Δελτίο τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Γρεβενών

 


Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας παίζει με τις ζωές των προσφύγων

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με μια αιφνιδιαστική κίνηση αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση με τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου που αποτελούν  τη Δομή προσφύγων στα Γρεβενά. 700 περίπου πρόσφυγες μέσα στο χειμώνα και με αρκετές περιοχές να βρίσκονται στο κόκκινο και σε συνθήκες λοκ ντάουν, μεταφέρονται  σε δομές με άλλους χιλιάδες ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα αναστατώνει τη ζωή των παιδιών που μόλις εδώ και ένα μήνα άρχισαν να φοιτούν στις εκπαιδευτικές δομές των Γρεβενών και της Κρανιάς.

Σε αυτή την κατεύθυνση  οι εργαζόμενοι  του ΔΟΜ έμαθαν ότι σε δύο μέρες χάνουν τη δουλειά τους. Παίζει με τη ζωή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν για τις εκπαιδευτικές δομές των Γρεβενών ΔΥΕΠ και ΖΕΠ. Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή έγιναν προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα διότι μιλάμε για ανθρώπους ξεριζωμένους είτε λόγω πολέμων, διωγμών αυταρχικών καθεστώτων, είτε λόγω φτώχειας, οι οποίοι μένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει προορισμό άλλες χώρες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών δεν πραγματοποίησε την έκτακτη συνεδρίαση λόγω έλλειψης απαρτίας προκειμένου να πάρει θέση στο αίτημα των ξενοδόχων για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση παίρνουμε θέση στο θέμα και καταθέτουμε την άποψή μας όπως θα την εκφράζαμε στο δημοτικό Συμβούλιο.

Ø Συμφωνούμε με την εξάμηνη παράταση του προγράμματος, αρκεί να τηρούνται όλοι οι όροι ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης των κατατρεγμένων αυτών ανθρώπων. Η παράταση εξασφαλίζει την προστασία τους από τον covid 19, εξασφαλίζει τη συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ένταξή τους στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα ζητούμε:

Ø  Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Ø  Στελέχωση των Υπηρεσιών Ασύλου και αύξηση των Περιφερειακών Γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου, πρόσληψη διερμηνέων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και τη χορήγηση ταξιδιωτικών έγγραφων και αδειών διαμονής.

Ø Να ακυρωθούν οι μαζικές εξώσεις των προσφύγων, να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και δομές φιλοξενίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Να αρθεί η διακοπή του μηνιαίου βοηθήματος.

Ø  Να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους. Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία.

Ø Να στηριχθούν οι πρόσφυγες οικονομικά και διαδικαστικά για την ανεύρεση και εξασφάλιση στέγασης, συνολικά για τις ανάγκες της ανεξάρτητης διαβίωσης, για την πρόσβαση στην υγεία, την πλήρη και  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους εμβολιασμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ø  Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την εύρεση εργασίας, παίρνοντας υπόψη την επαγγελματική εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Ø Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών, τόσο των αιτούντων άσυλο όσο και των νομικά αναγνωρισμένων προσφύγων, στη δημόσια εκπαίδευση, τη δημιουργία τμημάτων ένταξης και υποδοχής, την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και διερμηνέων, την έκδοση του απαραίτητου εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού.

Ø Κανένας εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του ,να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες.

Ø Να μην δημιουργηθεί καμιά δομή κλειστού ή ανοιχτού τύπου όπως ίσως σχεδιάζεται από την κυβέρνηση,

Γρεβενά, 19 Φλεβάρη 2021

 Ντάγκα Παναγιώτα

Κλεισιάρης Γιάννης

50 χρόνια φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ στα Γρεβενά στις 12/7/2024

 Πραγματοποιήθηκε με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 στο πάρκο μανιταριών στα Γρεβενά η πολιτική εκδήλωση για τα 50 ...