Συγκέντρωση - παρουσίαση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και στον Δήμο Γρεβενών

 




Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα Γρεβενά, το απόγευμα της Κυριακής, όπου έγινε και η παρουσίαση του ψηφοδελτίου για την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, τον Δήμο Γρεβενών και τις Τοπικές Κοινότητες.

Στάλθηκε μήνυμα αποφασιστικής ενίσχυσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόσο στον Δήμο Γρεβενών, με υποψήφια  δήμαρχο την Ντάγκα Παναγιώτα, όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Νόντα Στολτίδη. 

Στην ομιλία της η Ντάγκα Παναγιώτα, κατήγγειλε την επιλεκτική ικανότητα του αστικού, επιτελικού, ψηφιακού κράτους που «άφησε τον λαό της Θεσσαλίας, αλλά μπορεί να στέλνει παντού τον κατασταλτικό μηχανισμό στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του λαού για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων!».

Σημείωσε την σημασία των εκλογών της 8ης Οκτώβρη, καθώς «οι τοπικές εκλογές είναι πράγματι κρίσιμες. Για αυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως χαλαρές, με κριτήριο ψήφου «φιλικό», «συγγενικό», ή εκβιαστικό, για μια μισοδουλειά, για μια προεκλογική υπόσχεση. Η ψήφος του Οκτώβρη αφορά τις ζωές μας, για αυτό και είναι βαθιά πολιτική. Το  δίλημμα που μπαίνει, αν το καλοσκεφτούμε, είναι εκ των πραγμάτων εκβιαστικό. Κρίνεται όντως το ποιος και με ποιον τρόπο θα εφαρμόσει τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές αντιλαϊκές πολιτικές σε επίπεδο δήμου και ποιος θα σταθεί απέναντί τους.

Στην ομιλία του, ο Νόντας Στολτίδης ανέφερε ότι «η “Λαϊκή Συσπείρωση” από την αρχή της προεκλογικής περιόδου έβαλε μπροστά στον λαό το πραγματικό δίλημμα. Ή θα είσαι με τα κέρδη των λίγων ή με τις ανάγκες των πολλών κι έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα στήριξης και προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής από τους εκλεκτούς των αστικών κομμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Για την «πράσινη μετάβαση», την απολιγνιτοποίηση που έχει μετατρέψει το ρεύμα σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, ανέφερε πως «ο σημερινός περιφερειάρχης έστρωσε κόκκινα χαλιά στα κυβερνητικά επιτελεία με συναντήσεις, ημερίδες, διάφορες φιέστες με τον πρωθυπουργό να προμοτάρει το υδρογόνο και το φυσικό αέριο. O κ. Αμανατίδης 4 χρόνια στήριξε σαν βουλευτής την κυβέρνηση της ΝΔ ψηφίζοντας όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια, ενώ προωθεί τα φωτοβολταϊκά, τα “πράσινα χωριά”, θερμοκήπια κ.ά. Η κ. Ζεμπιλιάδου ενδιαφέρεται για την ενεργειακή δημοκρατία, φωτοβολταϊκά δηλαδή πάλι, με συνεταιριστικό φερετζέ.

Για την εμπορευματοποίηση της Υγείας που έχει τραγικές συνέπειες στην Υγεία του λαού κατήγγειλε ότι κυβέρνηση και τοπικές αρχές προωθούν το πέρασμα των Κέντρων Υγείας στην Τοπική Διοίκηση με τη λειτουργία τους να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των δημοτών να πληρώνουν υπέρογκα δημοτικά τέλη.

 


Ολόκληρη η ομιλία της Παναγιώτας Ντάγκα :

 Είμαστε σήμερα εδώ, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή μας και η παρουσία όλων σας αποδεικνύει πως σε 8 μέρες από τώρα τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια και για τον δήμο Γρεβενών μπορούν να πάνε και θα πάνε πάρα πολύ καλά. Μπορούμε να κάνουμε όσους μας κάνουν τον βίο αβίωτο, να το φυσάνε και να μην κρυώνει, και ταυτόχρονα ο λαός μας να χαμογελάσει και να πάρει κουράγιο για να δυναμώσει τον αγώνα του.

Εμείς, όπως τραγουδάει και η νεολαία μας, είμαστε «από τα παιδιά που δεν κάθονται καλά», από αυτούς που «δεν κάνουμε τσιμουδιά όταν πέφτουνε κορμιά».

Ναι, το λέμε καθαρά: όλοι οι υπόλοιποι δε θα βγάζουν κουβέντα και θα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την αντιλαϊκή, την εχθρική για τον λαό πολιτική, ενώ εμείς δεν θα κάνουμε! Θα είμαστε μαζί, δίπλα στον λαό, στις αγωνίες και τα βάσανά του, στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του. Δε λένε κουβέντα  για κανένα από τα προβλήματα του γρεβενιώτικου λαού. Για το νοσοκομείο, τη θέρμανση , το ξεπούλημα του χιονοδρομικού, τις διεκδικήσεις των αγροτών.

Όπως άλλωστε έγινε και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα, μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι η αγωνιστική εγγύηση ότι τα αληθινά προβλήματα του λαού, των εργατών, της νεολαίας θα αναδεικνύονται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήμασταν και θα είμαστε η μόνη αληθινή αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική. Είναι στο χέρι λοιπόν της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας στον δήμο μας να αποφασίσει από ποια θέση θέλει να αναδεικνύονται αυτά τα προβλήματα.

Οι δημοτικές αρχές διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ από διάφορα προγράμματα  ενώ αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες ευθύνες για τομείς της ζωής μας, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και με το πρόσφατο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση την κατάργηση των σχολικών επιτροπών. 

Ας αναρωτηθούμε όμως: Όλα αυτά τα χρήματα που διαχειρίστηκε η Δημοτική Αρχή αυτά τα 4 χρόνια αλλά και οι προηγούμενες, πως βελτίωσαν τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε; Είναι φανερή  σε όποια περιοχή της Πόλης ή των χωριών, κι αν επισκεφτείς η εικόνα  της εγκατάλειψης στο οδικό δίκτυο, στους αγροτικούς δρόμους, τα παράπονα για την κατάσταση στο δίκτυο υδροδότησης, στα χόρτα που έχουν κλείσει τους δρόμους και  ο κατάλογος δεν έχει τέλος. 

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα σχολεία που όλα αναβαθμίστηκαν ενεργειακά λόγω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αλλά κανένα σχολείο δεν έχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας υπογραμμένο από αρμόδιο φορέα, μηχανικό , πυροσβεστική , σχεδιάζονται και υπογράφονται από τους εκπαιδευτικούς, δεν έχει γίνει κάποιος προσεισμικός έλεγχος από το 1995 δηλαδή εδώ και 28 χρόνια. Τα περισσότερα έχουν να βαφούν εσωτερικά μπορεί και πάνω από δεκαετία, γιατί η χρηματοδότηση που δίνεται από την πολιτεία και στις  προτεραιότητες που υπάρχουν από τις δημοτικές αρχές που πέρασαν  δεν είναι η σχολική στέγη. Η αυλή του νηπιαγωγείου στις εργατικές εγκαταλειμμένη εδώ και χρόνια  δείχνει τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Ή αυτό που ζήσαμε την προηγούμενη σχολική χρονιά με διακοπές ρεύματος σε σχολεία λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

Συμφωνούν όλοι στην ίδρυση αναπτυξιακών οργανισμών, που θα νοικιάζουν στους δήμους προσωπικό προκειμένου να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού , στις τεχνικές υπηρεσίες, στην πολεοδομία, στη δασική υπηρεσία, δεν υπάρχει ούτε ένας δασολόγος. Κατάσταση που τη ζούμε με την καθαριότητα. Προσλαμβάνεται προσωπικό μέσο της ΔΙΑΔΥΜΑ στην καθαριότητα χωρίς τα δικαιώματα του μόνιμου προσωπικού. 

Συμφωνούν να έχουμε μόνο τρίωρες καθαρίστριες στα σχολεία, δεν διαθέτουν χρήματα , για να γίνουν πλήρους απασχόλησης με συνέπεια τα σχολεία μα μην εχουν προσωπικό καθαριότητας για όλες τις ώρες λειτουργείας. 

Συμφωνούν με την ανταποδοτικότητα και τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων , χρήματα που λείπουν από έργα στο φωτισμό και την καθαριότητα.

Προεκλογικά εμφανίζονται υποψήφιοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι και μας λένε ότι είναι ακομμάτιστοι ή υπερκομματικοί, ότι είναι δήθεν «ανεξάρτητοι».  Μας λένε  ότι  θέλουν να συμμετέχουν γα τα Γρεβενά, να τα αναγεννήσουν , να τα πάνε μπροστά, ότι τα Γρεβενά είναι πάνω από όλα, όταν η πλειοψηφία από τους υποψήφιους ασκεί διοίκηση ή άσκησε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα θα μας σώσουν από αυτό που οι ίδιοι έχουν ευθύνη. ‘Ότι δεν κοιτάνε χρώματα αυτοί που είναι στελέχη κυβερνητικών κομμάτων, αυτοί που στριμώχνονται για μία φωτογραφία ή χειραψία με Πρωθυπουργούς, υπουργούς, και στελέχη των κομμάτων εξουσίας. Μας λένε ότι “νοιάζονται για το καλό του τόπου” αυτοί που τα κόμματα που στηρίζουν μας έχουν φτάσει εδώ σήμερα. Βλέπουμε τις συνήθεις μεταγραφές μεταξύ των συνδυασμών αλλά και να συμπεριλαμβάνουν  δηλωμένους ακροδεξιούς, ορφανά της «Χρυσής Αυγής». 

Εμφανίζονται επίσης και διάφοροι «τεχνοκράτες», «ικανοί» και «πετυχημένοι»  που δήθεν θα «βάλουν τάξη» στο Δήμο και προβάλλονται ως μεσσίες. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όλους μα όλους αυτούς τους έχουμε δοκιμάσει και τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Όλοι αυτοί δεν συγκρούστηκαν ποτέ, όχι γιατί δεν μπορούσαν αλλά γιατί δεν ήθελαν, με τις κυβερνητικές πολιτικές που αφορούσαν τους Δήμους.

Το ζήτημα δεν είναι αν είναι κάποιος γενικά ικανός, αλλά ποια πολιτική θα εφαρμόσει με αυτή του την ικανότητα. Μία πολιτική η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων ή τις ανάγκες των πολλών;

Μία πολιτική που θα συνεχίζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, την λογική του κόστους – οφέλους όταν μιλάμε για τα προβλήματα του λαού, την συνέχιση της κατάσταση ομηρίας των εργαζομένων στο Δήμο με διάφορες συμβάσεις ορισμένου χρόνου; Αυτή ακριβώς την πολιτική είναι «δεσμευμένοι» να εφαρμόσουν αυτοί οι υποψήφιοι γιατί είναι από θέση αρχής τοποθετημένοι απέναντι στα συμφέρονται του λαού.

Η ψήφος μας στις εκλογές του Οκτώβρη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια «χαλαρή», «φιλική» ή «συγγενική» ψήφος, χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Η ψήφος του Οκτώβρη αφορά τις ζωές μας και δεν πρέπει να την σπαταλήσουμε. Στις τοπικές εκλογές κρίνεται ποιος θα εφαρμόσει τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές στο επίπεδο του Δήμου και ποιος θα σταθεί απέναντι. Σε όλη την Ελλάδα αναπτύσσονται κινήματα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Στην περιοχή έχουν δοθεί άδεια παραγωγής σε 7 θέσεις να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 140 MW, σιγή ιχθύος επικρατεί από τους κατά τα άλλα λαλίστατους υποψήφιους και εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους. 

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και στη Στερεά φέρνουν στο επίκεντρο ποιο πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου. Πνίγηκε η πόλη ψηφιακό πρότυπο των Τρικάλων, η πόλη τουριστικό πρότυπο του Βόλου που θα γίνονταν Μονακό, με τον δήμαρχο Μπέο που τα έβαζε με τους φοιτητές που βοηθούσαν να ξελασπώσει ο Βόλος, τον περιφερειάρχη πρότυπο κ. Αγοραστό που έλεγε τα ίδια και το 2020 με τον Ιανό. Ήξεραν από το 2017 για τον κίνδυνο πλημμύρας στη Θεσσαλία και δεν έκαναν τίποτα γιατί στο ζύγι τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και οι ζωές των λαϊκών στρωμάτων μέτρησαν τα κέρδη και χάθηκαν ζωές και περιουσίες. 

Φίλες και φίλοι, 

Ολοι στη μάχη! Με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, κάθε μέρα, κάθε ώρα μέχρι την Κυριακή!

Πώς θα αντιπαλέψουμε από καλύτερες θέσεις την επιλεκτική γύμνια του αστικού κράτους, την πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού ως κόστος, που κάθε βδομάδα πια γεννάει και νέες τραγωδίες;

Πώς θα στριμώξουμε κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές για μέτρα ουσιαστικής θωράκισης του λαού και των περιουσιών του, για να μην πνιγόμαστε τον χειμώνα, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι;

Πώς θα μπουν εμπόδια στη φορομπηξία και στην ανταποδοτικότητα σε δήμους και Περιφέρειες; Πώς θα δυναμώσει η διεκδίκηση για στελέχωση υπηρεσιών, για να μπει φρένο στη γενικευμένη εργολαβοποίηση που φορτώνει περισσότερα βάρη στα εργατικά - λαϊκά στρώματα ώστε να κερδίζουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι; Πώς θα οργανωθεί με καλύτερους όρους η πάλη για τα σχολεία, για τις δομές Υγείας, για καθετί που βασανίζει τον λαό και τα παιδιά του;

Τελικά: «Πώς θα δυναμώσει η αντιπαράθεση με την εγκληματική πολιτική του κέρδους, που υπηρετούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι εκλεγμένοι τους σε δήμους και Περιφέρειες; Πώς θα δυναμώσει η διεκδίκηση για τις ανάγκες των πολλών, κόντρα σε αυτήν την πολιτική;».

* * *

Ερωτήματα όπως τα παραπάνω πρέπει να κυριαρχήσουν τις λιγοστές μέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες της Κυριακής 8 Οκτώβρη. Μέρες που μπορεί να φαίνονται λίγες, αλλά έχουν ακόμα πολλά περιθώρια για να κερδηθούν περισσότερες ψήφοι για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρειες.

Για να σπάσει η «συνωμοσία της σιωπής» που προσπαθούν να επιβάλουν η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα και τα συστημικά ΜΜΕ, η βουβαμάρα με την οποία επιχειρούν να φτάσουμε μέχρι τις κάλπες, μπας και σμπαραλιαστεί το κριτήριο ψήφου.

Για να δυναμώσει μέχρι την τελευταία στιγμή η αντιπαράθεση με τους «τοποτηρητές» της κυρίαρχης πολιτικής, τους υποψηφίους που στηρίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να ελέγξουν την υλοποίηση σε δήμους και Περιφέρειες της βάρβαρης πολιτικής τους, τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

* * *

Αντικειμενικά, αυτές τις λίγες μέρες χρειάζεται η συζήτηση να επικεντρωθεί στα βασικά διλήμματα, να μη σκορπάει σε δευτερεύοντα.

Αν, δηλαδή, από την επομένη των εκλογών ο λαός θα έχει περισσότερους εκλεγμένους δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που θα είναι στηρίγματα στην πάλη για τις ανάγκες του.

Αν θα έχει εκλέξει περισσότερους δοκιμασμένους αγωνιστές που εγγυώνται για τη λαϊκή κινητοποίηση και τη διεκδίκηση.

Αν θα δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης, αν η λαϊκή δυσαρέσκεια που φουντώνει θα βρει διέξοδο στην αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ και τις ανατρεπτικές του θέσεις.

Αν ο κλονισμός της εμπιστοσύνης απέναντι στο σάπιο και εχθρικό κράτος, που δικαίως νιώθουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι μετά τα απανωτά εγκλήματα των τελευταίων χρόνων, θα εκφραστεί και στις κάλπες. Αν θα σταλεί ισχυρό μήνυμα ότι ο λαός μπορεί «να πάει αλλιώς».

Αν θα δεχθεί τελικά πλήγμα η πολιτική που για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων κάνει συντρίμμια τις ζωές των πολλών.

Αυτό το πλήγμα μπορεί ο λαός να το καταφέρει ρίχνοντας και στις δύο κάλπες το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ, ρίχνοντας το κόκκινο γαρύφαλλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

* * *

και ένα τέτοιο πλήγμα γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο αν αναλογιστεί κανείς τι έρχεται τους επόμενους μήνες.

Δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι είναι στα σκαριά ώστε να ρέει «ζεστό» χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο, νόμοι που αποτυπώνονται και σε τοπικό επίπεδο: Από το ξεχείλωμα των ωραρίων με τις ευλογίες δημάρχων και περιφερειαρχών μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά από υπηρεσίες που πρωτοστατούν οι εκλεγμένοι των άλλων κομμάτων.

Επομένως, η επιλογή πρέπει να είναι σαφής. Οι εργαζόμενοι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε υποψηφίους που προσκυνούν την παραπάνω πολιτική, που την έχουν υπηρετήσει ήδη από άλλες θέσεις, που δεσμεύονται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, και στους υποψηφίους του ΚΚΕ που είναι γνωστοί για τις μάχες που δίνουν σε κάθε μετερίζι, τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και στις γειτονιές: Από τους ελεύθερους χώρους, τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία μέχρι το μεροκάματο και τη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Να δυναμώσουμε τη φωνή της αμφισβήτησης και το δεν πάει άλλο. Όσοι θέλουν να πουν ως εδώ, όσοι θέλουν να πουν όχι στη κυβερνητική πολιτική και τους εκλεκτούς της μπορούν να κάνουν το βήμα υπερψηφίζοντας της Λαϊκή Συσπείρωση. Δεν χρειάζεται πλήρη συμφωνία, δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, αυτά θα τα βρούμε στους δρόμους, θα τα λύσει η ζωή.

Όπως γράφει  και ο μεγάλος ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης
«Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει. Όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα. Έβλεπα τώρα. Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω. Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες».

Θέλει πολύ φως να ξημερώσει αλλά εμείς είμαστε εδώ για να συντηρήσουμε τις φωλιές νερού μέσα στις φλόγες, με πείσμα και πίστη στο λαό.

Τώρα όλοι στη μάχη! 

Παίρνουμε κάθε μέτρο για να μην πάει ούτε μια ψήφος χαμένη. Σπίτι σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο, σε χώρους δουλειάς, παντού να φτάσει το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Με τις συσκέψεις, τις περιοδείες, τις εξορμήσεις, με την αφίσα και τον «Ριζοσπάστη», τις άμεσες παρεμβάσεις εκεί που ο λαός δίνει τη μάχη να σταθεί στα πόδια του.

Έτσι που από τις 9 Οκτώβρη και μετά, με πιο ισχυρό το ΚΚΕ, να είναι ακόμα πιο δυνατό το «αντίπαλο δέος», να δοθεί ακόμα πιο επιθετική απάντηση: «Με τις ζωές μας, όχι με τα κέρδη τους!».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φωτογραφίες από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των ταξικών σωματείων στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών

 Δείτε φωτογραφίες από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των ταξικών σωματείων στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών και βίντεο από το grevenapres...