Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρεβενών για την έλλειψη προσωπικού

 


Η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης  με την έλλειψη προσωπικού στο Δήμο Γρεβενών

Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με τις πλάτες  εκλεγμένων στη τοπική διοίκηση προώθησαν την στρατηγική της Ε.Ε για τους Ο.Τ.Α. Προώθησαν πολιτικές που στόχο είχαν την αποδέσμευση του κεντρικού κράτους από μια σειρά αρμοδιότητες που είχαν να κάνουν με λαϊκές ανάγκες και η μεταφορά τους  Δήμους χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση (Καποδίστριας , Καλλικράτης κ.α). Παράλληλα εμπορευματοποιήθηκαν μια σειρά υπηρεσίες στην λογική της ανταποδοτικότητας .

Σημαντική πλευρά της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης την υπηρεσιών  των Δήμων, από την λειτουργία τους στην λογική κόστους οφέλους  είναι  η υποστελέχωση  κρίσιμων υπηρεσιών που αφορούν λαϊκές ανάγκες, η συρρίκνωση του προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με εργαζόμενους σε διάφορα προγράμματα (κοινωφελής, 55-67 κτλ). Από το 2010 και τα μνημόνια απαγορεύτηκε στους δήμους να κάνουν προσλήψεις, ακολουθώντας την ποσόστωση 1 προς 5 . Στην πραγματικότητα ποτέ δεν εφαρμόστηκε ούτε αυτή η πρόβλεψη. 

Ο Δήμος μας δεν εξαιρείται από αυτή την κατάσταση και το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει οξυμμένα προβλήματα υποστελέχωσης. 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Γρεβενών προβλέπονται  265 θέσεις μόνιμου προσωπικού , 39 θέσεις ΙΔΑΧ και 42 θέσεις ορισμένου χρόνου.  Σήμερα υπηρετούν στο Δήμο Γρεβενών 148 μόνιμοι υπάλληλοι ποσοστό στελέχωσης 54,81%,35 ΙΔΑΧ (-4) δεν προβλέπεται η αναπλήρωσή τους και 96 ΙΔΟΧ (πρόβλεψη ΟΕΥ 42) Κατά γενική ομολογία οι υπηρεσίες του δήμου έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνταξιοδοτηθούν αρκετοί εργαζόμενοι με αποτέλεσμα υπηρεσίες όπως οι ηλεκτρολόγοι να μείνουν με έναν εργαζόμενο. 

Με τη διαδικασία της κινητικότητας μεγάλο μέρος του προσωπικού μετατάχτηκε σε άλλες υπηρεσίες με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις την τεχνική υπηρεσία που μεταταχτήκαν ….. μηχανικοί και την οικονομική υπηρεσία του δήμου.  Επίσης αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού είναι η παράδοση μέρους της αποκομιδής στη ΔΙΑΔΥΜΑ, μελέτες να δίνονται σε ιδιώτες αφού οι μηχανικοί των τεχνικών υπηρεσιών είναι λίγοι και δεν μπορούν να τις εκπονήσουν.

 Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες προς τους πολίτες. (Για παράδειγμα για δεκάδες χωριά δεν υπάρχει κάποιος υπάλληλος για το πράσινο, ελλείψεις προσωπικού στην συντήρηση και λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων  κτλ), να εντατικοποιείται η εργασία για τους δημοτικούς υπαλλήλους., χιλιάδες ευρώ να δίνονται σε ιδιώτες για διάφορες εργολαβίες , ο δήμος μεγάλο μέρος  από τις πετσοκομμένες χρηματοδοτήσεις του να τις δίνει σε γραφεία για να διεκπεραιωθούν μια σειρά λειτουργίες του πχ η κατάρτιση του προϋπολογισμού. 

Η προηγούμενη δημοτική αρχή έδωσε τα διαπιστευτήρια της ψηφίζοντας τον αναπτυξιακό οργανισμό ΟΤΑ την ΑΝΚΟ  μέσω της οποίας προβλέπεται η υπενοικίαση εργαζόμενων στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων δίνοντας ένα νέο χτύπημα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά.


Ρωτάμε το δήμαρχο Γρεβενών.

Ποιός ο προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής για να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τις συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων του Δήμου  το επόμενο διάστημα με θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Ποιες πρωτοβουλίες  πήρε το προηγούμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή  και ποιες θα πάρει στο μέλλον ώστε να πιέσει το κεντρικό κράτος για να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση του Δήμου.  

Η δημοτική σύμβουλος

Ντάγκα Παναγιώτα

Γρεβενά, 29 Οκτώβρη 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρεβενών για την έλλειψη προσωπικού

  Η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης  με την έλλειψη προσωπικού στο Δήμο Γρεβενών Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με τις πλάτες  εκλεγμέν...