Παρέμβαση του ΚΚΕ για τη δημιουργία υδροηλεκτρικού, στον ποταμό Βενέτικο



Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τη δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού έργου συνολικής ισχύος 3,2 MW, στον ποταμό Βενέτικο της ΠΕ Γρεβενών
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Σχετικά με τη δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού έργου συνολικής ισχύος 3,2 MW, στον ποταμό Βενέτικο της ΠΕ Γρεβενών.
Στη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται μικρό υδροηλεκτρικό έργο συνολικής ισχύος 3,2 MW στον ποταμό Βενέτικο, της Δ.Ε. Θ. Ζιάκα του Δ. Γρεβενών, το οποίο προτίθεται να ιδρύσει η εταιρεία "Η2Ε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Μ.Ι.Κ.Ε.". Το έργο βρίσκεται στη θέση "Αγία Παρασκευή" και σε απόσταση περίπου 1,4 km ΝΑ του οικισμού Τρικώμου. Οι θέσεις των σημείων της Υδροληψίας, του Αγωγού Προσαγωγής και του Σταθμού Παραγωγής, βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ζώνης Π3-Περιοχή Φιλιππαίων Σπηλαίου και εντός της ΖΕΠ GR131004 "Όρη Όρλιακας και Τσούργιακας", η οποία αποτελεί περιοχή του οικολογικού δικτύου Natura 2000. Συγκεκριμένα ο ποταμός Βενέτικος αποτελεί πρώτης τάξεως ενδιαίτημα για πολύ σημαντικά, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είδη πανίδας, ορνιθοπανίδας, ιχθυοπανίδας κλπ. Στον ποταμό Βενέτικο βρέθηκε, παράδειγμα, ότι διαβιεί η Πελαγονική Πέστροφα, η Βαλκανική και η Μακεδονική Μπριάνα, όπως επίσης καταγράφηκαν και άλλα προστατευόμενα είδη όπως το Τσιρωνάκι της Βέρνης, ο ενδημικός ποταμοκέφαλος του γλυκού νερού, ο οποίος αποτελεί καινούργια ταξινομική μονάδα στο σύστημα, το σχεδόν απειλούμενο είδος Σύρτης και το Μυλωνάκι, τα οποία βρίσκονται στην κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης.
Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του παραπάνω έργου, στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν και αφετέρου έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι αρκετών ΜΥΗΕ, είναι δεδομένη η αυξημένη πίεση και η συνέργεια που ασκείται στο φυσικό περιβάλλον επιφέροντας επιπτώσεις στα είδη. Επιπλέον εκτός του ότι η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηρισθεί Εθνικό Πάρκο με ΚΥΑ, ο τρόπος που σχεδιάστηκε και προτείνεται το συγκεκριμένο έργο καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμία ευαισθησία προς το ποτάμιο σύστημα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι να δημιουργηθούν αρνητικές επιπτώσεις στην υπόσταση και τις αξίες του πάρκου ως προστατευόμενης περιοχής και ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους σκοπούς κηρύξεως του Εθνικού Πάρκου, όπως καθορίζονται στο άρθρο 1 της αριθμ. 23069/2005 (ΦΕΚ 639Β) ΚΥΑ.
Υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας των προηγούμενων κυβερνήσεων, που είναι ενταγμένη στους σχεδιασμούς της ΕΕ. Σε αυτή την "απελευθερωμένη" αγορά, ο κάθε μονοπωλιακός όμιλος αποφασίζει αν, πότε και πού θα επενδύσει, ποια ενεργειακή πηγή θα χρησιμοποιήσει και ποιο οικοσύστημα θα καταστρέψει με αποκλειστικό κριτήριο το ποσοστό κέρδους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε:
• να προστατευθεί η εν λόγω περιοχή, που χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο ακόμη και με τη σημερινή νομοθεσία ( άρθρο 1 της Αριθμ. 23069/2005 (ΦΕΚ 639Β) ΚΥΑ), από την επιδιωκόμενη αλλά και κάθε άλλη παρέμβαση που υποβαθμίζει την οικολογική της σημασία.
• να μην παραδοθεί το υδάτινο δυναμικό σε ιδιωτικούς ομίλους.
• να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης και να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα και τα πράσινα τέλη υπέρ των επενδυτών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που έχουν καταντήσει βραχνάς για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δελτίο τύπου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

  Είναι εξοργιστική η πρόταση της εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για αθώωση του Ηλία Μίχου για το έγκλημα του βιασμού και της μα...