Για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας(ΕΟΠΥΥ) και τα φάρμακα



         Γραμματεία Νομού Γρεβενών
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας(ΕΟΠΥΥ) και τα φάρμακα

Εργαζόμενοι εργαζόμενες
Η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται από την πολιτική των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας - πρόνοιας» οδηγεί σε όλο και πιο δύσκολη θέση τους εργαζόμενους και γενικότερα τη λαϊκή οικογένεια.
Η  συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν τεράστιες ευθύνες για την τραγική κατάσταση που ήδη αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα στις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Εδώ και χρόνια, υπάρχει μια συστηματική προώθηση μέτρων με τα οποία εμπορευματοποιείται ο δημόσιος τομέας της Υγείας - Πρόνοιας, ενισχύεται η επιχειρηματική του δράση, όπως και αντίστοιχα του ιδιωτικού τομέα. Οι συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αξιοποιούνται για να επιταχυνθούν όλα τα μέτρα που έχουν σχεδιάσει αρκετά χρόνια πριν και ένα μέρος τους έχει ήδη εφαρμοστεί.
Το δικαίωμα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα για σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, για δωρεάν πρόληψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θυσιάζονται στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της στήριξης των κερδών των μονοπωλίων.
Η κρατική υποχρηματοδότηση στο δημόσιο τομέα Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων και η πολιτική των περικοπών στις παροχές υπηρεσιών Υγείας και φαρμάκων που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, δημιουργούν ένα εφιαλτικό και επικίνδυνο καθεστώς για την υγεία της λαϊκής οικογένειας . Πολύ περισσότερο σήμερα που με την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων επι-δεινώνονται ραγδαία συνολικά οι όροι ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους, που οδηγούν στην απότομη φθορά της υγείας τους και αυξάνονται οι ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.
Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για «νοικοκύρεμα» και για χτύπημα της "σπατάλης", αποδεικνύεται ότι αποτελούν ένα πλουμιστό περιτύλιγμα για να κρυφτεί η πραγματική τους επιδίωξη, που είναι να περιορίσουν τις δημόσιες παροχές στην Υγεία - Πρόνοια και στο φάρμακο στο ελάχιστο επίπεδο του "βασικού πακέτου". Η επιδίωξη αυτή είναι κοινός προγραμματικός στόχος όλων των κομμάτων της συγκυβέρνησης, διατυπωμένος πολύ πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ο βασικός στόχος είναι να μειωθεί το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», να γίνει ακόμα πιο φτηνή η εργατική δύναμη, για να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων.
Σήμερα, φαίνεται ακόμα πιο καθαρά η χρεοκοπία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Οι τεράστιες δυνατότητες που δημιουργούνται από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, οι κατακτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, οι δεκάδες χιλιάδες ειδικευμένο προσωπικό στα επαγγέλματα της Υγείας και της Πρόνοιας, αξιοποιούνται με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Γι' αυτό, όλο και λιγότεροι από τα λαϊκά στρώματα επωφελούνται από τις σημερινές δυνατότητες, γι' αυτό όλο και περισσότεροι υγειονομικοί "περισσεύουν" παρ' όλο που οι ανάγκες αυξάνονται.
Για τον καινούριο ασφαλιστικό οργανισμό, τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για να καλύψει 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο για το ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά πρόκειται για μείωση στο μισό της προηγούμενης επιδότησης για να "καλυφθεί" διπλάσιος αριθμός ασφαλισμένων. Και μόνον αυτό αποδεικνύει το πραγματικό πλιάτσικο που εξελίσσεται στη λαϊκή υγεία, θυσία στο βωμό του κεφαλαίου.
Η αύξηση των νοσηλίων με την καθιέρωση των πανάκριβων Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), με τα οποία τα δημόσια νοσοκομεία πωλούν τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να έχουν έσοδα, αφού σχεδόν καταργήθηκε η κρατική χρηματοδότησή τους, θα συντελέσει στο παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών ταμείων, στην αύξηση των εισφορών και τη μείωση των παροχών. Ηδη για όλους τους συνταξιούχους έχουν αυξηθεί οι εισφορές στο 4%.
Με τον κανονισμό παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα ΑμΕΑ καλούνται με το λεηλατημένο εισόδημά τους να πληρώσουν ακόμα περισσότερα για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, για φάρμακα, θεραπείες και υγειονομικό υλικό. Από τους πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ανασφάλιστων που είτε δεν έχουν καμία δημόσια παροχή Υγείας - Πρόνοιας, είτε κάποιοι ελάχιστοι απ' αυτούς, οι τελείως εξαθλιωμένοι, πρέπει να "βολευτούν" με τις υποβαθμισμένες, στοιχειώδεις παροχές από τη "φιλανθρωπία" των ΜΚΟ και των Δήμων.

