"Οι δυο δρόμοι ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία", παρέμβαση της υποψήφιας Δημάρχου Γρεβενών Παναγιώτας Ντάγκα. Εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρεβενών (9/4/2014)


Φίλοι και σύντροφοι,
Ο εργαζόμενος, ο επαγγελματίας, ο αγρότης, ο συνταξιούχος, ο άνεργος, οι νέοι - άνδρες και γυναίκες  πληρώνουν τις συνέπειες από την πολιτική που διαχειρίστηκε την κρίση της οικονομίας αυτού του συστήματος. Αυτήν την πολιτική την υλοποίησαν "κατά γράμμα" δήμαρχοι και περιφερειάρχες στη μεγάλη γκάμα αρμοδιοτήτων που έχουν οι δήμοι ως το τοπικό κράτος σε κρίσιμους τομείς και υπηρεσίες.
Διαφημίζουν την αποφασιστική συμβολή που είχαν, λέγοντας ότι δεν πήραμε νέα δάνεια, απορροφήσαμε πόρους κτλ,  όμως και αυτοί γονάτισαν τη λαϊκή πλειοψηφία, συμβάλλοντας στη λεηλασία του όποιου υπόλοιπου εισοδήματος με  την ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες όπως οι παιδικοί σταθμοί, η καθαριότητα, το νερό κτλ, αλλά και με τις διαθεσιμότητες, τις  απολύσεις (σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνομία),  με απλήρωτους εργαζόμενους (καθαρίστριες, βοήθεια στο σπίτι) με συρρίκνωση υπηρεσιών.
Το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν οι δήμοι σήμερα δημιουργήθηκε πριν από τις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια. Είναι ο Δήμος που υλοποιεί απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ. Ο Δήμος που σαν επιχειρηματίας κοστολογεί την κάθε υπηρεσία του. Ανταγωνιστικός δηλαδή, με εργαζόμενους φτηνούς - ευέλικτους - προσωρινούς, μη αμειβόμενους εθελοντές. Που δίνει υπηρεσίες του σε ιδιώτες επιχειρηματίες και ΜΚΟ. Που συνεργάζεται με μεγάλες επιχειρήσεις σε χρυσοφόρους τομείς όπως τα σκουπίδια. Δήμοι που συμπράττουν σε μια ανάπτυξη που τα οφέλη της θα απολαύσουν λίγοι και το κόστος της θα το πληρώσουν οι πολλοί.
Αυτό το μοντέλο υπηρετούν όλοι μαζί οι υποψήφιοι δήμαρχοι των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, οι διαχειριστές της οικονομίας της αγοράς, ανεξαρτήτως χρώματος και αυτοπροσδιορισμού. Ακομμάτιστοι ή αντιμνημονιακοί, αλλά πάντα εραστές της ΕΕ, των μνημονίων διαρκείας, παλιές καραβάνες ή νέοι - «άφθαρτοι».
Οι δήμαρχοι των Γρεβενών και της Δεσκάτης δήμαρχοι της  συγκυβέρνησης, υλοποιούν μέχρι κεραίας τις κυβερνητικές επιλογές. Μιλούν για ανάπτυξη και ζητά ο Δήμαρχος Δεσκάτης το κέντρο μεταναστών ενώ η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη του ορεινού όγκου με προγράμματα leader κατέληξε οι περισσότερες μικρές ξενοδοχειακές  μονάδες  και τα καταστήματα εστίασης ή να έχουν κλείσει ή να ασφυκτιούν οικονομικά. Εξαγγέλλονται έργα του ΕΣΠΑ όπως το αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα, το Θερμαλιστικό κέντρο, το Παλαιοντολογικό που για γίνουν, αν γίνουν, θα δαπανηθούν εκατομμύρια ευρώ, παραχωρήθηκαν δημόσιες εκτάσεις στο Αριστοτέλειο για 30 χρόνια, θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ανταποδοτικές υπηρεσίες άρα το ερώτημα που τίθεται και εδώ είναι ανάπτυξη για ποιον. Για το λαό ή για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Σ΄ αυτά τα χρόνια στα Γρεβενά υποβαθμίστηκε το νοσοκομείο και το κέντρο Υγείας Δεσκάτης, έκλεισε το ΙΚΑ και ξανάνοιξε το ΠΕΔΥ με δύο μόνο γιατρούς, σχολεία σε χωριά κλείσανε και τα παιδιά κάνουν χιλιόμετρα για να πάνε σχολείο, στους παιδικούς συνεχίστηκε η επιβολή τροφείων. Έκλεισε το ΙΚΑ και η ΔΟΥ στη Δεσκάτη και ενώ Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης ανέβαιναν στα κάγκελα για μην κλείσουν την ίδια στιγμή υπερασπίζονταν στα κανάλια την κυβερνητική πολιτική που οδηγούσε στο κλείσιμο αυτών των υπηρεσιών.
