Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Γρεβενών - ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 6 ΜΑΗ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 10:00ΠΜ

 


Στις 6 Μάη η πρώτη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο!

«Τα κέρδη τους - Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

1η Μάη ημέρα-σύμβολο του αγώνα των εργαζόμενων για τα σύγχρονα δικαιώματά μας, την ικανοποίηση των αναγκών μας με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας της εποχής μας. Αλλά και ημέρα σύμβολο του αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Η ζωή μας βρίσκεται σε κίνδυνο, γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, εδώ κι ένα χρόνο αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας.


Ένα χρόνο και πλέον μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ο λαός μας καθημερινά θρηνεί νεκρούς. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα διασωληνωμένους και ασθενείς. Εκατοντάδες με άλλες ασθένειες πλέον δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας κερδοσκοπούν σε βάρος των λαών. Δεν προσλαμβάνει γιατρούς και νοσηλευτές, δεν επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές αλλά τις γεμίζει με χρήμα. Έχει αφήσει τους εργαζόμενους και το λαό στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ απροστάτευτους. Τα σχολεία και τις σχολές κλειστά.

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!

135 χρόνια πριν με την εξέγερσή τους και τον εμβληματικό αγώνα τους οι εργάτες στο Σικάγο απαίτησαν «8 ώρες δουλειά - 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ελεύθερο χρόνο». Σήμερα η κυβέρνηση αυξάνει τις ώρες εργασίας, τις υπερωρίες και την απλήρωτη δουλειά. 

Θέλουν να επιβάλουν καθεστώς 10ωρης καθημερινής δουλειάς χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή και η πληρωμή θα είναι κάποια ρεπό τους επόμενους μήνες. Δηλαδή ένας εργαζόμενος θα δουλεύει για όσο θέλει ο εργοδότης χωρίς επιπλέον πληρωμή, τσακισμένος από την κούραση, χωρίς προσωπική και κοινωνική ζωή.

Αυτές «οι ανατροπές του αιώνα» θα διαμορφώσουν νέους μισθούς, νέες εργασιακές σχέσεις όπως βολεύει τους εργοδότες για να αυξάνουν τα κέρδη τους και οι εργαζόμενοι θα φορτωθούν για άλλη μια φορά τα βάρη των απωλειών αν δεν πάνε καλά τα πράγματα γι’ αυτούς.


Ταυτόχρονα θέλουν να κάνουν τους χώρους δουλειάς άβατο για τα Σωματεία, αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους στην εργοδοτική ασυδοσία. Γι’ αυτό φέρνουν νέα εμπόδια στην απεργία και στην οργάνωση των αγώνων.

 

Φοβούνται την οργή και την αγανάκτησή μας, γι’ αυτό ετοιμάζουν νέο χτύπημα στα συνδικάτα παρεμβαίνοντας στην λειτουργία τους , βάζουν στο στόχαστρο το δικαίωμά μας να οργανωνόμαστε και να παλεύουμε. Η κυβέρνηση και οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται για να εξυγιανθεί το συνδικαλιστικό κίνημα. Η αγωνία τους είναι να το κρατούν σε αδυναμία, ανήμπορο απέναντι τους κι ελεγχόμενο.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία στη Διοίκηση της ΓΣΕΕ λειτουργεί ως «συνΕταίρος» στις αποφάσεις και σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν το αντεργατικό τερατούργημα που δεν σταματά να διαλαλεί ο υπουργός από κανάλι σε κανάλι. Αρνούνται την οργάνωση της απεργίας στις 6 Μάη , όπως αποφάσισε ΑΔΕΔΥ , Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία, για να δοθεί μια οργανωμένη αποφασιστική απάντηση από όλους τους εργαζόμενους.


 Απαντάμε με ψηλά το κεφάλι!!!!


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Απέναντι σ’ αυτά που έρχονται θα πρέπει ο καθένας μας- η καθεμιά να πάρουμε θέση. Δεν σκύβουμε το κεφάλι μας, δεν μειώνουμε τις απαιτήσεις μας, δεν παραδίδουμε τα δικαιώματά μας, δεν συμβιβαζόμαστε. Παλεύουμε γι’ αυτά που μας ανήκουν.

Η Πρωτομαγιά συμβολίζει τους μεγάλους και σκληρούς αγώνες για τα δικά μας συμφέροντα και ανάγκες. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας συνεχίζοντας τον αγώνα.

Το Νομαρχιακό Τμήμα Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ, τα ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, όλο αυτό το διάστημα δεν σιωπήσαμε κάτω από τις μάσκες μας. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή στη διεκδίκηση για την προστασία της ζωής μας και των δικαιωμάτων μας. Μαζί προχωράμε στην οργάνωση της απεργίας στις 6 Μάρτη, απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε.

Καλούμε τους εργαζόμενους Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση 6 Μάρτη για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς και να απαιτήσουμε:

  • Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το αντεργατικό τερατούργημα
  • Άμεση ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλων ειδικοτήτων στα νοσοκομεία και κέντρα Υγείας.
  • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά,

Όλοι στην απεργία την Πέμπτη 6 Μάη

Απεργιακή συγκέντρωση 10.00πμ - Κεντρική Πλατεία

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Του Νομαρχιακού Τμήματος Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ

   Ο Πρόεδρος                                     Ο Γραμματέας

Λιάμπας Ανδ. Στέργιος                     Λέτσιος Θ. Χρήστος


Ανακοίνωση σωματείου οικοδόμων για Πρωτομαγιά

 


Συνάδελφοι Οικοδόμοι, εργαζόμενοι & άνεργοι στις κατασκευές

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10πμ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

Η 1η Μάη σηματοδοτεί τον αγώνα μας για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, να απαλλαγούμε από τα βάσανα που γεννάει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να μπορέσουμε να ζήσουμε με βάση τον πλούτο που παράγουν τα χέρια μας, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας που συνθλίβονται για να πλουτίζουν οι λίγοι.
Η 1η Μάη είναι η δική μας μέρα. Είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου. Είναι μέρα που οι εργάτες αποφασίζουν πως και με ποιόν τρόπο θα οργανώσουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, απέναντι σε κυβερνήσεις, το κεφάλαιο, τους ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα που πασχίζουν να υπονομεύσουν, να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς. Αυτοί θέλουν την Πρωτομαγιά και το περιεχόμενο της στο μουσείο, εμείς θέλουμε να καθοδηγεί τον αγώνα μας στις σύγχρονες συνθήκες.
Το περιεχόμενο, τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς δεν μπορούν να τα εκφράσουν συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως της ΓΣΕΕ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Γρεβενών που αποδεδειγμένα είναι οι καλύτεροι χειροκροτητές και αβανταδόροι της αντεργατικής πολιτικής και των κυβερνήσεων.
Η πλειοψηφία του ΕΚ Γρεβενών δε δέχθηκε την πρόταση της ΔΑΣ να συμπορευτούμε με τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να τιμηθεί η Πρωτομαγιά στις 6 Μάη με απεργία, αλλά προτίμησαν να στοιχηθούν με την κυβέρνηση.
Μια ηγεσία που ξεδιάντροπα, την ώρα που η επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου κλιμακώνεται με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, βγήκε από το καβούκι της για να επιτεθεί χαρακτηρίζοντας τις απεργίες και τους αγώνες γελοιότητες και όσους αγωνίζονται επικίνδυνους για την υγεία του λαού.
Η υγεία των εργαζομένων συνθλίβεται γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω μιας άθλιας πολιτικής που άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, με υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, με τεράστιες ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επειδή η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει εδώ και τώρα τον ιδιωτικό τομέα υγείας χωρίς ανταλλάγματα και χρηματικές αποζημιώσεις στους μεγαλοκλινικάρχες. Γιατί τα παιδιά μας επέστρεψαν στο ίδιο σχολείο, στις ίδιες συνθήκες χωρίς να έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας.
Την ώρα που ο Υπουργός εργασίας καθημερινά «ακονίζει τα μαχαίρια» στα τηλεοπτικά κανάλια για την ανατροπή κατακτήσεων ενός αιώνα, που προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι είναι καλύτερο αντί να πληρώνονται τις υπερωρίες να «έχουν λαμβάνειν» ρεπό και άδειες, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν λέει κουβέντα για το νομοσχέδιο και καθησυχάζει ότι θα κάνει «εποικοδομητικό» διάλογο με την κυβέρνηση ελπίζοντας να της αλλάξει γνώμη. Όλα αυτά αν δεν αποτελούσαν μια σκληρή πραγματικότητα που σχεδιάζεται άμεσα με βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους θα έμοιαζαν με κακόγουστο ανέκδοτο:
Η κυβέρνηση να λέει στους εργαζόμενους να πληρώνονται με «αέρα κοπανιστό», η ηγεσία της ΓΣΕΕ να κάνει την ανήξερη αλλά ταυτόχρονα να επιδεικνύει την εποικοδομητική, εάν και εφόσον χρειαστεί διαπραγματευτική της ικανότητα και τον διάλογο που θα τα φέρει όλα «τούμπα» και την μεγαλοεργοδοσία που αφήνει απλήρωτους εργαζόμενους, κόβει ρεπό και άδειες, τους πηγαίνει «αγκαζέ» στα ΑΤΜ για να επιστρέψουν στο ταμείο της το επίδομα αδείας και τα δώρα, να πανηγυρίζει για το νέο δωράκι.
Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι και άνεργοι στις κατασκευές
Η επίθεση που δεχόμαστε δεν αντιμετωπίζεται με «φρου φρου και αρώματα». Είναι ολομέτωπη και στοχεύει να κάνει χειρότερους συνολικά τους όρους ζωής, δουλειάς, αμοιβής και ασφάλισης.
Η πανδημία αξιοποιείται για να υλοποιηθούν όσα απαιτεί το κεφάλαιο. Εμείς να δουλεύουμε απλήρωτοι περισσότερες ώρες υπερωρίας και οι μεγαλοεργολάβοι να γεμίζουν τις τσέπες τους.
Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα.
Η εργατική τάξη έχει δώσει μεγάλους και σκληρούς αγώνες στην μακρόχρονη ιστορία της. Η 1η Μάη και οι αγώνες για τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας έχει αποτύπωμα τη δική μας σφραγίδα. Η καλύτερη τιμή στους νεκρούς της τάξης μας, είναι η συνέχιση του αγώνα.
Αυτός είναι ο δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, να ανοίξουμε τους ορίζοντες για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά που εμείς οι εργάτες θα είμαστε αφέντες του πλούτου που παράγουμε.
Καλούμε όλους τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στις κατασκευές, τους άνεργους να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας. Να δυναμώσουμε την προετοιμασία και να γιορτάσουμε απεργιακά, δυναμικά, μαζικά την Εργατική Πρωτομαγιά, στις 6 Μάη, βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης μας τις δικές μας ανάγκες και τα δικά μας συμφέροντα.
Μαζί να βαδίσουμε το δρόμο της ανατροπής για να δουν ένα καλύτερο αύριο οι οικογένειες μας και τα παιδιά μας. Να μην επιτρέψουμε να μετράνε οι λίγοι τα κέρδη τους με τις ζωές μας.
Με σύνθημα μας:
Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
 Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα».
 Μέτρα για την προστασία της υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
 Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ Για την εμφάνιση πανώλης στη Θεσσαλία

  Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ Για την εμφάνιση πανώλης στη Θεσσαλία  Η επιβεβαίωση για πρώτη φορά στην Ελλά...