Με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ προωθούνται μέτρα με τα οποία:
α) Περιορίζονται οι δωρεάν δημόσιες παροχές, στο επίπεδο του ελάχιστου "βασικού πακέτου" με την ενιαιοποίηση των παροχών Υγείας - Πρόνοιας προς τα κάτω σε όλους τους ασφαλισμένους.
β) Αυξάνονται οι περικοπές στις παροχές σε είδος και σε χρήμα προς τους ασφαλισμένους.
γ) Καθιερώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις δαπάνες σε υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, υγειονομικού υλικού κ.λπ. που δεν υπήρχε πριν και αυξάνεται η συμμετοχή εκεί που υπήρχε. Ο ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι γίνονται περισσότερο από πριν "πελάτες" - χρηματοδότες του εμπορευματοποιημένου δημόσιου και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην Υγεία - Πρόνοια.
Ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα:
Καθιερώνεται συμμετοχή 15% όλων των ασφαλισμένων για εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα, που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΠΥ.
Προβλέπεται συμμετοχή 10% των ασφαλισμένων για δαπάνες ειδών ειδικής διατροφής.
Γίνονται περικοπές στη χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας.
Μειώνεται το πλαφόν αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων.
Προβλέπεται συμμετοχή 10% όλων των ασφαλισμένων σε διάφορα διαγνωστικά σκευάσματα απεικονιστικών εξετάσεων (σκιαγραφικά).
Συμμετοχή 25 % σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό.
Συμμετοχή 10% των χρονίως πασχόντων για την αγορά συσκευών έκχυσης φαρμάκων.
Καθιερώνεται πλαφόν σε επιθέματα που έχουν ανάγκη ασθενείς που είναι κλινήρεις.
Μειώνεται η αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά καθετήρων μιας χρήσεως.
Περικόπτονται τα επιδόματα λουτροθεραπείας.
Μειώνονται τα χρηματικά ποσά για έξοδα μετακίνησης των νεφροπαθών.
Μειώνεται η αποζημίωση και ο αριθμός των φυσιοθεραπειών.
Καταργείται το "επίδομα τοκετού", όταν ο τοκετός γίνεται στο δημόσιο και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά νοσοκομεία για τις ασφαλισμένες του ΟΠΑΔ - ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΓΑ.

Πρόληψη, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Η κυβέρνηση παρουσιάζει το συνονθύλευμα των παντός είδους ασύνδετων «σημείων παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας», σαν «ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών Υγείας, που έχει σκοπό την πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή της Υγείας». Η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, έχει άμεση σχέση με το βιοτικό επίπεδο του λαού, με τις συνθήκες εργασίας, κατοικίας, την επάρκεια και ποιότητα της διατροφής, με τις περιβαλλοντικές συνθήκες κ.λπ. Δηλαδή, με όλους εκείνους τους παράγοντες, που καθημερινά όλο και περισσότερο επιδεινώνονται ως συνέπεια της έντασης της εκμετάλλευσης και πολύ περισσότερο τώρα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Π.χ. η Κυβέρνηση συμμετέχει ή συνδιοργανώνει ημερίδες για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα υποσιτισμένα παιδιά των άνεργων οικογενειών, που λιποθυμούν στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία ως αποτέλεσμα της πολιτικής της, οι ανασφάλιστοι γονείς, επίσης, πληθαίνουν που δεν μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, γιατί πρέπει να πληρώσουν περίπου 130 ευρώ που κοστίζει η δόση των εμβολίων.
Στον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ ως «πρόληψη» προβλέπονται μόνο ορισμένες εξετάσεις και αυτές χωρίς την κρατική συμμετοχή, αφού τις χρεώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι προφανές ότι οι μάζες των ανασφάλιστων (άνεργοι, μετανάστες κ.λπ.) δεν έχουν ακόμα και τις στοιχειώδεις παροχές πρόληψης που είχαν προηγούμενα.
Η κυβέρνηση προωθεί μέτρα που καταργούν κάθε εμπόδιο για τις επενδύσεις του κεφαλαίου στο χώρο του λιανικού εμπορίου του φαρμάκου και στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Έτσι επιδεινώνεται η επαγγελματική και επιστημονική θέση ενός μεγάλου μέρους των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον εκτοπισμό τους.
Με τις συγχωνεύσεις, αποψιλώνονται μια σειρά εξειδικευμένες μονάδες όπως: Η μοναδική στη χώρα δημόσια παιδοκαρδιοχειρουργική μονάδα με 5 κρεβάτια στο νοσοκομείο παίδων «Αγ. Σοφία», το ογκολογικό νοσοκομείο του ΙΚΑ στην Αθήνα κ.ά, στερώντας από τις λαϊκές οικογένειες τις υπηρεσίες τους.
Εκατοντάδες φάρμακα (περίπου 1.300 φαρμακευτικά σκευάσματα) εξαιρέθηκαν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων και οι ασθενείς, αντί να πληρώνουν όπως πριν το 25% ή το 10% της συμμετοχής (ανάλογα με την ασθένεια), πληρώνουν τώρα το 100% της τιμής του φαρμάκου. Μόνον ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εξαιρέθηκαν π.χ. όλα τα χάπια και σιρόπια που είναι αντιπυρετικά, αναλγητικά, αντιβηχικά, τα κολλύρια για επιπεφυκίτιδες και για την ξηροφθαλμία. Ολες οι δερματολογικές αλοιφές και αυτές που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την οστεοαρθρίτιδα.
Οι ασφαλισμένοι, οι ανασφάλιστοι και οι οικογένειές τους πληρώνουν καθημερινά όλο και περισσότερα χρήματα για την αγορά φαρμάκων που έχουν ανάγκη σε συνθήκες μάλιστα που επιδεινώνεται δραματικά το βιοτικό τους επίπεδο. Πολλοί απ' αυτούς αναγκάζονται να μην πάνε στο γιατρό γιατί δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν την επίσκεψη και να αγοράσουν και τα φάρμακα. Αλλοι ασθενείς υποχρεώνονται να διακόψουν τη θεραπεία τους ή να παίρνουν λιγότερα φάρμακα ή να ζητάνε από τους φαρμακοποιούς φθηνότερα φάρμακα γιατί δεν έχουν χρήματα.
Το συμπέρασμα, που προκύπτει είναι ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μπορεί να μειώνουν τη φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων και του κράτους, αλλά επιβαρύνουν οικονομικά τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Οι θέσεις του ΠΑΜΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος
Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι τώρα είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή κοινωνική συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρεμπόρων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας των λαϊκών οικογενειών, με μέτωπο απέναντι στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια, στα πολιτικά και συνδικαλιστικά τους στηρίγματα.
Η ισχυρή κοινωνική συμμαχία και η πάλη θα έχει αποτελέσματα και προοπτική όσο θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για την κατάκτηση του άλλου δρόμου ανάπτυξης, με εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα έχει στο κέντρο του την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.
Κριτήριο των θέσεων του ΠΑΜΕ για την Υγεία και προτεραιότητα αποτελεί η καθολική και δωρεάν αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων και υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος Υγείας με κεντρικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με κοινωνικοποίηση όσων επιχειρηματικών μονάδων της Υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις. Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων από όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας - Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία - και από το επαρκές δίκτυο κρατικών φαρμακείων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στους αγώνες του ταξικού κινήματος, της συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών και παλεύει για:
1. Να έχει όλος ο πληθυσμός βιβλιάριο Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, νοσήλια και θεραπείες. Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας.
2. Πλήρη κάλυψη των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ, των προνοιακών υποδομών και υπηρεσιών, με πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ένταξη στα ΒΑΕ, με 5νθήμερο, 6ωρο, 30ωρο και 1 εφημερία τη βδομάδα στους γιατρούς και άδεια ανάπαυσης την επόμενη ημέρα.
3. 1.400 ευρώ μεικτό βασικό μισθό, 2.000 ευρώ αντίστοιχα στους νεοεισερχόμενους ειδικευόμενους και 2.200 μεικτό βασικό μισθό στους ειδικευμένους γιατρούς.
4. Ενταξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, φαρμακοποιών και οδοντιάτρων στο δημόσιο σύστημα Υγείας - Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία - με μισθό 2.200 ευρώ μεικτά στους πρωτοδιοριζόμενους και προσαύξηση του εισαγωγικού μισθού με υπολογισμό των χρόνων προϋπηρεσίας ως αυτοαπασχολούμενοι.
5. Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 για κάθε παιδί και κατάργηση όλων των χαρατσιών.
6.Αμεση και χωρίς όρους και προϋποθέσεις μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των εργαζόμενων με μπλοκάκια και των συμβασιούχων. Πρόσληψη όλων των ανέργων γιατρών και νοσηλευτών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων.
7. Ανάπτυξη κρατικών Κέντρων Υγείας σε κάθε πόλη και Δήμο που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, να μην καταργηθεί καμία κρατική μονάδα υγείας, καθώς και του ΙΚΑ. Τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας.
8. Κάλυψη όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με επαρκή σε αριθμό και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.
9. Κάλυψη των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τους επιχειρηματίες. Φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%. Να πληρωθούν τα χρωστούμενα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς και μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους να μη καταβάλλουν ΦΠΑ και φόρο.
10. Απαγόρευση των συμβάσεων των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα στην Υγεία.

Σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και το ειδικευμένο προσωπικό στα επαγγέλματα της Υγείας για να διεκδικήσουμε όλα τα παραπάνω μαζικά, μαχητικά, ανυποχώρητα. Όλοι μαζί μπορούμε!!


Γρεβενά  27-01-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δελτίο τύπου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

  Είναι εξοργιστική η πρόταση της εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για αθώωση του Ηλία Μίχου για το έγκλημα του βιασμού και της μα...