ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση, μετά από πρωτοφανή καθυστέρηση, δύο μόλις μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους (!) προχώρησε σε καρατόμηση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ ικανοποιήθηκαν 2917 αιτήσεις σε σύνολο 7122 (41%) και από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ ικανοποιήθηκαν 4182 σε σύνολο 6648 (ποσοστό 62,9%) (στοιχεία του ΥΠΔΒΜ 31/8/2011). Συνολικά, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ικανοποιήθηκαν 7099 σε σύνολο 13770. Προηγήθηκε η ικανοποίηση ελάχιστων μεταθέσεων (μόλις 1500 στις 9000 αιτήσεις δηλ. ποσοστό μικρότερο από 17%) και έγιναν μόλις 546 διορισμοί τη στιγμή που συνταξιοδοτήθηκαν πάνω από 6000 εκπαιδευτικοί και υπάρχουν πάνω από 20.000 διαπιστωμένα κενά.
Ταυτόχρονα το ΥΠΔΒΜΘ απαιτεί από τους "τυχερούς" εκπαιδευτικούς που αποσπάστηκαν να παραμείνουν στη θέση τους ως την αναπλήρωσή τους, που θα γίνει από ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς από 8/9 και σε βάθος χρόνου! Δηλαδή για ένα απροσδιόριστο διάστημα χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται με μία βαλίτσα στο χέρι, ενώ στα σχολεία θα επικρατεί χάος, αφού κανείς δε θα ξέρει πότε θα καλυφθούν τα κενά για να ξεκινήσει η λειτουργία τους!
Επιπλέον, δεν ανακοινώνονται τα πραγματικά κενά γιατί προωθείται νέο κύμα συμπτύξεων-συγχωνεύσεων-υποβιβασμών σχολείων, για να αυξηθεί ο αριθμός των πολυδύναμων "νέων" σχολείων.
Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και την έλλειψη βιβλίων (έχουν τυπωθεί μόλις 37  βιβλία στους 980 που χρειάζονται σε ΠΕ και ΔΕ!) και την υποχρηματοδότηση των σχολείων, που έχει οδηγήσει τα περισσότερα σε υπερχρέωση κι αδυναμία λειτουργίας, θα κατανοήσει τις εκρηκτικές συνθήκες μέσα στις οποίες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.
Όλα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, ούτε είναι ξεκομμένα μεταξύ τους. Είναι τα κομμάτια του παζλ που λέγεται "νέο" σχολείο της αγοράς. Είναι προϊόν της προσαρμογής-υποταγής της παιδείας στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης.
Το νέο σχολείο προϋποθέτει εκπαιδευτικό όμηρο, ελαστικά εργαζόμενο. Εκπαιδευτικό με σκυμμένο το κεφάλι και σε διαρκή ομηρία.

Συσπειρωθείτε στο ΠΑΜΕ, διεκδικήστε αυτά που μας ανήκουν: ζωή, μόρφωση, δουλειά με πλήρη δικαιώματα! Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!

Απαιτούμε:

Να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα όλες οι αιτήσεις των αποσπάσεων που εξ’ αντικειμένου έχουν τις προϋποθέσεις.

Ø   Να γίνουν τώρα μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για κάλυψη όλων των πραγματικών κενών στα σχολεία, να καταργηθεί κάθε ελαστική μορφή εργασίας.
Ø   Καμία σύμπτυξη, συγχώνευση, κατάργηση ή υποβιβασμό σχολείων.
Ø   15 μαθητές ανά τμήμα για Νηπιαγωγείο, Α και Β τάξεις και 20 για τις υπόλοιπες.
Ø   Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων για την κάλυψη όλων των αναγκών τους.
Ø   Να σταλούν άμεσα σε κάθε σχολείο όλα τα βιβλία.
Ø   Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
31 Αυγούστου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΡΑ!

