Δελτίο Τύπου της ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ

 




Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τη Ντάγκα Παναγιώτα μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Γρεβενών, τον Αντώνη Τσάκωνα μέλος της Επιτροπής περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό Συμβούλιο, και τον Κώστα Παύλου στέλεχος του ΚΚΕ περιόδευσε την Παρασκευή 6 Αυγούστου στα χωριά των Βεντζίων που εκκενώθηκαν. Η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Φελλίου πριν τέσσερις μέρες και πέρασε την Πέμπτη στην περιοχή των Βεντζίων συνέχιζε  και χτες να μην έχει ελεγχθεί παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, των εργαζόμενων στο Δήμο και την περιφέρεια και ιδιαίτερα των κατοίκων των χωριών που με τα ιδιόκτητα μηχανήματά τους έδωσαν ξάγρυπνοι τη μάχη να περιοριστεί η φωτιά και να μην πλησιάσει τους οικισμούς, να φτιαχτούν αντιπυρικές ζώνες.

Πέρα από τις καταγγελίες στην Αττική, Εύβοια και αλλού για τις ελλείψεις σε εναέρια και επίγεια μέσα, αποδείχτηκε και στην περιοχή των Γρεβενών οι ελλείψεις αυτές που διαπιστώνονταν από όλους τους τοπικούς παράγοντες , έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της πυρκαγιάς και το κάψιμο χιλιάδων στρεμμάτων δάσους δρυός από τα λίγα που έχουν μείνει στο νότιο τμήμα του νομού. Παρ’ όλες τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος και την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αποδείχτηκε ήδη από την αρχή του καλοκαιριού ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Για μια ακόμη φορά και σε αυτή την περίπτωση η ατομική ευθύνη είναι το επίσημη πολιτική της κυβέρνησης.


Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι πολλά: η μόνη αιτία για τις πυρκαγιές είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι ; Μπορεί  τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», «η κλιματική αλλαγή» να είναι η δικαιολογία  για τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας, στα Δασαρχεία; Μπορεί  να δικαιολογηθεί η μηδαμινή χρηματοδότηση για έργα πυροπροστασίας (καθαρισμός δασών, αντιπυρικές  ζώνες  κλπ)  και διαχειριστικές μελέτες; Τα ελάχιστα κονδύλια για τη συντήρηση και προμήθεια μηχανημάτων  ή  την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιάς όποτε συμβεί; Είναι φανερό ότι  χωρίς μέσα και προσωπικό δεν μπορείς να έχεις σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων, όπως και αυτό της πυρκαγιάς . 


Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, που εφάρμοσαν και διατήρησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ,  πολιτική που αποδέχονται και οι Τοπικές αρχές, είναι  η φωτιά που ξεκίνησε από το Φελλί Γρεβενών να φθάσει  να έχει μέτωπο πολλών χιλιομέτρων, να κινδυνεύουν  και να εκκενώνονται χωριά. 


Καλούμε το λαό της περιοχής να  δυναμώσει την πάλη του και να απαιτεί την προστασία της ζωής, της περιουσίας, του περιβάλλοντος με βάσει τις  ανάγκες του στον 21ο αιώνα .

6/8/21


 

Δελτίο τύπου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

  Είναι εξοργιστική η πρόταση της εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για αθώωση του Ηλία Μίχου για το έγκλημα του βιασμού και της μα...