Κινητοποίηση Π.Α.ΜΕ. Γρεβενών, Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών 28-01-2011


           Σε  συμβολική 2ωρη κατάληψη του Ταμείου των Εξωτερικών Ιατρείων του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών προχώρησαν την Παρα-σκευή 28-01-2011 (από 9 π.μ. μέχρι 11 π.μ.), μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.) Γρεβενών με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας.
            Μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό κάλεσαν το διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου να αντιδράσει στην αύξηση, από 3 σε 5 ευρώ, του χαρατσιού που πληρώνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων οι ασθενείς που προσέρχονται να κάνουν εξετάσεις. Επίσης κάλεσαν τους ασθενείς και τους συνοδούς τους να μην πληρώνουν στο εξής το παράβολο εξετάσεων γιατί οι ασφαλισμένοι πληρώνουν διπλά και τριπλά για την ασφάλισή τους και επομένως οι παροχές υγείας πρέπει να παρέχονται από το κράτος προς τους πολίτες δωρεάν και χωρίς κανέναν περιορισμό προς όλους.
          Αναφορά επίσης έγινε για το γεγονός ότι. Υπουργείο Υγείας ζήτησε να αυξηθεί η χρήση και συνταγογράφηση αντίγραφων (γενόσημων) φαρμάκων στα νοσοκομεία από 30% σε 50%, υποτάσσοντας τη θεραπεία των ασθενών και την άσκηση της ιατρικής στο κόστος, δίνοντας εντολή για τη συνταγογράφηση των φτηνότερων φαρμάκων, αψηφώντας δυνατές φωνές που ακούγονται απ' τους επιστήμονες οι οποίοι εγείρουν έντονους προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα και ποιότητα των αντίγραφων φαρμάκων.
          Τέλος η συζήτηση επεκτάθηκε και στο σχεδιασμό για τη μεταφορά του νοσοκομείου Γρεβενών στη Β΄ ζώνη εφημεριών από την Γ΄ που ήταν μέχρι σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι περιορίζονται οι εφημερίες των γιατρών που πληρώνονται από το Υπουργείο Υγείας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα στις κλινικές που υπηρετούν τρεις γιατροί οι κλινικές για 9-10 ημέρες το μήνα θα μένουν ακάλυπτες ή θα πρέπει το νοσοκομείο με δικά του έξοδα να καλύψει τη δαπάνη των εφημεριών.  Αυτή η αλλαγή αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου με ειδικευμένους γιατρούς, που υπάρχει και οδηγεί σε κλείσιμο κλινικών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
          Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την προωθούμενη συγχώνευση νοσοκομείων που θα «τρέξει» τους επόμενους μήνες, η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών που οδηγεί το λιανικό εμπόριο φαρμάκων στο μεγάλο κεφάλαιο, το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας που ενισχύει συνολικά την επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια και τη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, αλλά και τους στόχους του επικαιροποιημένου μνημόνιου για περικοπές κατά 2,1 δισ. ευρώ των δαπανών για την Υγεία, δημιουργούν ένα εφιαλτικό τοπίο για τους ασθενείς απ' τα λαϊκά στρώματα.
          Η κινητοποίηση έτυχε καθολικής αποδοχής και ενθαρρύνθηκε από το σύνολο των ασθενών και των συνοδών τους που προσέρχονταν για εξετάσεις, χωρίς να πληρώσουν παράβολο, επίσης από το διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών.        
          Τα μέλη του Π.Α.ΜΕ. Γρεβενών τερματίζοντας τη συμβολική κατάληψη κάλεσαν τους παρευρισκόμενους να πούνε όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση τμημάτων, τη συγχώνευση και κατάργηση νοσοκομείων και κέντρων υγείας και να απαιτήσουν από την κεντρική διοίκηση :
·        Διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν και ενιαίου καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
·        Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, εξοπλισμό με σύγχρονα μηχανήματα, στελέχωση του νοσοκομείου και του κέντρου υγείας, των πολυιατρείων του Ι.Κ.Α. και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, μέχρι την ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας.
·        Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με κέντρα υγείας σε περιοχές του πρώην Νομού Γρεβενών με ιδιαίτερα προβλήματα (μεγάλες αποστάσεις, ορεινός όγκος - χιονοδρομικό κέντρο, Εγνατία οδό κτλ),  και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας της Δεσκάτης σε προσωπικό και υποδομές. Κέντρα Υγείας που θα ασχολούνται με την πρόληψη, την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, στους χώρους σπουδών και άθλησης της νεολαίας, της προστασίας της μητρότητας και των παιδιών.
·        Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια. Κατάργηση της χρήσης και συνταγογράφησης αντίγραφων (γενόσημων) φαρμάκων στα νοσοκομεία.
·        Κατάργηση του παράβολου εξετάσεων στα νοσοκομεία, που από 3 αυξήθηκε σε 5 ευρώ και το επόμενο διάστημα θα γίνει υποχρεωτικό σχεδόν για όλους τους ασφαλισμένους.
·        Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγειονομικής και ιατρικής περίθαλψης ώστε να γίνει η Υγεία κοινωνικό εργατικό δικαίωμα και αγαθό που θα παρέχεται δωρεάν για όλους και στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
·        Άμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών για πλήρη κάλυψη των αναγκών, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επικουρικών στο ΙΚΑ και τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.    


Γρεβενά  28-01-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε οικοδομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζω...