Τι κρίνεται στις εκλογές στις 8 Οκτώβρη (του Θανάση Χαστά)

 

– Ανάγκη για ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση» παντού, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους.

Μαζί με τον λαό στον αγώνα για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων!

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να στηθούν οι κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. 

Μπροστά μας έχουμε μια άκρως πολιτική μάχη, γιατί η αλήθεια είναι ότι η Τοπική Διοίκηση είναι μηχανισμός προώθησης και άσκησης πολιτικών κατευθύνσεων που επηρεάζουν την ζωή, την καθημερινότητα και το μέλλον στη Δυτική Μακεδονία. Επομένως, βασικό κριτήριο είναι το ποια πολιτική υπηρετεί και προωθεί ο κάθε συνδυασμός, προς όφελος τίνος. Κι εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: ή θα είναι κανείς με τις ανάγκες των πολλών, του λαού, ή θα είναι με τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων. Μέση οδός δεν υπάρχει, καθώς για να κερδίζουν οι λίγοι πρέπει να χάνουν οι πολλοί και το αντίστροφο. Όπως περιέγραφε ο Μπρεχτ, το καπιταλιστικό σύστημα μοιάζει με «τραμπάλα»: οι λίγοι μένουν επάνω γιατί κρατάνε τους πολλούς κάτω. 

Το πως έχουν συγκροτηθεί οι συνδυασμοί, προσφέρεται για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Αποδεικνύεται ότι η προγραμματική σύγκλιση που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή ανάμεσα στα κόμματα του συστήματος, γίνεται κυριολεκτικά ταύτιση στην Περιφέρεια και τους δήμους. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουμε δύο υποψηφίους από τον χώρο της ΝΔ (ο Κασαπίδης με την επίσημη στήριξη και ο Αμανατίδης βουλευτής της μέχρι πριν λίγο καιρό που ψήφισε όλο το αντιλαϊκό της έργο), ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν κοινό υποψήφιο (Ζεμπιλιάδου). Επίσης, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα υποψήφιων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, όπου πραγματικά «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». Επιβεβαιώνεται και μ’ αυτόν τον τρόπο ότι συγκολλητική τους ουσία είναι η υπεράσπιση της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει το αντιλαϊκό της έργο, έχοντας εξασφαλίσει μια χρήσιμη, συστημική, συναινετική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσει να αξιοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, την Περιφέρεια και τους δήμους, τους «εκλεκτούς» των αστικών κομμάτων στην Τοπική Διοίκηση.

Όλοι τους, Κασαπίδης, Αμανατίδης, Ζεμπιλιάδου συμφωνούν με την στρατηγική της «πράσινης οικονομίας» που για να «ταΐζει» τα κέρδη των «πράσινων» μονοπωλιακών ομίλων, καταδικάζει τον λαό της περιοχής στην ανεργία, στην ενεργειακή φτώχεια λόγω πανάκριβου «πράσινου» ρεύματος, ενώ καταστρέφει το περιβάλλον και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του λαού της Δυτικής Μακεδονίας. 

Όλοι τους είναι φανατικοί υπέρμαχοι της «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας», δηλαδή του σημερινού σάπιου καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που «χτίζει» τα κέρδη των λίγων πάνω στα συντρίμμια της ζωής των πολλών. Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δεν πέφτουν από τον ουρανό, αλλά βγαίνουν από τους χαμηλούς μισθούς, τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις (τις οποίες η ΝΔ ετοιμάζεται να απογειώσει με το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει και την ενσωμάτωση σχετικής Οδηγίας της ΕΕ), την άγρια φοροληστεία του λαού για να δίνονται «κίνητρα στους επενδυτές». 

Όλοι τους είναι υποστηρικτές και προωθητές των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και γιγαντώνει τις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Κατευθύνσεις που θεωρούν τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους ως «διαρθρωτικό πρόβλημα» και τους καταδικάζουν είτε στο «λουκέτο», είτε στο να βρίσκονται συνεχώς «με την θηλιά στον λαιμό» από τα χρέη. Μάλιστα η κυβέρνηση εξαπολύει νέα επίθεση σε βάρος των μικρών ΕΒΕ με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Επομένως, ο λαός της περιοχής μας έχει απέναντί του ένα ενιαίο αντιλαϊκό μπλοκ που συγκροτούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος, όπως και οι παρατάξεις τους στην Τοπική Διοίκηση (αρκετές φορές κάτω από τον μανδύα του «ανεξάρτητου»), με τα προγράμματά τους να μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Το ζήτημα είναι τι θα αντιπαρατάξει ο λαός απέναντι σε αυτό το μπλοκ, πώς θα μπει φρένο στην επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται στην Τοπική Διοίκηση; Ποιος μπορεί να εκφράσει μέσα στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια τους αγώνες, τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις, τις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού;

Η απάντηση δεν βρίσκεται ούτε στην επιτάχυνση των αντιλαϊκών αστικών σχεδιασμών για την περιοχή (ΝΔ), ούτε στην προσπάθεια να αναστηλωθεί η σοσιαλδημοκρατία (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), ούτε σε έναν νέο φαύλο κύκλο ψευδαισθήσεων και αυταπατών. Η απάντηση βρίσκεται στον δρόμο των συντονισμένων εργατικών - λαϊκών αγώνων στον δρόμο της ανατροπής.

H εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές και στην Δυτική Μακεδονία, έδειξε ότι υπάρχει ένα ελπιδοφόρο ρεύμα αμφισβήτησης που τώρα μπορεί να ενισχυθεί. Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, μπορεί να γίνει ένα ακόμα βήμα απέναντι στον αρνητικό συσχετισμό της πολιτικής των κομμάτων που στηρίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από καλύτερες θέσεις ανακούφιση και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και στην Περιφέρεια μας.

Αυτό που χρειάζεται ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας είναι περισσότεροι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», περισσότεροι Δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι που θα είναι η φωνή του λαού και των αναγκών του μέσα και έξω από το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια.

Αρκετά με το «πάμε κι όπου βγει». Ήρθε η ώρα «να πάμε αλλιώς»!



Θανάσης Χαστάς

Μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΠΕ Γρεβενών

Το πρόγραμμα των περιοδειών της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις επόμενες μέρες στο δήμο Γρεβενών


 

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε οικοδομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζω...