9η Μάη ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών


9η Μάη ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών
Σήμερα 9 Μάη 2020 το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γρεβενών προκειμένου να τιμήσει την  9η Μάη, μέρα που είναι καταγεγραμμένη στην Ιστορία ως η ημέρα της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και  όσους αγωνίστηκαν, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό - φασιστικό - ιμπεριαλιστικό «Άξονα» Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους, κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στα Γρεβενά και στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Κιβωτό όπου έχει μπει τιμητική πλακέτα προς τιμή αυτών που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό και ναζισμό.


Πριν την κατάθεση έγινε σύντομη αναφορά στο ιστορικό και στα καθήκοντα του σήμερα.
«Τιμούμε σήμερα και την 9η Μάη, μέρα που είναι καταγεγραμμένη στην Ιστορία ως η ημέρα της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό - φασιστικό - ιμπεριαλιστικό «Άξονα» Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.
Σήμερα, 75 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οξύνονται πάλι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας.
Οι δεκάδες τοπικοί και περιφερειακοί πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έχουν θύματα τους λαούς και χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Επιβεβαιώνεται ότι όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με συμβιβασμούς στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής "ειρήνης με το πιστόλι στο κρόταφο", λύνονται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, να ενισχύσουν την αλληλεγγύη, την κοινή πάλη, καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι εκδήλωσης ενός πιο γενικευμένου πολέμου, με την εμπλοκή και της Ελλάδας, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στον Έβρο.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και οι προηγούμενες, έχει σοβαρές ευθύνες και η στάση της είναι επικίνδυνη, καθώς η τουρκική επιθετικότητα ενθαρρύνεται από το παζάρι που διεξάγεται με στόχο να διατηρηθεί η Τουρκία στο ευρωατλαντικό μπλοκ και να κόψει τις παρτίδες της με τη Ρωσία. Ο "κοινός" αυτός στόχος των ΗΠΑ και της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει - με διπλωματικό ή/και στρατιωτικό τρόπο - και στο παζάρι γύρω από κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Οι εξελίξεις φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την οριστική χρεοκοπία του δόγματος που υπηρέτησαν με ζήλο όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που λέει πως "η Ελλάδα προστατεύεται όσο είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ".
Σε αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την πάλη μας ενάντια στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στις αντιπαραθέσεις για την αλλαγή των συνόρων, που θα τα πληρώσουν ακριβά οι λαοί ολόκληρης της περιοχής.
Ο λαός μας, με τον αγώνα και με το αίμα του έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της χώρας μας. Η Ιστορία αυτή, γίνεται προσπάθεια να "ξαναγραφτεί", για να ξεχάσουν ο λαός και κυρίως οι νεότερες γενιές την Αντιφασιστική Νίκη και τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν απ' αυτήν.
Προσπαθούν να μειώσουν το μέγεθος της θυσίας των αγωνιστών, να λοιδορήσουν την ανιδιοτέλειά τους, δεν στοχεύουν το παρελθόν αλλά το παρόν και το μέλλον. Γιατί τρέμουν το παράδειγμα του λαού που όταν συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, δεν λογαριάζει τίποτα.
Στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας πρωτοστατεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, που καθιέρωσε την 9η του Μάη ως "Μέρα της Ευρώπης", ενώ ταυτόχρονα προωθεί τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό.
Η Ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, συνολικά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύει περίτρανα πως ο ναζισμός - φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Οι φασίστες αναρριχήθηκαν στην εξουσία με τη στήριξη των μονοπωλίων. Επιβεβαιώνεται ότι μόνο η λαϊκή πάλη, μπορεί να αντιμετωπίσει και να ξεριζώσει το φασισμό.
Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσουν για να απαλλαγούν από τα μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς στο λαϊκό βιός, που απ' ότι φαίνεται θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ένταση από τους επόμενους μήνες.
Είναι η κατάλληλη ώρα να σκεφτούμε αν τα δικαιώματά μας και οι ανάγκες μας, μπορούν και πρέπει να εξαρτώνται από τον κάθε φορά προσανατολισμό των επενδυτών, εγχώριων και διεθνών. Ο συλλογισμός αυτός, αν τον ακολουθήσουμε μέχρι τέλους, μας δείχνει ότι ο "φοβερός" καπιταλιστικός σχεδιασμός, ο καπιταλιστικός δρόμος που παρουσιάζεται ως μονόδρομος, αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα μας και το λαό της, καθημερινά αλλά και σε κρίσιμες στιγμές.
Τιμώντας όσους αγωνίστηκαν, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν υποτασσόμαστε.
Συνεχίζουμε ενωμένοι στο δρόμο που εκείνοι χάραξαν.
 ΑΘΑΝΑΤΟΙ!»




Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε οικοδομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζω...