ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες (23/8/2012) την συγκρότηση «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» για την προώθηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και συνολικά της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πρέπει να σημάνει συναγερμός! Κανείς εκπαιδευτικός, κανείς γονιός, κανένας μαθητής να μην παραπλανηθεί από τους ελιγμούς της τρικομματικής κυβέρνησης.
Οι επιτροπές αυτές δεν αποτελούν τίποτα άλλο, παρά προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συναίνεση στις αποφασισμένες εδώ και χρόνια αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Παιδείας:
ü  για την λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που επιβάλλουν ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, πλουτοκρατία. Δηλαδή, ως «καλό» σχολείο θα αξιολογηθεί αυτό στο οποίο οι γονείς θα πληρώνουν για τις λειτουργίες του, αυτό που θα ψάχνει χορηγούς και θα διαχωρίζει τα παιδιά ανάλογα με την ταξική τους καταγωγή (άλλα θα μαθαίνουν τα παιδιά του λαού και άλλα της πλουτοκρατίας).
ü  για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών (απολύσεις, μισθολογική καθήλωση),
Κανένας διάλογος! Καμία διαβούλευση με την κυβέρνηση!
Κανείς εκπαιδευτικός να μην συμπληρώσει το «ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο» στα πλαίσια της δήθεν διαβούλευσης του Υπουργείου.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η αξιολόγηση θα συνδέεται με το μισθό, τις επιδόσεις των μαθητών (!) και τις απολύσεις δήλωσε ότι «δε μιλάμε για απολύσεις» (στη γνωστή τακτική να βαφτίζεται το κρέας ψάρι και οι απολύσεις εφεδρεία ή προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα), αλλά «η αξιολόγηση αφορά τα πάντα»…και φυσικά και την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών από το σχολικό έτος 2013-2014, αλλά και νέες συγχωνεύσεις σχολείων.
 Την ίδια ώρα, τα σχολεία δεν έχουν τα στοιχειώδη χρήματα για την λειτουργία τους, λείπουν εκπαιδευτικοί (μόλις 761 διορισμοί σε δύο χρόνια και πάνω από 10 χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις), η μεταφορά των μαθητών είναι στον αέρα.
Πλουτοκρατία-Κυβέρνηση-Τρόικα, την ίδια ώρα που προωθούν την αξιολόγηση για «να βελτιώσουν το δημόσιο σχολείο», καταδικάζουν έναν ολόκληρο λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο για να εργαστούν, βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι, χωρίς φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αξιολόγηση σημαίνει δάσκαλος σκυφτός και αμόρφωτος λαός!
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) στα λόγια αντιδρά στα σχέδια της κυβέρνησης για την προώθηση της «συγκεκριμένης» αξιολόγησης αλλά την ίδια ώρα σπέρνει αυταπάτες για μια «άλλη, καλή αξιολόγηση», όπως και η ΔΟΕ (τάχα χωρίς απολύσεις και μισθολογική καθήλωση) στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε. και του σχολείου της αγοράς, δηλαδή στα πλαίσια της πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και το ξεζούμισμα των εργαζομένων.
Επιπλέον, η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) με απόφασή της πάνω στο θέμα της αξιολόγησης προτείνει τρόπους στο Υπουργείο για να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή από τους εκπαιδευτικούς!
Επί της ουσίας συμφωνούν με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, συμφωνούν δηλαδή με την στρατηγική της Ε.Ε. για την εκπαίδευση, που περιλαμβάνει και την αξιολόγηση.
Στις αυταπάτες για μια «άλλη, καλή αξιολόγηση», πρωτοστατούν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ρόλο αξιωματικής-συμπολίτευσης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (Ιούλης 2012), «… το 8ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, μιλούσε για μια άλλη αξιολόγηση, με παιδαγωγική ανατροφοδότηση». Στις 11/7/2012 σε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Υπουργό Παιδείας ζήτησαν «να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους για το θέμα της αξιολόγησης», πρόταση που δεν είχε πρόβλημα να αποδεχτεί και το Υπουργείο!!! Νομιμοποιούν τους ελιγμούς της τρικομματικής κυβέρνησης. Καλλιεργούν αναμονή και ανοχή στα σχέδιά της. Η στάση αυτή είναι δηλητήριο για το λαό.
Καμία αξιολόγηση! Καμιά κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών, μαθητών! Κανένας διάλογος-απάτη!
ü  Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να πάρουν αποφάσεις καταδίκης της αξιολόγησης και πρακτικά μέτρα παρεμπόδισής της.
ü  Κανείς εκπαιδευτικός να μην συμπληρώσει το «ερωτηματολόγιο».
ü  Δεν έχουν θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα τα στελέχη της εκπαίδευσης που πρωτοστατούν στην προώθηση της αξιολόγησης.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Αθήνα 24/8/2012

Για τις απαλλοτριώσεις αγροτικών - δασικών εκτάσεων και άλλα ζητήματα σχετικά με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα.

Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας


Θέμα: Για τις απαλλοτριώσεις αγροτικών - δασικών εκτάσεων και άλλα ζητήματα σχετικά με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα.


Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εδώ και μήνες οι αγρότες των χωριών Παλιουριάς, Παναγιάς, Δήμητρας και Καρπερού στο Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και των χωριών του πρώην Δήμου Βεντζίων, αντιδρώντας στην προσπάθεια της ΔΕΗ ΑΕ να απαλλοτριώσει σε εξευτελιστικές τιμές τα χωράφια τους για τις ανάγκες κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα.
Παρά τις αρχικές υποσχέσεις της ΔΕΗ ΑΕ ότι θα αποζημιώσει σε καλές τιμές τις εκτάσεις που κρίθηκαν αναγκαστικά απαλλοτριωτέες, η τελική προσφορά συνιστά στην κυριολεξία κλοπή της γης από τους αγρότες, οι οποίοι, χτυπημένοι ήδη από τις συνέπειες της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, κινδυνεύουν τώρα να χάσουν και τη μοναδική για πολλούς πηγή εισοδήματος που τους έχει απομείνει.
Η καλλιεργήσιμη γη που απαλλοτριώνεται στην ευρύτερη περιοχή, είναι συνολικής έκτασης 2.900 στρεμμάτων και άλλα 6.500 στρέμματα είναι δασικές εκτάσεις. Τα χωράφια αρδεύονται από τον ποταμό Αλιάκμονα, είναι πολύ εύφορα και χαρακτηρίζονται «υψηλής παραγωγικότητας». Οι αγρότες καλλιεργούν κυρίως σιτηρά, ντομάτα, όσπρια, πατάτα, καλαμπόκι και τριφύλλι.
Με δεδομένο ότι η κύρια ή αποκλειστική απασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία, με την απαλλοτρίωση μειώνονται δραματικά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής. Σαν συνέπεια, οι αγρότες χάνουν το όποιο εισόδημα από τη σοδειά και από τις επιδοτήσεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά την απαλλοτρίωση μένουν χωρίς γη και πετιούνται στην ανεργία.
Σε ορισμένα αγροτεμάχια υπάρχουν μεγάλα και μικρά κτίσματα και κατασκευές, ενώ σε άλλα υπάρχουν δέντρα, καρποφόρα και δασικά. Στην περιοχή Παλιουριάς λειτουργούν και τρεις κτηνοτροφικές μονάδες (εκτροφής αιγοπροβάτων, αγελάδων και χοίρων), οι οποίες πλήττονται και πρέπει να μεταφερθούν.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και όσα ίσχυσαν σε παλιότερες απαλλοτριώσεις για έργα της ΔΕΗ ΑΕ (Λίμνη Πλαστήρα, Μυρσίνα Γρεβενών, Χρυσοβίτσα Ιωαννίνων, Ακρινή, Αγ. Δημήτριος, Κλείτος, Ρυάκι Κοζάνης, Καλονέρι Σιάτιστας, Μαυροπηγή Κοζάνης και αλλού), όπου η τιμή της αποζημίωσης κυμαινόταν από 2,20 έως 10,27 ευρώ ανά τ.μ., οι αγρότες της περιοχής ζητάνε αποζημίωση 5 ευρώ ανά τ.μ. και τα δέντρα να αποζημιωθούν με τιμή ανά τεμάχιο και όχι ανά στρέμμα.
Στον αντίποδα, η ΔΕΗ ΑΕ πρότεινε εξευτελιστικές τιμές, τις οποίες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Γρεβενών, με απόφαση στις 27/12/2011, καθόρισε στο 1,02 ευρώ ανά τ.μ. για τα ποτιστικά χωράφια Παλιουριάς και Παναγιάς και στο 1,56 ευρώ ανά τ.μ. για τα αντίστοιχα της Δήμητρας και του Καρπερού.
