Η θέση της Λαϊκή Συσπείρωσης Γρεβενών για τη συμμετοχή του Δήμου Γρεβενών στην υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Απόλλων».

 


Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου σε συνεδρίαση του δημοτικού  συμβουλίου Γρεβενών συζητήθηκε το θέμα: Λήψη απόφασης για τη συμμετοχή του Δήμου Γρεβενών στην υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (περιορισμένης ευθύνης) στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Απόλλων».

Συλλυπητήρια της ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ

 


Η  Τομεακή Επιτροπή Γρεβενών του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη συντρόφισσα Μαίρη Τζιαμπίρη και στην οικογένειά της για την απώλεια του αδερφού της.

Η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ τίμησε τους αγωνιστές σε Τρικοκκιά, Ανοιξη, Τριφύλλι



ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τους αγωνιστές σε Τρικοκκιά, Ανοιξη, Τριφύλλι

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ, όπου σε κλίμα συγκίνησης, και με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της Τρικοκκιάς, της Ανοιξης και του Τριφυλλιού τιμήθηκαν οι αγωνιστές των τριών αυτών χωριών που συμμετείχαν στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ, αλλά και όσοι διώχθηκαν από τη χούντα.

Την εκδήλωση «άνοιξε» η Γραμματέας της ΤΕ Γρεβενών, Παναγιώτα Ντάγκα, αναδεικνύοντας τη σημασία της μελέτης και ανάδειξης της Ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος καθώς αντλούνται πλούσια διδάγματα που ενισχύουν τους αγώνες του λαού μας στο σήμερα.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στους ηρωικούς αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών των τριών χωριών, μέσα από την παράθεση πληθώρας αρχειακού υλικού, τονίζοντας: «Τιμούμε τους αγωνιστές συνεχίζοντας στον δρόμο της πάλης για την κοινωνική πρόοδο, τον σοσιαλισμό».

Στη συνέχεια διαβάστηκαν τα ονόματα άνω των 130 αγωνιστών της περιοχής, ενώ στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση με όλα τα σχετικά στοιχεία. Ενδεικτικά:

- Σε όλη την Κατοχή η Τρικοκκιά και το Τριφύλλι ήταν ελεύθερα. Η δε Ανοιξη κάηκε από τους Ιταλούς στις 25/02/1943.

- Μόνο από το χωριό της Τρικοκκιάς κατατάχθηκαν πάνω από 25 αγωνιστές στον μόνιμο ΕΛΑΣ, πάνω από 30 στον εφεδρικό.

- Στην ΕΠΟΝ συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των νέων.

- Στον ΔΣΕ υπηρέτησαν μόνο από την Τρικοκκιά πάνω από 55 μαχητές, 20 από την Ανοιξη, 15 από το Τριφύλλι.

- Τιμημένοι νεκροί που «έπεσαν» κατά την ηρωική πάλη του ΔΣΕ: 31 από την Τρικοκκιά συν άλλοι 7 από βομβαρδισμούς και εκτελέσεις, ενώ αντίστοιχα 13 από την Ανοιξη και 3 από το Τριφύλλι.

- Στην πολιτική προσφυγιά βρέθηκαν 35 αγωνιστές από τα τρία χωριά, ενώ στις φυλακές και τα ξερονήσια μετά το τέλος του Εμφυλίου, βρέθηκαν 12.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, δόθηκαν αναμνηστικά στους απογόνους των αγωνιστών που επιμελήθηκε η ΤΕ Γρεβενών.

ΤΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΚΕ Καταστροφή του περιβάλλοντος από τα σχέδια των «πράσινων επενδυτών»

 


Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου δυναμικότητας 4.2MW στην περιοχή ανάμεσα στη Σαμαρίνα Γρεβενών και το Δίστρατο Ιωαννίνων (ρέμα Γιότσα). Μέσα και από το συγκεκριμένο έργο φαίνεται το πραγματικό πρόσωπο της «πράσινης ανάπτυξης», καθώς κατασκευάζεται μέσα στα όρια του  Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (περιοχή του Εθνικού  Καταλόγου Νatura 2000 ΖΕΠ – ΕΔΖ Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR2130002 «Κορυφές Όρους  Σμόλικας»). Η κατασκευή του εν λόγω έργου καταστρέφει δάσος (ενδημικά μαυρόπευκα), σπάνια ιχθυοπανίδα και ορνιθοπανίδα, καθώς και τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε6 Δίστρατο – Σαμαρίνα.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια προωθούνται σχέδια για την κατασκευή πολλών μικρών υδροηλεκτρικών εργοστασίων στον Αλιάκμονα και στον Βενέτικο. Σχέδια τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού, αλλά υπηρετούν μόνο την «δίψα» για κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που επενδύουν σ’ αυτά.

Βάση των παραπάνω γίνεται φανερό το μεγάλο ψέμα ότι δήθεν η «πράσινη μετάβαση» - «απολιγνιτοποίηση» έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Ίσα – ίσα η «πράσινη μετάβαση» έχει ως αποτέλεσμα και τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές, εκτός από την εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας, λόγω πανάκριβου «πράσινου ρεύματος».

Η απολιγνιτοποίηση, που επιτάχυνε η κυβέρνηση της ΝΔ, παραλαμβάνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες, αποδεικνύεται ότι έχει ως μοναδικό στόχο την διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε βάρος του λαού, με καταστροφικές συνέπειες και για το περιβάλλον. Είναι ξεκάθαρο ότι η ενέργεια στο σημερινό σάπιο σύστημα είναι εμπόρευμα και το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους είναι το εμπόδιο για ενεργειακή επάρκεια για τον λαό.

Το ΚΚΕ έγκαιρα ανέδειξε το θέμα στο λαό των Γρεβενών, ήδη από το 2018 που οι δημοτικοί  σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο των Γρεβενών ήταν οι μόνοι που καταψήφισαν την πρόταση για αδειοδότηση.

Οι ευθύνες  των ελληνικών κυβερνήσεων και των αστικών κοµµάτων  (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) και των εκπροσώπων τους στη τοπική διοίκηση είναι τεράστιες, αφού στη πράξη υλοποιούν την ίδια πολιτική και κλείνουν τα μάτια στο περιβαλλοντικό έλεγχο των επενδύσεων του κεφαλαίου, θεωρώντας τον «αναχρονιστικό» που βλάπτει την ανάπτυξη.

Η Κομματική Οργάνωση Γρεβενών του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεση τους στην καταστροφή που συντελείται, ώστε μην υλοποιηθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση για την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο οργανωμένος αγώνας, μέσα από τα σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς, για:

  • Ενέργεια φτηνή για τον λαό που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του.

  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και των πράσινων τελών υπέρ των επενδυτών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

  • Να μην παραδοθεί το υδάτινο δυναμικό σε ιδιωτικούς ομίλους.

  • Αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού με κρατικά υδροηλεκτρικά έργα, που συμβάλλουν ταυτόχρονα στην άρδευση αγροτικών εκτάσεων και στην παροχή αντιπλημμυρικής προστασίας.

Συγχαρητήρια της ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ στον Μίλτο Τεντόγλου

 


Μίλτο, ΠΟΛΛΑ συγχαρητήρια! Χρυσός Ολυμπιονίκης για 2η συνεχόμενη φορά. Μας κάνεις περήφανους για την αγωνιστικότητά σου, το ήθος σου, τη σεμνότητά σου, ότι αποτελείς θετικό πρότυπο για τα νέα παιδιά.

7/8/2024

Η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ 

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Γρεβενών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

  Σε μία εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία και για όσους γνωρίζουν τα εκπαιδευτικά πράγματα κάθε χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Αιτί...