Η σχολική χρονιά άρχισε και η μεταφορά των μαθητών δεν έχει εξασφαλιστεί. Με τον Καλλικράτη η αρμοδιότητα αυτή έχει περάσει στους δήμους αλλά οι δήμοι, ένας μετά τον άλλον, δηλώνουν οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν. Το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό λόγω των χιλιάδων συμπτύξεων συγχωνεύσεων σχολείων που έγιναν την περυσινή χρονιά (θα επιχειρηθούν και άλλες φέτος) και που οδηγεί χιλιάδες μαθητές στην καθημερινή μετακίνηση,ακόμα και σε μεγάλες κι επικίνδυνες αποστάσεις.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι εξ αιτίας και αυτού του προβλήματος θα χαθούν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας, αφού οι συμβάσεις που θα υπογράψουν οι δήμοι θα ισχύσουν από το Νοέμβρη!
Οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ενώ ψήφισαν τον Καλλικράτη, τώρα διαμαρτύρονται για τις συνέπειές του. Είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσουν να φορτώσουν τα βάρη στους γονιούς, όπως έκαναν πέρυσι. Άλλωστε η εμπειρία περάσματος των κρατικών βρεφονηπιακών σταθμών στους δήμους είναι διαφωτιστική για το τι θα ακολουθήσει (βλ. τροφεία κ.α.).
Η μεταφορά των μαθητών δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη αντιλαϊκή λαίλαπα, το φόρτωμα των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, των γονιών. Αυτό είναι το νέο σχολείο της αγοράς! Ένα σχολείο που  φορτώνει το κόστος λειτουργίας του στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, συνδέεται με τους καλλικρατικούς δήμους (οι οποίοι λειτουργούν ήδη σε ανταποδοτική βάση), εμπλέκεται με τις επιχειρήσεις.
Κυβέρνηση, Ε.Ε. και κόμματα του ευρωμονόδρομου βάζουν νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Απαιτούμε να λυθεί εδώ και τώρα το πρόβλημα!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
ü      Να δημιουργηθεί ενιαίος κρατικός φορέας μεταφοράς μαθητών.
ü      Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών από την πρώτη μέρα ώστε να μη χαθεί ούτε ώρα.
ü      Καμία σύμπτυξη, συγχώνευση, κατάργηση σχολείου.
ü      15 μαθητές ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία, Α, Β, τάξεις και 20 στις υπόλοιπες.
ü      Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
ü      Χρηματοδότηση των σχολείων για κάλυψη όλων των αναγκών τους. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% για την εξασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του.
ü      Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας.

Πρωτοστατούμε παντού! Συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ. Διεκδικούμε το δικαίωμα των παιδιών μας για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία.

Καμιά θυσία! Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!

Αθήνα, 3/9/2011

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ξεκίνησε μια ακόμα σχολική χρονιά και όλους μας απασχολούν μια σειρά ερωτήματα:
 • Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία;
 • Ποιο θα είναι το εργασιακό μας μέλλον;
Για όλα αυτά λοιπόν θέλουμε να σου πούμε δυο λόγια

            Έχουμε μπροστά μας την σχολική χρονιά με τα περισσότερα προβλήματα από κάθε άλλη φορά!
Πάνω από 20 χιλιάδες είναι τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Έγιναν μόλις 546 διορισμοί.
 • Τα βιβλία δεν θα είναι έτοιμα ούτε το Δεκέμβρη! Σήμερα, είναι έτοιμα μόλις 37 τίτλοι βιβλίων στου 1200! Έστειλαν εγκύκλιο στα σχολεία να μοιραστούν στους μαθητές φωτοτυπίες και DVD (98428/Γ2/1-9-2011)!
 • Η ευθύνη της μετακίνησης των μαθητών πέρασε στους δήμους, οι οποίοι δηλώνουν οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν. Αν βρεθούν χρήματα η μεταφορά θα ξεκινήσει από 1 Νοέμβρη!
 • Οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα, αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων

Φέτος, ξεκινάει η πρώτη χρονιά του Νέου Λυκείου, επεκτείνονται τα ολοήμερα δημοτικά με το αναμορφωμένο πρόγραμμα σε 961, ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Διαμορφώνεται το νέο σχολείο της αγοράς, όπου οι μαθητές θα μαθαίνουν διαφορετικά πράγματα στο ένα σχολείο από το άλλο, αλλά και μέσα στο ίδιο το σχολείο, τα σχολεία θα λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες, υποχρεωμένες να αναζητούν χορηγούς-πόρους, μέρος του προγράμματος θα καθορίζεται από τον ίδιο το χορηγό ή γενικά από τις ανάγκες της αγοράς.
Στο «νέο σχολείο» που θα αφαιρείται ύλη από τη φυσική και τη χημεία, εισάγονται στο Λύκειο η φυσιογνωσία και αγγλικά και πληροφορική στην Α’ Δημοτικού!
Εν ολίγοις: Γρήγορη κατάρτιση σε δεξιότητες, λίγη γνώση, για δουλειά χωρίς δικαιώματα!

Εργασιακά, μισθολογικά συνεχίζεται η βάρβαρη επίθεση, δυσκολεύουν δραματικά οι όροι ζωής  για χιλιάδες εκπαιδευτικούς:
 • Την ίδια ώρα που μιλούν για απολύσεις στο Δημόσιο, προσλαμβάνουν 24 χιλιάδες αναπληρωτές, ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Εισάγονται νέες μορφές ελαστικής εργασίας (προσλήψεις με μπλοκάκι στα σχολεία 2ης ευκαιρίας, μέσω ΜΚΟ από τους δήμους).
 • Χίλια ευρώ-χαράτσια θα πληρώσει κάθε εκπαιδευτικός το τρίμηνο Οκτώβρης-Δεκέμβρης, χωρίς να υπολογίζονται η έκτακτη εισφορά και τα αναδρομικά από τη μείωση του αφορολόγητου το 1ο εξάμηνο του έτους.
Συνολικά, μέχρι τώρα, με τα μέτρα της κυβέρνησης, ένας δημόσιος υπάλληλος, εκπαιδευτικός, έχει χάσει πάνω από 4 μισθούς το χρόνο!
 • Ικανοποιήθηκαν 7099 αποσπάσεις σε σύνολο 13770, διαμορφώνεται μια κόλαση για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μακριά από τις οικογένειές τους.
 • Εξαπολύεται άγρια φοροεπιδρομή (ΦΠΑ 23%, φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης), την ίδια ώρα που μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων στο 15% (από 45% που ήταν).
 • Καρατομούνται επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, κόβονται χιλιάδες εξετάσεις και φάρμακα, νοσοκομεία και πανεπιστήμια μετατρέπονται σε επιχειρήσεις.
 • Χιλιάδες παιδιά έμειναν έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

Μέχρι εδώ! Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

            Τα παραπάνω τα γνωρίζεις καλά. Είναι οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και η προσπάθεια να μεταφέρουν τις συνέπειες στις πλάτες σου, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, να σωθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων!
Θα αναρωτιέσαι αν υπάρχει ελπίδα, διέξοδος. Σου λέμε ανεπιφύλακτα ναι! Όχι όμως στον ατομικό δρόμο. Αυτός πια έχει χρεοκοπήσει, δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε νέα αδιέξοδα.
Είναι πια ώρα να αλλάξεις με τη δράση σου τα πράγματα, να γίνεις πρωταγωνιστής στις εξελίξεις και όχι θεατής, όπως σε θέλουν αστικά κόμματα-Ε.Ε.-μονοπώλια.
Δεν πάει άλλο με το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως είναι μέχρι σήμερα. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά και ΟΛΜΕ-ΔΟΕ έχουν βάλει πλάτη για όσα ζεις σήμερα.
ü      Χωρίζουν το χρέος σε «νόμιμο» και «παράνομο» και σε καλούν να πληρώσεις το «νόμιμο», δηλαδή την κρίση.
ü      Συμφωνούν να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, δηλαδή να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη.
ü       Συμφωνούν με το «νέο σχολείο», έχουν αποδεχτεί την ελαστική εργασία.
Είναι στο χέρι σου να παραμερίσεις αυτές τις ηγεσίες. Να χτίσουμε ένα κίνημα που να παλεύει για την ικανοποίηση των αναγκών μας, που να οργανώνει την πάλη κόντρα σε πλουτοκρατία, κυβέρνηση, Ε.Ε.-ΔΝΤ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Εδώ βρίσκεται η απάντηση στην καπιταλιστική κρίση.
Έχουμε χρέος να απαντήσουμε στην καπιταλιστική κρίση με όρους αντεπίθεσης. Για διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την Ε.Ε. και τη φιλολαϊκή προοπτική.
Μην περιμένεις άλλο! Οργάνωσε άμεσα την πάλη για τα επείγοντα ζητήματα:
·         Για να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται ως ωρομίσθιοι, αναπληρωτές ή με οποιαδήποτε άλλη σχέση ελαστικής εργασίας
·         Για να έρθουν άμεσα όλα τα βιβλία στα σχολεία
·         Για 20 μαθητές στην τάξη. Άρνηση διδασκαλίας σε 27αρια και 30αρια τμήματα
·         Για ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία
·         Καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικού από νομό σε νομό, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση
·         Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων. Δωρεάν πετρέλαιο και ρεύμα στα σχολεία. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία του σχολείου.
Το ΠΑΜΕ στα Διοικητικά Συμβούλια ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κατέθεσε πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης, που περιλαμβάνει Γενικές Συνελεύσεις 13-20/9, 48ωρη απεργία στο 3ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, πίεση παράλληλα σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για γενική απεργία. Ταυτόχρονα, καλεί ΕΛΜΕ και Συλλόγους να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες από κοινού με γονείς, συνδικάτα, μαθητές για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των σχολείων (κενά, βιβλία κλπ…)
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Εμπιστεύσου το ΠΑΜΕ! Σε προειδοποίησε έγκαιρα για όλα όσα ζεις σήμερα.
ü      Θυμηθείτε τι λέγανε οι ταξικές δυνάμεις ήδη από το 1992 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ήμασταν το μοναδικό «όχι», όλοι οι άλλοι εναντίον μας. Δεν κρατούσαν ούτε μισή επιφύλαξη για τις συνέπειες από την ενσωμάτωση.
ü      Όταν όλα τα πολιτικά κόμματα του ευρωμονόδρομου πανηγύριζαν στο Ζάππειο για το ευρώ, το ΠΑΜΕ προειδοποιούσε για τις συμφορές που έρχονται.
ü      Μπήκε μπροστά, οργάνωσε την πάλη, συγκρούεται καθημερινά με την πλουτοκρατία και τα κόμματά της
ü      Έχει πείρα από την οργάνωση της ταξικής πάλης. Ξέρει να καθοδηγεί το κίνημα αποτελεσματικά, να το προφυλάσσει από παγίδες. Δίνει προοπτική στον αγώνα σου.
Με το ΠΑΜΕ της δουλειάς, της μόρφωσης και του αγώνα μπορούμε!
Αθήνα 2/9/2011

