Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρεβενών



Για μια ακόμη χρονιά μερική καθαριότητα των σχολείων, με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, 3ωρη εργασία, με μερικό  μισθό και

Το δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών σε συνεδρίασή του ψήφισε την πρόσληψη 43 καθαριστριών 3ωρης απασχόλησης για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 130 ώρες απασχόλησης συνολικά . Συνεχίζεται για μια ακόμη χρονιά το επαίσχυντο καθεστώς που καθορίζει την καθαριότητα των σχολικών μονάδων με ανώτατο αριθμό ωρών και θέσεων εργασίας. Για άλλη μία χρονιά αυτό το σημαντικό έργο της υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών θα το αναλάβουν εργαζόμενες/νοι  με το απαράδεκτο καθεστώς της σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια για το αύριο, ο εργασιακός μεσαίωνας και οι μειωμένες ώρες εργασίας, αφού με το νόμο  4713/2020 μπήκε ταφόπλακα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μεταθέτοντάς την στη δευτέρα παρουσία.

Στη συνεδρίαση η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρεβενών ήταν η αύξηση του ωραρίου των καθαριστριών ώστε να υπάρχει καθαριότητα σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων, συντασσόμενη με το αίτημα των καθαριστών και καθαριστριών  που ήταν παρόντες ώστε να καλύπτεται η  καθαριότητα  των σχολικών μονάδων ( τουαλέτες , καθαριότητα κατά το δεκατιανό στο νηπιαγωγείο, τη σίτιση στα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία). Αυτές οι ώρες υπολείπονται ακόμα και από το 2019 , όταν διατίθενταν 199 ώρες μονίμων και συμβασιούχων και σήμερα μετά από συνταξιοδοτήσεις και την ίδρυση του Εσπερινού ΕΠΑΛ και 6 σχολείων διευρυμένου ωραρίου λειτουργία ως 5.30 , οι συνολικές ώρες είναι 182.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, τη διοίκηση του Δήμου, αλλά και τις άλλες «αντιπολιτευόμενες» παρατάξεις, τους λαλίστατους πολλούς υποψήφιους “ικανούς” δημάρχους, με τα φανταχτερά “οράματα” και “προγράμματα”, που ευρισκόμενοι στην ίδια “ρότα” με την κυβέρνηση, καλύπτονται πίσω από τις νομοθετικές ρυθμίσεις της, και δεν διεκδικούν την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, ούτε κάνουν τίποτε για να αλλάξει το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας των καθαριστριών. Δέχονται στη πράξη το απαράδεκτο καθεστώς, μόνο στα λόγια έδειξαν τη συμπάθειά τους προς τις καθαρίστριες και καθαριστές των σχολείων, παραπέμποντας στο απώτερο μέλλον το ζήτημα. Μάλιστα η δημοτική αρχή δεν έδωσε το δικαίωμα στις υποψήφιες/ους για τις θέσεις να επιλέξουν όπως προβλέπει η εγκύκλιος με 1 και 2 το καθεστώς του ωραρίου αλλά στην αίτηση που μοιράζουν «κλίκαραν» εκ των προτέρων το αντίστοιχο κουτάκι.

Παράδειγμα αποτελεί ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, που προκήρυξε 180 θέσεις πλήρους απασχόλησης, «χρηματοδοτώντας τις επιπλέον ώρες από ίδιους πόρους του δήμου Πατρέων. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει και ότι τα σχολεία του δήμου του θα είναι πεντακάθαρα και ότι οι σχολικές καθαρίστριες  θα δουλεύουν με πλήρη δικαιώματα και θα μπορούν να γυρίσουν πίσω στο σπίτι τους με ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Η  εν λόγο κίνηση του Δήμου Πατρέων δείχνει ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούν  να βρεθούν και οι αναγκαίοι πόροι για την ικανοποίηση ευαίσθητων λαϊκών αναγκών, όπως αυτή της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και για την εξασφάλιση σύγχρονων και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για τις σχολικές καθαρίστριες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»  καλεί τις καθαρίστριες/ες και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον δήμο να μην επιτρέψουν το νέο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή Γρεβενών. Να οργανώσουν τον αγώνα τους, να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή, που για ακόμη μια φορά έδειξε το αντεργατικό πρόσωπό της απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Να διεκδικήσουν να προχωρήσει άμεσα η μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε οικοδομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζω...