ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ξεκίνησε μια ακόμα σχολική χρονιά και όλους μας απασχολούν μια σειρά ερωτήματα:
 • Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία;
 • Ποιο θα είναι το εργασιακό μας μέλλον;
Για όλα αυτά λοιπόν θέλουμε να σου πούμε δυο λόγια

            Έχουμε μπροστά μας την σχολική χρονιά με τα περισσότερα προβλήματα από κάθε άλλη φορά!
Πάνω από 20 χιλιάδες είναι τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Έγιναν μόλις 546 διορισμοί.
 • Τα βιβλία δεν θα είναι έτοιμα ούτε το Δεκέμβρη! Σήμερα, είναι έτοιμα μόλις 37 τίτλοι βιβλίων στου 1200! Έστειλαν εγκύκλιο στα σχολεία να μοιραστούν στους μαθητές φωτοτυπίες και DVD (98428/Γ2/1-9-2011)!
 • Η ευθύνη της μετακίνησης των μαθητών πέρασε στους δήμους, οι οποίοι δηλώνουν οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν. Αν βρεθούν χρήματα η μεταφορά θα ξεκινήσει από 1 Νοέμβρη!
 • Οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα, αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων

Φέτος, ξεκινάει η πρώτη χρονιά του Νέου Λυκείου, επεκτείνονται τα ολοήμερα δημοτικά με το αναμορφωμένο πρόγραμμα σε 961, ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Διαμορφώνεται το νέο σχολείο της αγοράς, όπου οι μαθητές θα μαθαίνουν διαφορετικά πράγματα στο ένα σχολείο από το άλλο, αλλά και μέσα στο ίδιο το σχολείο, τα σχολεία θα λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες, υποχρεωμένες να αναζητούν χορηγούς-πόρους, μέρος του προγράμματος θα καθορίζεται από τον ίδιο το χορηγό ή γενικά από τις ανάγκες της αγοράς.
Στο «νέο σχολείο» που θα αφαιρείται ύλη από τη φυσική και τη χημεία, εισάγονται στο Λύκειο η φυσιογνωσία και αγγλικά και πληροφορική στην Α’ Δημοτικού!
Εν ολίγοις: Γρήγορη κατάρτιση σε δεξιότητες, λίγη γνώση, για δουλειά χωρίς δικαιώματα!

Εργασιακά, μισθολογικά συνεχίζεται η βάρβαρη επίθεση, δυσκολεύουν δραματικά οι όροι ζωής  για χιλιάδες εκπαιδευτικούς:
 • Την ίδια ώρα που μιλούν για απολύσεις στο Δημόσιο, προσλαμβάνουν 24 χιλιάδες αναπληρωτές, ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Εισάγονται νέες μορφές ελαστικής εργασίας (προσλήψεις με μπλοκάκι στα σχολεία 2ης ευκαιρίας, μέσω ΜΚΟ από τους δήμους).
 • Χίλια ευρώ-χαράτσια θα πληρώσει κάθε εκπαιδευτικός το τρίμηνο Οκτώβρης-Δεκέμβρης, χωρίς να υπολογίζονται η έκτακτη εισφορά και τα αναδρομικά από τη μείωση του αφορολόγητου το 1ο εξάμηνο του έτους.
Συνολικά, μέχρι τώρα, με τα μέτρα της κυβέρνησης, ένας δημόσιος υπάλληλος, εκπαιδευτικός, έχει χάσει πάνω από 4 μισθούς το χρόνο!
 • Ικανοποιήθηκαν 7099 αποσπάσεις σε σύνολο 13770, διαμορφώνεται μια κόλαση για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μακριά από τις οικογένειές τους.
 • Εξαπολύεται άγρια φοροεπιδρομή (ΦΠΑ 23%, φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης), την ίδια ώρα που μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων στο 15% (από 45% που ήταν).
 • Καρατομούνται επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, κόβονται χιλιάδες εξετάσεις και φάρμακα, νοσοκομεία και πανεπιστήμια μετατρέπονται σε επιχειρήσεις.
 • Χιλιάδες παιδιά έμειναν έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

Μέχρι εδώ! Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

            Τα παραπάνω τα γνωρίζεις καλά. Είναι οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και η προσπάθεια να μεταφέρουν τις συνέπειες στις πλάτες σου, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, να σωθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων!
Θα αναρωτιέσαι αν υπάρχει ελπίδα, διέξοδος. Σου λέμε ανεπιφύλακτα ναι! Όχι όμως στον ατομικό δρόμο. Αυτός πια έχει χρεοκοπήσει, δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε νέα αδιέξοδα.
Είναι πια ώρα να αλλάξεις με τη δράση σου τα πράγματα, να γίνεις πρωταγωνιστής στις εξελίξεις και όχι θεατής, όπως σε θέλουν αστικά κόμματα-Ε.Ε.-μονοπώλια.
Δεν πάει άλλο με το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως είναι μέχρι σήμερα. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά και ΟΛΜΕ-ΔΟΕ έχουν βάλει πλάτη για όσα ζεις σήμερα.
ü      Χωρίζουν το χρέος σε «νόμιμο» και «παράνομο» και σε καλούν να πληρώσεις το «νόμιμο», δηλαδή την κρίση.
ü      Συμφωνούν να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, δηλαδή να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη.
ü       Συμφωνούν με το «νέο σχολείο», έχουν αποδεχτεί την ελαστική εργασία.
Είναι στο χέρι σου να παραμερίσεις αυτές τις ηγεσίες. Να χτίσουμε ένα κίνημα που να παλεύει για την ικανοποίηση των αναγκών μας, που να οργανώνει την πάλη κόντρα σε πλουτοκρατία, κυβέρνηση, Ε.Ε.-ΔΝΤ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Εδώ βρίσκεται η απάντηση στην καπιταλιστική κρίση.
Έχουμε χρέος να απαντήσουμε στην καπιταλιστική κρίση με όρους αντεπίθεσης. Για διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την Ε.Ε. και τη φιλολαϊκή προοπτική.
Μην περιμένεις άλλο! Οργάνωσε άμεσα την πάλη για τα επείγοντα ζητήματα:
·         Για να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται ως ωρομίσθιοι, αναπληρωτές ή με οποιαδήποτε άλλη σχέση ελαστικής εργασίας
·         Για να έρθουν άμεσα όλα τα βιβλία στα σχολεία
·         Για 20 μαθητές στην τάξη. Άρνηση διδασκαλίας σε 27αρια και 30αρια τμήματα
·         Για ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία
·         Καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικού από νομό σε νομό, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση
·         Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων. Δωρεάν πετρέλαιο και ρεύμα στα σχολεία. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία του σχολείου.
Το ΠΑΜΕ στα Διοικητικά Συμβούλια ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κατέθεσε πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης, που περιλαμβάνει Γενικές Συνελεύσεις 13-20/9, 48ωρη απεργία στο 3ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, πίεση παράλληλα σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για γενική απεργία. Ταυτόχρονα, καλεί ΕΛΜΕ και Συλλόγους να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες από κοινού με γονείς, συνδικάτα, μαθητές για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των σχολείων (κενά, βιβλία κλπ…)
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Εμπιστεύσου το ΠΑΜΕ! Σε προειδοποίησε έγκαιρα για όλα όσα ζεις σήμερα.
ü      Θυμηθείτε τι λέγανε οι ταξικές δυνάμεις ήδη από το 1992 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ήμασταν το μοναδικό «όχι», όλοι οι άλλοι εναντίον μας. Δεν κρατούσαν ούτε μισή επιφύλαξη για τις συνέπειες από την ενσωμάτωση.
ü      Όταν όλα τα πολιτικά κόμματα του ευρωμονόδρομου πανηγύριζαν στο Ζάππειο για το ευρώ, το ΠΑΜΕ προειδοποιούσε για τις συμφορές που έρχονται.
ü      Μπήκε μπροστά, οργάνωσε την πάλη, συγκρούεται καθημερινά με την πλουτοκρατία και τα κόμματά της
ü      Έχει πείρα από την οργάνωση της ταξικής πάλης. Ξέρει να καθοδηγεί το κίνημα αποτελεσματικά, να το προφυλάσσει από παγίδες. Δίνει προοπτική στον αγώνα σου.
Με το ΠΑΜΕ της δουλειάς, της μόρφωσης και του αγώνα μπορούμε!
Αθήνα 2/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Κυρίες και κύρι...