιοχής, τη φυγή των νέων.

Καλούμε το λαό των Γρεβενών να βγάλει συμπεράσματα από την υποκριτική στάση του βουλευτή, που από τη μια φωτογραφίζεται περήφανος για τις διασυνδέσεις με το μακελάρη των λαών Τράμπ, υπεύθυνο για τα κύματα προσφύγων και από την άλλη να θεωρεί τους πρόσφυγες εμπόδιο στην ‘τουριστική τακτική’ των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν βάλει στο μάτι τον ορεινό όγκο σε βάρος όπως έχει αποδείξει η ζωή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τη στάση των τοπικών αρχόντων που από τη μια μεριά στηρίζουν την πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και από την άλλη να τους θεωρούν υπεύθυνους για την απαξίωση του ορεινού όγκου.

Καλούμε το λαό να σταθεί απέναντι στις φασιστικές -ρατσιστικές κραυγές και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες και πρόσφυγες που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων. Γιατί οι πρόσφυγες, αφού γλίτωσαν από τις βόμβες και το θαλασσοπνίξιμο, την εκμετάλλευση από τους «διακινητές», τώρα τους εγκλώβισαν στη χώρα μας και δεν τους επιτρέπουν να πάνε στις χώρες προορισμού τους, πολλοί από αυτούς να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Καλούμε το λαό των Γρεβενών, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να πάρουν πρωτοβουλίες για:

Να δυναμώσει η διεκδίκηση για τα δικαιώματα και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών.

Να κλείσουν οι «Μόριες», κέντρα κράτησης – hotspots στα νησιά και τον Έβρο. Να μη δημιουργηθούν νέες. Όχι στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά.

-Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους για όσο παραμένουν στη χώρα μας.

-Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στο Δουβλίνο και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ.

-Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.

-Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, άστεγος ή φυλακισμένος.

-Όχι στην κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης ασύλου.

-Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές.

-Να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων,προσφύγων και μεταναστών εργατών για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά.

Γρεβενά 14/10/2019

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ Για την εμφάνιση πανώλης στη Θεσσαλία

  Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ Για την εμφάνιση πανώλης στη Θεσσαλία  Η επιβεβαίωση για πρώτη φορά στην Ελλά...