Παρά το γεγονός ότι για το ύψος της αποζημίωσης εκκρεμεί το Εφετείο, που θα γίνει το Γενάρη του 2013, η ΔΕΗ ΑΕ όχι μόνο προχώρησε στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά έχει ξεκινήσει και την πλήρωση του φράγματος, με αποτέλεσμα τα απαλλοτριωμένα εδάφη να σκεπάζονται σταδιακά με νερό. Σαν να μην έφτανε αυτό, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, έχοντας αναρτήσει σε καφενεία των χωριών και σε κομβικά σημεία των δρόμων ανακοινώσεις και πινακίδες, με τις οποίες απαγορεύει την πρόσβαση στις εκτάσεις που θέλει να αρπάξει από τους αγρότες!
Οι θιγόμενοι αγρότες και φορείς της περιοχής καταγγέλλουν ακόμα ότι:
-- Παρά το γεγονός ότι σφραγίστηκε το φράγμα, η ΔΕΗ ΑΕ συνεχίζει παράνομα να εκτελεί εργασίες (αρχαιολογικές και άλλες) μέσα στα όρια του αποταμιευτήρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.
-- Στην προσπάθειά της να κλείσει άρον άρον το φράγμα και να δημιουργήσει τετελεσμένα, η ΔΕΗ ΑΕ δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες που προβλέπονται από την περιβαλλοντική μελέτη του έργου, όπως για παράδειγμα η αποψίλωση των δασικών εκτάσεων που θα κατακλυστούν με νερό, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για το μικροκλίμα της περιοχής, σε βάρος των κατοίκων της.
Είναι φανερό ότι οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν για τα κέρδη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ ΑΕ, η οποία, από τη μια προσδοκά να μειώσει το κόστος του συγκεκριμένου έργου και από την άλλη να περιορίσει τις ζημιές στους ισολογισμούς της, προκειμένου να γίνει πιο προσιτή για τους επίδοξους ιδιώτες επενδυτές, στο πλαίσιο της παραπέρα «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων, έργα και υποδομές αναγκαίες για τις λαϊκές ανάγκες γίνονται για το κέρδος των ιδιωτών, με τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής να βγαίνουν τελικά διπλά χαμένοι.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
·        Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να αποζημιωθούν στο ύψος της πραγματικής τους αξίας οι εκτάσεις που απαλλοτριώνει η ΔΕΗ ΑΕ;
·        Τι θα κάνει η κυβέρνηση για διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων στο συγκεκριμένο έργο, που συνεχίζουν να δουλεύουν, παρά τη σφράγιση του φράγματος;
·        Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να τηρηθούν στο ακέραιο οι περιβαλλοντικοί όροι και για να γίνουν όλες οι εργασίες που προβλέπονται από τις μελέτες, πριν την έναρξη λειτουργίας του έργου;

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου 
50 χρόνια φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ στα Γρεβενά στις 12/7/2024

 Πραγματοποιήθηκε με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 στο πάρκο μανιταριών στα Γρεβενά η πολιτική εκδήλωση για τα 50 ...