Ο λαός της περιοχής πλήρωνε κάθε χρόνο πολλά ευρώ στο δήμο, ενώ οι εργαζόμενοι του δήμου χάνανε  από τους μισθούς τους. Ο Δήμος έχασε αυτά τα χρόνια εργαζόμενους οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται σήμερα μια εικόνα συρρίκνωσης παντού. Οι επιπτώσεις είναι ορατές σε όλους τους τομείς των συνεργείων: Στην αποκομιδή, στην οδοποιία, στον ηλεκτροφωτισμό, στις παιδικές χαρές, στο πράσινο, στα γήπεδα ιδιαίτερα στα χωριά.
 Στις κοινωνικές υπηρεσίες η ίδια εικόνα. Το κέντρο πρόληψης στον αέρα, στις σχολικές επιτροπές η χρηματοδότηση μειωμένη κατά 50% το 2013 σε σχέση με το 2010.  οι καθαρίστριες θα πληρωθούν τέλος απρίλη μέχρι το Δεκέμβριο. Και οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες καλύπτονται με συμβασιούχους από τα κοινωφελή προγράματα, είτε ακόμα και με συμβάσεις εως και πέντε μέρες δουλειά το μήνα για ένα εξάμηνο.
Είναι μακρύς ο κατάλογος που αποτυπώνει την εικόνα των Δήμων και γκρεμίζει τα χιλιοειπωμένα κλισέ που προβάλλουν για ανάπτυξη, για τουρισμό, για τον αγροτικό τομέα με τα βιολογικά, τα αρωματικά φυτά, τα μανιτάρια κτλ.
Φίλοι και σύντροφοι,
Όλοι καταλαβαίνουμε το πολιτικό βάρος και τη σημασία που έχει η εκλογική μάχη και το αποτέλεσμα στο Δήμο, στην Περιφέρεια και στις Ευρωεκλογές. Σε αυτή την πολιτική αναμέτρηση, η λαϊκή πλειοψηφία που ζει και δουλεύει στα Γρεβενά πρέπει να σταθεί με ενιαίο κριτήριο μπροστά στις τρεις κάλπες.
Για μας ένα σύνολο πρωτοβουλιών - παρεμβάσεων - προτάσεων - διεκδικήσεων συγκροτούν τις θέσεις και τη δράση μας όλη αυτήν την περίοδο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, καταπιάστηκαν με τα προβλήματα της σκληρής καθημερινότητας, διεκδικώντας συγκεκριμένα μέτρα και αιτήματα για το λαό της πόλης και των χωριών(Χαράτσια, μείωση των τιμολογίων, κατάργηση του τέλους βιολογικού, διακοπές νερού, λειτουργία των αθλητικών δομών, κατάργηση των τροφείων κτλ) . Ο συνδυασμός του ΚΚΕ, η "Λαϊκή Συσπείρωση", με τη δράση του τίμησε την εμπιστοσύνη αυτών που μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.
Απέναντι στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες  της Ευρωυποταγής απαντάμε με την αγωνιστική συνέπεια λόγων και έργων, την ανιδιοτέλεια, τις καθαρές κουβέντες για το ποια είναι η διέξοδος στη χώρα για το τι μπορούμε να κάνουμε στο Δήμο, στην Περιφέρεια.
Δήμος είναι οι εργαζόμενοί του, που με τσακισμένους μισθούς, την αβεβαιότητα και τη δουλειά με ημερομηνία λήξης, κάνουν ό,τι μπορούν κρατώντας κρίσιμες λειτουργίες. Καλούμε τους εργαζόμενους και τους απολυμένους του να στηρίξουν στην κάλπη το ΚΚΕ και τους υποψηφίους του. Συναντηθήκαμε συνεχώς στους χώρους δουλειάς, στα δικαστήρια, στις απεργίες, στην κατάληψη, στηρίξαμε διαρκώς τα αιτήματά σας, υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα στη δουλειά. Μην ακούτε όψιμους σωτήρες, δεν υπάρχει υποχρέωση σε αυτούς που σας κράταγαν όμηρους για χρόνια.

Κάντε το βήμα - ψηφίστε ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δελτίο τύπου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

  Είναι εξοργιστική η πρόταση της εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για αθώωση του Ηλία Μίχου για το έγκλημα του βιασμού και της μα...