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΚΑΙ … ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!


             Μόλις 37 από τους 1200 τίτλους βιβλίων είναι έτοιμοι! Τα υπόλοιπα δεν θα είναι έτοιμα πριν το Δεκέμβρη, δηλαδή από του χρόνου.

Με την υπ’ αριθμό 98428/Γ2/1-9-2011 εγκύκλιο, το Υπουργείο Παιδείας δίνει εντολή να μοιραστούν στους μαθητές φωτοτυπίες και DVD! Πώς μπορεί στ’ αλήθεια να διαβάσει ένας μαθητής από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμα και από φωτοτυπία;

Η βαρβαρότητα δεν έχει όρια. Στερούν ακόμα και τα αυτονόητα, τον καθηγητή από την τάξη, το βιβλίο, τη μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο.

Σπρώχνουν τις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την προμήθεια των βιβλίων και … όποιος προλάβει!

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κατάργησης δημόσιων οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), αλλά και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), απολύτως απαραίτητοι για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αυτό είναι το «νέο, ψηφιακό σχολείο» που διαφημίζουν νύχτα-μέρα η κυβέρνηση, η Ε.Ε., όπου όλα θα είναι ψηφιακά και η τσάντα θα μένει στο σπίτι. Είναι το σχολείο χωρίς βιβλία, όπου τα παιδιά θα «κολλάνε» με τις ώρες μπροστά στον υπολογιστή, συλλέγοντες άσχετες πληροφορίες, χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση. Παιδιά που θα απεχθάνονται το βιβλίο και τελικά το διάβασμα, την ίδια τη γνώση. Παιδιά αμόρφωτα, έρμαια στις ορέξεις του καθένα!

Μην τους κάνουμε τη χάρη. Μαζική εγκατάλειψη των πολιτικών κομμάτων που διαχειρίζονται τον ευρωμονόδρομο και την καπιταλιστική κρίση τώρα!

Τώρα να οργανωθεί η πάλη, χωρίς άλλη καθυστέρηση από εργατικά συνδικάτα, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές. Να απαιτήσουμε:·        Να έρθουν όλα τα βιβλία στα σχολεία.

·        Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, με μόνιμους διορισμούς

·        Να μεταφερθούν δωρεάν και με ασφάλεια οι μαθητές στα σχολεία από την πρώτη μέραΠαιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, βιβλία για όλα τα παιδιά!

Αθήνα, 2/9/2011

           

50 χρόνια φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ στα Γρεβενά στις 12/7/2024

 Πραγματοποιήθηκε με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 στο πάρκο μανιταριών στα Γρεβενά η πολιτική εκδήλωση για τα 50 ...